De belangrijkste verzekeringen voor jouw woning op een rij

geplaatst op 04-01-2023
 Tweede woning 
Wanneer je een woning of vakantiewoning hebt aangeschaft is het ontzettend belangrijk om deze ook goed te verzekeren. Het zal je maar gebeuren dat er wordt ingebroken, of dat er waterschade ontstaat en je geen goede verzekering hebt afgesloten. Naast de ongemakken die komen kijken bij het hebben van schade kom je zo ook nog eens voor een financiële uitdaging te staan. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Wil jij als huiseigenaar niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Zorg er dan voor dat jouw woning goed verzekerd is. In dit artikel vertellen we jou welke verzekering het belangrijkste zijn voor jouw woning.
alt

De belangrijkste verzekeringen voor jouw woning op een rij:
Er zijn een aantal verzekeringen die ontzettend belangrijk zijn bij de aanschaf van een woning of recreatiewoning. Hoewel de meeste verzekeringen niet verplicht zijn, is het wel aan te raden om deze af te sluiten. De belangrijkste verzekeringen voor jouw woning zetten wij voor jou op een rij:  

-        Inboedelverzekering
Met inboedel worden alle items bedoeld die zich in de woning bevinden, maar geen onderdeel uitmaken van de woning. Je kunt bij inboedel denken aan alle meubels, apparatuur, en kleding. Het afsluiten van een inboedelverzekering is ontzettend belangrijk. Met een inboedelverzekering zijn al jouw spullen goed verzekerd. Wanneer er bijvoorbeeld een grote lekkage in jouw woning is waardoor meubels en apparatuur stuk gegaan zijn. Kun je de kosten hiervoor terugkrijgen via de inboedelverzekering. Let er wel op dat schade die je zelf veroorzaakt doordat je iets kapot laat vallen of omstoot alleen verzekerd is bij een inboedelverzekering wanneer je kiest voor de all risk-polis. Aan deze polis hangt vanzelfsprekend een hoger prijskaartje dan aan de ‘standaard’ inboedelverzekering. 

-        Opstalverzekering
De opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering verzekerd schade aan alles wat vast zit aan jouw woning. Zoals het dak, een vloer of een schutting in de tuin. De verzekering dekt schade aan de opstal die is ontstaan door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Om het even heel simpel te benoemen is het verschil tussen een inboedel en een opstalverzekering dat de opstalverzekering is voor alles wat vast zit aan de woning. Een inboedelverzekering verzekert alles wat los zit in de woning. Het hebben van een opstalverzekering is alleen nodig wanneer je een koopwoning hebt. Wanneer je huurt dan is de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor deze verzekering en kosten.

-        Aansprakelijkheidsverzekering
Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. Deze verzekering dekt schade aan personen of zaken. Ook wanneer jij deze schade niet per se zelf veroorzaakt hebt. Stel jij hebt een lekkage in jouw woning waardoor de buren waterschade hebben gekregen. Ondanks dat jij hier niks aan kunt doen, ben jij wel verantwoordelijk voor de schade bij de buren. Het lek is immers in jouw woning ontstaan. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan erg handig. 

-        Uitvaartverzekering
Het hebben van een uitvaartverzekering is niet verplicht en heeft misschien niet per se iets met je woning te maken. Des te meer heeft het te maken met de mensen waarmee je in de woning woont; je man, vrouw of familie. Wanneer je komt te overlijden komen de kosten voor een uitvaart op hun schouders terecht. Heb jij niet voldoende spaargeld? Dan kan het zijn dat jouw naasten in de schulden komen door een fijne uitvaart voor jou. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Het afsluiten van een uitvaart verzekering is dan ook zeker aan te raden wanneer je een woning bezit.  

-        Rechtsbijstandsverzekering
Heb jij net een nieuwe woning gebouwd en is er een conflict ontstaan met de aannemer? Of heb je een conflict met de gemeente over bepaalde aanpassingen die jij wil doen aan de woning maar waar zij niet mee akkoord gaan? Dan kan een rechtsbijstandsverzekering van pas komen. met een rechtsbijstandverzekering kun je altijd terecht voor juridisch advies zonder dat je hier meteen een ontzettend hoog bedrag voor hoeft te betalen.

Is het hebben van een verzekering voor jouw woning verplicht?
Zoals je ziet zijn er best wel wat verzekeringen die je kunt afsluiten voor jouw koopwoning. Welke verzekeringen je afsluit zijn afhankelijk van jouw situatie. De enige verzekering die verplicht is bij de aankoop van een woning is het hebben van een opstalverzekering. Dit wordt door de meeste hypotheekverstrekkers geëist. De overige verzekeringen zijn dus in principe optioneel. Bedenk je wel goed dat een verzekering vaak maar een paar euro per maand kost. Wanneer er iets gebeurt zal je jezelf ontzettend dankbaar zijn dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten.