Tweede huizenmarkt Griekenland in de lift

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een eigen huisje in Griekenland? Durf te dromen!

Griekenland heeft het zwaar te verduren en doet zijn uiterste best om bij de rest van Europa in de smaak te blijven vallen. Door de strengere Griekse wet- en regelgeving voor onroerend goed, wordt het voor zowel de klant als de makelaar eenvoudiger om op een betrouwbare manier onroerend goed te (ver)kopen in Griekenland.

Nieuwe regels
De veranderingen in wet- en regelgeving betreffende legalisering van onroerend goed in Griekenland gaan in een razendsnel tempo. Buiten de verplichte jaarlijkse belastingaangifte, GPS meting van de kavel en invoering van een energielabel, is er nu ook een verplichting van een voorgeschreven officiële verklaring door een bouwkundig ingenieur waarin deze garandeert, dat de bouwvergunning is gelegaliseerd.

 1. Alle eigenaren van onroerend goed moeten jaarlijks een belastingaangifte indienen.
  De aangiftes voor het fiscale jaar 2012, over 2011, moeten uiterlijk ingediend zijn op 15 juni aanstaande, verklaring E1, en op 30 juli aanstaande, verklaring E9. Het is zeer aan te bevelen om de schriftelijke verklaring van de banken over geldinvoer van 2011 voor te bereiden, c.q. alvast zeker te stellen dat er volgend jaar voldoende geld wordt ingevoerd. De limieten zijn afhankelijk van de grootte van het onroerend goed en kunnen bij uw Griekse belastingadviseur worden opgevraagd.
   
 2. Legalisering van bouwwerken zonder (volledige) bouwvergunning. De amnestiewet voor het reguleren van bouwwerken gebouwd zonder vergunning, nr. 4014/2011, is verlengd tot 30 juni 2012. De toepassing ervan is vrijwillig. Alleen in geval van overdracht van onroerende goederen is deze legalisering de basisvoorwaarde voor het afgeven van een voorgeschreven officiële verklaring door een bouwkundig ingenieur, waarin deze garandeert, dat de bouwvergunning is gelegaliseerd. Hierbij wordt een uitgebreide lijst afgewerkt, waarin zelfs natuurstenen muren in de tuin, zwembaden, tuinhuisjes, aangepaste ramen en de binnenwerkse hoogtes vanaf de grond tot op centimeters nauwkeurig worden vastgelegd. Voor zover bekend, kostten legaliseringen, afhankelijk van de omvang, tot nu toe 2.500 tot 14.000 Euro (kosten verkoper).
   
 3. Energielabel.
  Ook in Griekenland is het voorschrift om bij verkoop van een huis een energielabel te laten opstellen. De kosten hiervan bedragen circa 350 tot 450 Euro. Dit kan alleen door speciaal gecertificeerde ingenieurs worden uitgevoerd. Het label is voor tien jaar geldig.
   
 4. Opmeten van percelen buiten de bebouwde kom.
  Vanaf 2012 erkennen de notarissen voor objecten buiten de bebouwde kom alleen nog ingemeten plattegronden via GPS.


Praktijk

In praktijk beleeft Joop Derksen als aanbieder van onroerend goed, een opleving van de markt. “Na het einde van een lange periode van onzekerheid of Griekenland wel of niet binnen de eurozone zou blijven, is er opnieuw volop belangstelling voor een tweede huis in Griekenland. Deze belangstelling wordt gevoed door de wetenschap dat de onroerendgoedprijzen voor een tweede huis momenteel een dieptepunt bereikt hebben. De Griekse onroerendgoedmarkt zal zich vroeg of laat weer stabiliseren en de mogelijkheid om fors te onderhandelen wordt dan weer kleiner. Op dit moment zijn er bij flinke prijsonderhandelingen soms kortingen van 40 tot 50 procent op bouwkavels te behalen. Op bestaande huizen zijn kortingen van 25 tot 35 procent op de vraagprijs zeker geen uitzondering. Afgelopen week tijdens een werkbezoek aan Griekenland met klanten kreeg ik de opmerking: 

Dit echtpaar heeft ook daadwerkelijk het lekkerste snoepje kunnen vinden en definitief gekozen voor een prachtige zeekavel met de voetjes in zee voor een spectaculaire aankoopprijs!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pelops Greek Houses


Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor aspirant-kopers en eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

2de huis in Spanje, laat u gratis begeleiden

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Huis kopen in Spanje, doe zelf vooronderzoek

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen