Ontwikkeling verhuur eigen vakantiehuis

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Tweede huis (deels) verhuren kan lonend zijn

Als eigenaar van Recreatiewoning.nl kan ik merken dat er (mede door de huidige recessie) steeds meer mensen zijn die nadenken over de verhuur van een vakantiehuis. Dit is natuurlijk op zich ook een goede ontwikkeling om geld te genereren uit uw waardevolle bezit. Het overgrote deel van de tweede huizen die in handen zijn  van particuliere eigenaren zijn bezwaard met een hypotheek of ander vorm van financiering. In de huidige tijd willen mensen meer zekerheid en willen door middel van een vakantiewoning te verhuren in ieder geval trachten de vaste lasten terug te verdienen (of in ieder geval tot een minimum te reduceren) door middel van verhuur van het vakantiehuis.

Geld genereren uit uw tweede huis

Er zijn zelfs mensen die nog een stap verder gaan en de 2e woning in de verkoop zetten. Wij van Recreatiewoning.nl raden u af om uw tweede huis op dit moment in de verkoop te zetten, tenzij u graag een ander vakantiehuis wilt aanschaffen. Of als het natuurlijk pure noodzaak is.
De verkoopprijzen van tweede huizen in binnen- en buitenland staan al een tijdje onder druk en de verwachting is dat er hier op korte termijn geen kentering in komt.

Hoe een vakantiehuis optimaal te verhuren en een goed netto rendement

De stap is gemaakt, u heeft besloten uw tweede huis voor de verhuur aan
te bieden. Maar dit is pas een eerste stap die u genomen heeft. Nu moet er invulling aan het geheel worden gegeven. Want het is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie om in te schatten welke manier van verhuur het beste aansluit op uw wensen en mogelijkheden. U wilt natuurlijk graag dat zoveel mogelijk uw recreatiewoning huren. Dus lees dit artikel op uw gemak eens door en wie weet geeft dit u net dat stukje voordeel op de overvolle verhuurmarkt. 

Hieronder een aantal kernpunten welke u in overweging moet nemen voordat u uw vakantiewoning in de verhuur gaat plaatsen:

  • Mag in contractueel zelf de verhuur doen
  • Hoe en waar wil ik mijn 2e huis aanbieden
  • Wie regelt de sleuteloverdracht en controle op de vakantiewoning
  • Mag ik mijn vakantiehuis verhuren en zo ja in welke periodes
  • Wil ik zelf het overzicht houden of geef ik de verhuur volledig uit handen

Bovenstaande punten zijn erg belangrijk als u het besluit heeft genomen om uw recreatiewoning te gaan verhuren. Ik zal deze punten dan ook nog even kort toelichtten.

Stel dat u eigenaar bent van één of meer particuliere vakantiehuizen op een bungalowpark, dan bent u in veel gevallen verplicht om te verhuren via een organisatie of beheerder welke zich contractueel verbonden heeft aan het desbetreffende vakantiepark. Deze partijen doen dit natuurlijk niet voor niets maar doorgaans met de constructie dat ze een commissie krijgen over elke gemaakte boeking. Deze commissie kan in sommige gevallen wel oplopen tot 35 %. Wel is het in veel gevallen zo dat als u zelf een huurder voor uw zomerhuis regelt er een bepaald bedrag van de commissie wordt afgetrokken. Vaak moet u dan denken aan een percentage van circa 10 % van het totaal gemaakte boekingsbedrag. Als het u lukt om op jaarbasis toch zelf een redelijk aantal reserveringen aan te dragen, kan dit toch oplopen tot een aardig bedrag aan huurpenningen die ten bate van u zelf komen.

U heeft besloten om zelf de promotie van uw Nederland vakantiehuisje verhuur ter hand te nemen, contractueel is het geen probleem, maar hoe nu verder te gaan zonder een verhuurorganisatie. 
Er zijn verschillende manieren om dit te doen. U kunt natuurlijk adverteren via de traditionele media, denk hierbij aan de regionale- en landelijke kranten, maar ook de bladen die aansluiten bij de doelgroep. Als u dit frequent gaat doen zult u al snel merken dat dit toch wel erg in de papieren gaat lopen.
Een andere manier is het opzetten van een eigen website welke zich specifiek toelegt op uw eigen vakantiewoning. Er zijn websites welke u goedkoop kunt beheren, tenminste als u zelf een beetje handig bent. Maar een eigen website betekent nog niet automatisch dat uw site bezocht zal worden door bezoekers die op zoek zijn naar een vakantiewoning om te huren. Ook hier zult u veel tijd (en geld) moeten steken in de promotie van uw website, of dit rendabel zal worden is maar de vraag. Mocht u zelf meerdere vakantiehuizen hebben welke u in de verhuur heeft dan kunt u de kosten natuurlijk wel beter spreidden en wordt het al een stukje eenvoudiger om de kosten te compenseren met de binnengekomen huurpenningen.
Misschien is de beste oplossing voor u wel om uw tweede woning in de verhuur te doen door middel van een plaatsing op een vakantiewoningen portaal. Deze portalen hebben vaak al een bepaalde naam en worden doorgaans goed gevonden door de internet zoekmachines. Hierdoor komt er een gericht publiek naar de desbetreffende website.

Als u uw vakantiehuis in de verhuur wilt doen, moet u goed nadenken hoe u het innen van de huurpenningen wil realiseren, hoe de sleuteloverdracht te doen en niet te vergeten de eindcontrole en schoonmaak als de huurders uw vakantiehuisje weer verlaten.
Als u dichtbij uw tweede huis woont kunt u dit wellicht zelf prima ter hand nemen. Maar staat uw vakantiewoning in laten we zeggen Frankrijk, Italië of Spanje dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Misschien heeft u ter plekke wel een goed contact met iemand en wil deze tegen een schappelijke vergoeding u deze werkzaamheden wel uit handen nemen. Mocht u dit overwegen dan wil ik u meegeven dit wel goed contractueel vast te leggen opdat beide partijen weten wat er van elkaar verwacht wordt. Dit geeft u enige vastigheid en in ieder geval een leidraad indien het tot een verschil van mening zou komen.

Als u een vakantiewoning op een park heeft kan het zo maar zijn dat u maximaal een bepaald aantal dagen uw 2e huis of vakantieappartement mag verhuren aan derden. Ook kan het zo zijn dat dit alleen maar mag in een bepaald aantal maanden per jaar. Zoek dit goed uit voordat u overgaat tot het verhuren van uw tweede woning. Als u er later achter komt dat u niet correct bent omgegaan met de voorschriften van een vakantiepark of bepaalde regio, kan dit tot vervelende discussies met de andere partij leidden.

Het bezit van een vakantiehuis is een waardevol iets en daarom moet u altijd goed overwegen of u het beheer en de controle aan een andere partij wilt overlaten. U bent emotioneel betrokken bij uw recreatief onroerend goed, bij een buitenstaander welke u inhuurt voor bepaalde diensten ligt dit vaak toch iets anders. Vooral als u een 2e woning in het buitenland heeft en de afstand tussen u en uw woning maar ook tussen de partij welke u inhuurt een stuk groter is zult u merken dat u goed moet weten met welke partij u in zee gaat. Doe daarom goed uw huiswerk en vraag bijvoorbeeld naar referenties van de andere partij. Dit zal u in ieder geval meer inzicht geven in wat u kunt verwachtten.

Slotconclusie bij de verhuur van uw eigen vakantiehuis

Kijk contractueel goed na wat u rechten en plichten zijn aangaande uw vakantiehuis en of uw contractueel gerechtigd bent om uw tweede huis zelf te verhuren.
Denk goed na over hoe u marketingtechnisch (en budgettair) uw vakantiewoning wilt gaan verhuren. Neem hier ruimschoots de tijd voor.
Als u bepaalde aspecten van de verhuur uit handen wilt geven aan derden, check deze dan eerst uitvoering en probeer zelf zo veel mogelijk controle uit te oefenen en leg zoveel mogelijk contractueel vast om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen.

Wij van Recreaetiewoning.nl wensen u veel succes met het zelf verhuren van uw vakantiehuis. Als u nog vragen heeft kunt u ten aller tijde contact met ons opnemen.

 

Als makelaar in Spanje moet u veelzijdig zijn

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Zwitserland en de (verblijfs)vergunningen

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

2 reacties

M.D
M.D
op 15-03-2021 om 22:23
op 15-03-2021 om 22:23
Ik ben eigenaar van chalet op een camping...ik verhuur . Die al een tijdje.Maar nu krijg ik een rekening van dagvergoeding die ik moet betalen..aan de campingbeheerder.kan ik deze kosten verhalen bij de huurder?
Ik ben eigenaar van chalet op een camping...ik verhuur . Die al een tijdje.Maar nu krijg ik een rekening van dagvergoeding die ik moet betalen..aan de campingbeheerder.kan ik deze kosten verhalen bij de huurder?
G de Bruyn
G de Bruyn
op 22-10-2020 om 18:52
op 22-10-2020 om 18:52
Als eigenaar van een vakantiehuis kunt u uw vakantiehuis niet alleen verhuren maar deze ook te ruil aanbieden op een ruilplatform. Tweedewoningruil is een website van een particulier ruilplatform (niet bedrijfsmatig). Gratis lid en gratis deelname. Enkel Nederlands en Belgische eigenaren die waarde hechten aan hun vakantiewoning en graag eens ergens anders op vakantie gaan. https://www.tweedewoningruil.be/
Als eigenaar van een vakantiehuis kunt u uw vakantiehuis niet alleen verhuren maar deze ook te ruil aanbieden op een ruilplatform. Tweedewoningruil is een website van een particulier ruilplatform (niet bedrijfsmatig). Gratis lid en gratis deelname. Enkel Nederlands en Belgische eigenaren die waarde hechten aan hun vakantiewoning en graag eens ergens anders op vakantie gaan. https://www.tweedewoningruil.be/
Reactie plaatsen