3 voor- en nadelen van infrarood verwarming in jouw recreatiewoning

geplaatst op 28-07-2022
 Tweede woning 
In de wat frissere herfst- en winterdagen is het maar al te fijn het huis te voorzien van een aangename temperatuur. Er is weinig vervelender dan het warme deken van je afgooien om vervolgens beneden te komen en direct te rillen van de kou. Uiteraard is het verwarmen van een huis hierin de perfecte oplossing. Nu kennen we allemaal de ouderwetse verwarmingen. Echter wordt er tegenwoordig meer en meer gebruik gemaakt van infrarood verwarming. We willen daar graag dieper op ingaan, zodat jij erachter kunt komen of dit bij je past. Daarom vertellen we je in dit artikel de 3 voor- en nadelen van infrarood verwarming.
alt

Hoe werkt infrarood verwarming?

Voordat we overgaan op de voor- en nadelen, is het handig om uit te leggen hoe infrarood verwarming werkt. Wij begrijpen dat niet iedereen een infrarood verwarming specialist is. Deze vorm van verwarming is eigenlijk een soort stralingsverwarming. De desbetreffende ruimte in jouw recreatiewoning wordt namelijk aangestraald door niet-schadelijke infrarode warmtestralen.

Net als de warmte die van de zon komt, is de warmte van een infrarood verwarming direct te voelen. Bovendien nemen bepaalde onderdelen in huis, zoals de bank en de vloeren, de warmte in hen op. Vervolgens straalt deze warmte via deze onderdelen weer in huis. Hierdoor ben je altijd voorzien van een heerlijk, opgewarmd huis.

Voordeel 1: een gunstig energieverbruik

Een van de grootste voordelen van infrarood verwarming is het gunstige energieverbruik. Doordat de warmte op een efficiënte manier wordt verdeeld, hoeft de luchttemperatuur in huis niet meer zo hoog te zijn. Simpel gezegd wordt de warmte zowel over de vloer als het plafond verdeeld. Doordat er daarom geen sprake is van convectie , gaat er ook geen warmte verloren door de opstijgende lucht. Wat betreft duurzaamheid, scoort deze manier van verwarmen dus zeker punten.

Voordeel 2: Schone luchtcirculatie 

Het tweede voordeel van infrarood verwarming is dat de lucht die door een ruimte circuleert schoon is. In tegenstelling tot een normale verwarming komt er geen huisstof of iets dergelijks vrij. Dit komt voornamelijk omdat de temperatuur op de vloer bij een infrarood verwarming gelijkwaardig is aan die richting het plafond. Er hoeft dus simpelweg minder lucht gecirculeerd te worden. Zo weet je zeker dat de lucht in huis van grote kwaliteit is.

Voordeel 3: De looks

Wil jij de vakantiewoning van een moderne look voorzien? Dan is de keuze voor infrarood verwarming een zeer goede. Deze soort verwarmingen ogen erg modern en zijn toe te passen bij elk huishouden. Je kunt zelfs kiezen uit verschillende materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld keramiek of aluminium. En wist je dat je de infrarood verwarming zelfs kunt toepassen op een spiegel?

Nadeel 1: De elektriciteitsdraden

In tegenstelling tot een traditionele verwarming, komen er bij een infrarood verwarming elektriciteitsdraden kijken. Typisch van die dingen die je het liefst zo snel mogelijk weggemoffeld hebt. Hier moet je wel een geschikte oplossing voor hebben. Zeker als je dit aan de muur wilt monteren, zul je creatief moeten zijn. Vooral omdat nu eenmaal niet overal een stopcontact zit.

Nadeel 2: De positionering

Bij verschillende vormen van een kamer kan het lastig zijn de perfecte plek te vinden voor het ophangen van de infrarood verwarming. Je wilt natuurlijk niet dat er bepaalde plekken in huis zijn die kouder aanvoelen dan anderen. Het is daarin best een ‘gedoe’ uit te vogelen welk product het beste voor jou is.

Nadeel 3: Energie besparen niet in alle gevallen

Voor veel mensen is de voorkeur voor duurzame producten van invloed op de keuze voor producten als een infrarood verwarming. Logisch! Echter is het niet altijd zo dat je bij het aanschaffen van zo’n apparaat direct een berg energie bespaart. Je moet het namelijk nog wel zodanig inrichten dat het ook echt werkt. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om ruimtes of kamers te verwarmen waar niemand is. Dit kan nog wel eens automatisch gebeuren. 

Je zou hiervoor slim moeten handelen door het gebruik van thermometers of een zogenoemde aanwezigheidssensor. Handige materialen, maar je moet ze wel weer even aanschaffen. Op die manier ben je dus niet direct klaar met het alleen aanschaffen van een infrarood verwarming. 

Voor elk nadeel is een oplossing

 

Na het lezen van dit artikel ben je als het goed is op de hoogte over het gebruik van een infrarood verwarming. Zoals met alle producten zijn er naast de vele voordelen, altijd wat nadelen te benoemen. Gelukkig voor jou liggen de oplossingen voor deze nadelen altijd binnen handbereik, waardoor je het product alsnog prima kunt gebruiken. Mocht je toch besluiten voor een infrarood verwarming te gaan, dan weet je zeker dat je een kwalitatief goed product gaat gebruiken. Aan jou de taak dit zo efficiënt mogelijk te doen.