2de huis in Spanje, laat u gratis begeleiden

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tweede woning in Spanje kopen,? Laat je begeleiden door een persoon met kennis van de Spaanse vastgoedmarkt

Professionele begeleiding bij de aankoop van een Spaanse woning. Veel mensen denken dat het niet nodig is en dat ze de gehele procedure van het zoeken, vinden, kopen en op naam stellen zélf wel kunnen organiseren. Gewapend met een woordenboek en alle mogelijke informatie over Spaans onroerend goed, gevonden op het Internet, via beurzen en in de bibliotheek, gaan ze op pad. Echter, met een goede voorbereiding  kunnen de hoofdlijnen van de aankoopprocedure wel herkend en begrepen worden, maar vaak draait het om de details en daar gaat het dan ook regelmatig fout. Hieronder zal ik trachten uit te leggen waarom u beter slaapt als u een ervaren makelaar inschakelt bij de aankoop van uw Spaanse woning. Vergelijk het met koken: als je een kookboek hebt, ben je nog geen chef-kok…

Op zoek naar een woning in Spanje

U herkent het vast wel… Al surfend op het Internet komt u allerlei prachtige foto’s van huizen tegen. Stiekem droomt u al weg en ziet u uzelf badend in de Spaanse zon aan de rand van het zwembad. Ook de omschrijving bij deze foto’s spreekt geheel tot uw verbeelding en u besluit om nadere informatie aan te vragen. Per e-mail ontvangt u een brochure van de desbetreffende woning en u maakt een afspraak om deze en eventueel meerdere woningen en/of projecten in Spanje te gaan bekijken. Dan begint het…

Heeft u zich tot op dat moment al eens afgevraagd van wie u de gevraagde informatie ontvangen heeft? Gaat het hier om een bemiddelaar of een makelaar en zijn alle documenten van de door u gewenste woningen wel aanwezig, gecontroleerd en in orde bevonden? Hoe worden de bezichtigingen in Spanje georganiseerd? … Vragen die beter vooraf beantwoord worden om problemen achteraf te voorkomen.

Gratis aankoop begeleiding

Een goed begin is bij de aankoop van een woning in Spanje meer dan het halve werk. Als makelaar kan ik bovenstaande onzekerheden wegnemen, zodat u zich daar alvast geen zorgen over hoeft te maken. Nadat we gezamenlijk uw woonwensen in kaart hebben gebracht, ga ik voor u op zoek naar woningen waarvan ik denk, dat deze aansluiten op uw wensen én welke tevens voldoen aan de eisen wat betreft vergunningen, inschrijvingen en overige noodzakelijke documenten. Kortom: de voorgestelde woningen hebben geen geheimen of verrassingen.

Nu hoor ik u al denken: “…ja, ja, gratis begeleiding, maar voor niets gaat de zon op…”. Tóch kan ik u in veel gevallen gratis begeleiden en ik zal u uitleggen waarom. Om te beginnen moet u weten, dat in Spanje de woningen door meerdere makelaars worden aangeboden. De makelaardij in Spanje wijkt daarmee af van de Nederlandse werkwijze waar men uitsluitend exclusieve opdrachten kent. In Spanje, maar bijvoorbeeld ook op veel plaatsen in België, wordt de makelaar, die uiteindelijk de verkoop realiseert, betaald door de verkopende opdrachtgever.

Géén belangenverstrengeling

Omdat de verkoper er alle belang bij heeft, dat zijn/haar woning op een goede manier verkocht wordt, is hij/zij graag bereid om voor de diensten van de makelaar te betalen. Door professionele begeleiding bij de afronding van de verkoop, waarbij alle contracten in orde moeten worden gemaakt en onder andere de betaling in goede banen moet worden geleid, worden problemen voorkomen en ontstaan er geen onduidelijkheden die achteraf alsnog opgelost dienen te worden.

De koper, op zijn/haar beurt, heeft eigenlijk hetzelfde belang: het vlekkeloos afronden van de aankoop, waarbij de gehele procedure professioneel ondersteund wordt. De belangen van zowel de verkoper als de koper lopen derhalve parallel, zodat hier in elk geval geen verstrengeling op kan treden.

Rest het belang van de onderhandelingen over de uiteindelijke aan- en verkoopprijs. Hierbij zal ik als makelaar bemiddelen tussen koper en verkoper. Ik kan mijn onderbouwde mening geven over de prijsstelling in relatie tot de woningmarkt en advies uitbrengen. Het is echter áltijd een kwestie van geven, nemen en gunnen tussen koper en verkoper waarmee de transactie-prijs tot stand komt. Als de verkoper de woning gunt aan de betreffende koper zal hij/zij de koper enigszins tegemoet komen en de koper zal bereid zijn iets meer te betalen als hij/zij graag op die locatie wil wonen. De prijs is derhalve niet onbelangrijk, maar van onderschikt belang ten opzichte van een goed georganiseerde transactie waarbij onzekerheden worden uitgesloten.

Service en diensten bij aankoop

De dienstverlening met betrekking tot de aankoop van uw Spaanse woning betreft een totaal-pakket aan financiële, juridische en bouwkundige aspecten verweven met uw persoonlijke voorkeuren, wensen en eisen. Bovendien wordt deze service afgestemd op uw individuele situatie.

Onderstaand een overzicht van mijn service bij aankoop van uw nieuwe (‘t)huis in Spanje:

 • het in kaart brengen van uw woonwensen
 • het beoordelen van uw financiële mogelijkheden
 • het zoeken naar woningen die beantwoorden aan uw woonwensen
 • het verzenden van woningaanbod dat voor u in aanmerking zou kunnen komen
 • het beantwoorden van uw eventuele vragen of onduidelijkheden
 • het organiseren van bezichtigingen van de door u gewenste woning(en) en/of projecten
 • het begeleiden tijdens de bezichtiging(en)
 • het beoordelen van de bouwkundige staat van de te bezichtingen woning(en)
 • het adviseren omtrent eventuele verbouwingsmogelijkheden
 • het onderzoeken van mogelijkheden tot extra aanbouw danwel bijbouw
 • het controleren van de ‘Escritura’
 • het controleren van het ‘Plan General de Ordenación Urbana’
 • het controleren van de ‘Licencia de Primera Ocupación’
 • het controleren van (bouw)vergunningen
 • het nakijken van de ‘Nota Simple’
 • het bemiddelen bij de prijsonderhandelingen
 • het begeleiden bij informatie- en offerte-aanvragen voor een eventuele hypotheek
 • het controleren van het koop- danwel reserveringscontract
 • het begeleiden bij de aanvraag van uw NIE-nummer
 • het aanleveren van alle noodzakelijke documenten bij de notaris
 • het controleren of de notaris ook de documenten van de verkoper en/of hypotheekverstrekker heeft
 • het begeleiden tijdens de notariële eigendomsoverdracht

Alle bovenstaande punten vallen onder mijn gratis begeleiding bij aankoop en zullen in een ‘Opdracht tot Dienstverlening’ schriftelijk worden vastgelegd.

Zélf de gewenste woning gevonden…?!

Ook indien u zelf de door u gewenste woning gevonden heeft, maar gebruik wilt maken van mijn begeleiding tijdens de overige aspecten zoals de bezichtiging, de onderhandelingen en de afronding van de gehele overdracht, kan ik u van dienst zijn. Hiervoor zullen we in onderling overleg nadere afspraken maken welke wederom schriftelijk worden vastgelegd.

Openheid en transparantie

Als u mijn blogs, onze nieuwbrieven informatie op onze website volgt, weet u dat ik een groot voorstander ben van een open en eerlijke dienstverlening. Deze werkwijze wordt mij door collega’s vaak niet in dank afgenomen. Zij hanteren de stelling, dat “…de consument niet wijzer gemaakt hoeft te worden dan hij/zij al is…” en dat “…je niet liegt als je niet alles vertelt…” Dergelijke opmerkingen ontvang ik regelmatig op beurzen en via e-mail. Ook op dit blog zal ik wel het nodige commentaar krijgen, maar dat leg ik naast me neer omdat ik het noodzakelijk acht dat u, als woonconsument in Spanje, weet en begrijpt hoe de Spaanse markt van onroerend goed in elkaar zit.

Neem gerust contact met bij op voor nadere informatie.
Ik ben u graag van dienst!

Bij aankoop 2de huis een hypotheek verkrijgen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tweede huizenmarkt Griekenland in de lift

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen