7 nuttige tips voor een vakantie in Polen

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Polen is een vakantieland wat in de lift zit

De meeste mensen gaan onbezorgd op vakantie naar een land als Frankrijk of Duitsland. Deze landen kennen we en als je hier een vakantie doorbrengt, weet je min of meer wat je kunt verwachten. Maar de laatste tijd kiezen we er steeds vaker voor om naar een ander land op vakantie te gaan. Zo ook Polen. Veel mensen kennen dit land van de mooie hoofdstad Krakau. Maar ook de rest van Polen is zeer de moeite waard. Reden genoeg om een leuk vakantiehuis te huren en het mooie Polen te leren kennen. Maar hoe bereid je je voor op een vakantie in een land wat je niet of nauwelijks kent? Wij helpen je vast op weg met 7 tips:

  • Vergeet je woordenboek niet.
  • Plan je reis met het OV via ‘Jakdojade’.
  • Houdt rekening met de Poolse feestdagen.
  • In Polen mag je geen alcohol drinken op straat.
  • Zorg dat je muntgeld bij de hand hebt.
  • In Polen gebruikt men andere toiletsymbolen.
  • Evenementen hebben invloed op de prijzen.

Vergeet je woordenboek niet als je op vakantie naar Polen gaat

In de meeste Europese landen kun je prima terecht met Engels. In Polen ligt dit echter een beetje anders. In de grote stad zullen met name de jongeren wel Engels spreken, maar op het platteland is dit niet het geval. Als je in het westen van Polen een vakantiehuis huurt heb je nog geluk. Daar kun je je vaak wel verstaanbaar maken met Duits. Maar in de rest van Polen spreekt men toch voornamelijk Pools en Russisch. Het is daarom verstandig om een woordenboek mee te nemen en alvast een paar woorden Pools te leren. Maar laat je hier niet door tegenhouden. De bevolking is vriendelijk en gastvrij, en zal er alles aan doen om je desnoods met handen en voeten te woord te staan.

Plan je reis in Polen met het OV via ‘Jakdojade’

Het openbaar vervoer in Polen is prima geregeld. Voor het plannen van je reis kun je terecht op de website van Jakdojade, de Poolse equivalent van OV9292. Hier kun je heel eenvoudig opzoeken hoe je zo snel mogelijk van de ene plaats naar de andere plaats kunt reizen. Ook vindt je op de website plattegronden, erg handig dus.

Houdt rekening met de Poolse feestdagen

In Polen zijn veel nationale feestdagen. Uiteraard viert men Kerst en Pasen, maar daarnaast zijn er ook nog een hele reeks andere dagen zoals de Dag van de Arbeid, Maria Hemelvaart, Dag van de Constitutie, Allerheiligen, Sacramentsdag en nog veel meer. Op deze dagen zijn alle Polen vrij. De meeste supermarkten, winkels en bezienswaardigheden zijn op deze dagen dan ook gesloten. Bij het plannen van je vakantie is het daaro goed om even naar de kalender te kijken. Zo voorkom je dat je tijdens je vakantie voor dichte deuren komt te staan. Mocht je tijdens je vakantie toch een nationale feestdag treffen, vermijdt dan het openbaar vervoer. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om familie te bezoeken, en de treinen en bussen zijn dan vaak overvol.

In Polen mag je geen alcohol drinken op straat

In Polen is het verboden om op straat alcohol te consumeren. Je kunt dus niet in het park een flesje bier opentrekken. En dit verbod wordt streng gehandhaafd. Het is dus wel zo verstandig om dat biertje in je tas te laten en lekker thuis op te drinken. Dat is trouwens ook veel relaxter toch?

Zorg dat je muntgeld bij de hand hebt

Als Nederlander ben je al snel geneigd om het kleingeld links te laten liggen en met biljetten te betalen. In Polen is het geld echter meer waard dan in Nederland. Dit betekent ook dat de gemiddelde Poolse winkel niet gewend is aan grote biljetten. De kans is groot dat zij niet voldoende wisselgeld hebben. Het resultaat hiervan is dat je uiteindelijk niets kunt kopen. Erg vervelend natuurlijk. Zorg er dus voor dat je altijd kleingeld in je portemonnee hebt.

In Polen gebruikt men andere toiletsymbolen

Als je op zoek bent naar een toilet, kun je het beste letten op de volgende woorden ‘toaleta’ of ‘wc’. En als je deze hebt gevonden zoek je al snel naar een symbool. Een mannetje of een vrouwtje. Maar in Polen gebruiken ze deze symbolen niet. In plaats daarvan maakt men gebruik van een rondje en een driehoek. Het rondje staat voor vrouwen en de driehoek voor mannen.

Evenementen hebben invloed op de prijzen

Net zoals in ieder land zijn er ook in Polen een aantal grote evenementen. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse Joodse Festival in Krakau. Gedurende dit soort evenementen stromen de bezoekers uit binnen -en buitenland in grote getale toe. Wil je in deze periode een dergelijke plek bezoeken? Dan is het verstandig om ruim van tevoren een vakantiewoning te boeken. Anders is de kans groot dat alle vakantiewoningen volgeboekt zijn. Houdt er ook rekening mee dat de prijzen van de accommodaties in deze periode flink hoger liggen dan normaal.

Conclusie

Een vakantiehuisje boeken in Polen is een geweldig idee. En ook al spreek je geen Pools, je kunt je prima redden met een woordenboek en wat goede wil. De vriendelijke bevolking doet de rest. Je kunt uiteraard met de auto reizen, maar je kunt in Polen ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Haal hier het maximale uit door je reis te plannen via de website ‘Jakdojade’. In Polen viert men veel nationale feestdagen. Tijdens deze dagen zijn veel bezienswaardigheden en winkels dicht. Ook kan het tijdens deze dagen erg druk zijn in het openbaar vervoer. Houdt hier rekening mee bij het plannen van je vakantie. In Polen mag je niet drinken in het openbaar. Je kunt dus niet zomaar over straat gaan met een geopend blikje of flesje bier. Hierop wordt streng gecontroleerd. Zorg ook altijd dat je voldoende kleingeld bij de hand hebt. In Polen is het geld meer waard dan in Nederland, en de kans is groot dat men veel biljetten niet kan wisselen. Even een plasje plegen? Let dan op de symbolen rondje en driehoekje. Het driehoekje staat voor ‘heren’,  en rondje voor ‘dames’. 

Een tweede huis kopen in Denemarken is lastig

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Informatie bieden op tweede huis in Noorwegen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen