Zwitserland en de (verblijfs)vergunningen

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

(Semi) permanent wonen in Zwitserland is geen vast gegeven

Verblijfsvergunning

Vaak wordt gedacht dat je als EU-burger in Zwitserland geen huis kunt kopen of daar niet mag werken. Deels komt dit doordat de regeling in Zwitserland onoverzichtelijk is doordat ieder kanton weer zijn eigen regels kent. Deels komt dit door verouderde informatie.

Hoe is het op dit moment geregeld?

Ieder kan drie maanden zonder vergunning in Zwitserland verblijven. Na deze periode van drie maanden moet u beschikken over een verblijfsvergunning, ook wel genoemd Permit. Om deze vergunning te verkrijgen moet u, uitzonderingen daargelaten, kunnen aantonen dat u beschikt over een eigen inkomen. Dit kan een inkomen uit arbeid, pensioen of vermogen zijn. Is uw verblijf in Zwitserland van onbepaalde duur, dan zult u aanspraak kunnen maken op een vergunning B/EG. Deze geldt voor vijf jaar. Na deze periode ontvangt u doorgaans een vergunning die tien jaar geldt en automatisch wordt verlengd.

Bent u in het bezit van een verblijfsvergunning, dan hebt u tevens het recht om arbeid in Zwitserland te verrichten. Dat kan zijn arbeid als werknemer dan wel als zelfstandige. 

Vergunning op grond van de Lex Koller

Indien u niet woont in Zwitserland, maar daar een vakantiewoning, dus een tweede woning, wilt kopen, hebt u een geheel ander type vergunning nodig: kort gezegd een Lex Koller-vergunning. Niet in ieder kanton en niet in iedere gemeente kunt u echter een tweede woning kopen. Denkt u aan een bepaald kanton of een bepaalde streek, informeer u dan tijdig of aankoop ook echt mogelijk is. In sommige kantons of gemeenten is namelijk vereist dat u daar ook daadwerkelijk woont.

Procedure

Een verblijfsvergunning kunt u zelf aanvragen. Een vergunning op grond van de Lex Koller wordt doorgaans aangevraagd door de notaris die ook de koopovereenkomst voor het onroerend goed verlijdt.

Geschreven door Mr. Evan Hofkes (jurist)   
Eva Hofkes GmbH

Ontwikkeling verhuur eigen vakantiehuis

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Zwitserland: een belastingparadijs?

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

1 reactie

b.l.ong
b.l.ong
op 21-06-2020 om 13:25
op 21-06-2020 om 13:25
ik heb 2e huis in zwitserland wallis ben op zoek naar een fiscaal specialist die mijn jaarlijks belastingen wil regelen mijn telefoon is 0031653494768 lanny ong woon in Nederland
ik heb 2e huis in zwitserland wallis ben op zoek naar een fiscaal specialist die mijn jaarlijks belastingen wil regelen mijn telefoon is 0031653494768 lanny ong woon in Nederland
Reactie plaatsen