Een vakantiewoning onderhouden: uitbesteden of zelf doen?

geplaatst op 30-09-2021
 Tweede woning 
alt

Gasten die in een vakantiewoning verblijven willen er zeker van zijn dat ze in een fijne en comfortabele woning overnachten. Niet alleen moet het interieur gezelligheid, comfort en warmte bieden, ook is het belangrijk dat de vakantiewoning schoon en opgeruimd is. Lekkende daken, afvoerpijpen die niet werken of schimmel in de badkamer, het zijn voorbeelden van zaken die een vakantieganger liever niet ziet. En daarbij, het zijn ook zaken die jij als woningeigenaar het liefst niet te vaak tegenkomt. Het onderhouden van een vakantiewoning is dan ook noodzakelijk. Wat moet je nu allemaal doen? En welke zaken kun je gemakkelijk uitbesteden als het gaat om onderhoud en schoonmaak?

Huur een goede schoonmaker in

Het schoonmaken van een vakantiewoning komt bijna elke week terug. In het hoogseizoen kan dat wel twee keer per week zijn. Het is van belang dat het netjes en efficiënt gebeurt. Een van de belangrijkste en meest tijdrovende taken is het schoonmaken van je woning op de wisseldagen, de maandag en vrijdag. Het inhuren van een professionele schoonmaakservice betekent dat jij je minder hoeft in te spannen. Zo worden werkzaamheden zoals smetteloos reinigen van badkamers en de keuken uit handen genomen. Ook het vervangen van beddengoed, kussenslopen en ander linnengoed wordt door een professionele schoonmaakservice uitgevoerd. Mede door uitbraak van het coronavirus zijn veel gasten extra alert op de netheid en hygiëne van een huisje. Laat daarom duidelijk merken dat jouw vakantiewoning door een professionele schoonmaakservice wordt schoongemaakt. Zo zullen je (toekomstige) gasten zich veilig thuis voelen in jouw vakantiewoning.

Onderhoud aan de buitenkant

De buitenkant van de vakantiewoning is wat de mensen als eerste zien, op de website of als ze voor de woning staan. Wil je een goede eerste indruk maken? Dan is het van belang dat het schilderwerk er goed uit ziet, de ramen schoon zijn en er geen rot houtwerk te zien is. Heb je een vakantiewoning aan zee dan kan het zomaar zijn dat je veel vaker moet schilderen. Dit komt doordat de zoute lucht in het schilderwerk bijt en de verflaag dus eerder afbladdert en vervolgens verdwijnt. Het schilderen van een vakantiehuis aan zee moet dus vaker gebeuren dan een het schilderen van een woning ergens midden in het land. Woon je dicht bij jouw vakantiehuis, dan kun je het zelf oppakken. Misschien kun je dan ook de recreatiewoning direct voor jezelf boeken, zodat je er een fijn (werk)weekend van maakt. Liever uitbesteden? In de buurt van jouw vakantiewoning vind je vaak genoeg schildersbedrijven die het werk willen oppakken.

Onderhoud binnen

Een goede schoonmaker zal ervoor zorgen dat je huis er blinkend uitziet, maar toch zal je regelmatig onderhoud aan jouw woning moeten uitvoeren. Schimmel in de badkamer zal door een goede en regelmatige schoonmaak wellicht niet aanwezig zijn. Maar wat denk je van een lekkende kraan of een schilderij dat moet worden recht gehangen? Dit zijn klusjes die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Ook kan het zijn dat bepaalde tuinmeubels roest krijgen, dat kan bijvoorbeeld als ze langdurig buitenstaan. Gelukkig kun je dat zelf verwijderen. Roest verwijderen gaat gemakkelijk als je beschikt over de juiste schoonmaakmiddelen. Zo hoef je niet direct in nieuwe meubels te investeren maar kun je nog een paar jaar met de huidige meubels doen.

Tuinonderhoud

De meeste vakantiewoningen beschikken over een terras of een tuin. Wanneer jouw woning een terras heeft, hoef je maar heel weinig onderhoud uit te voeren. Heb je een grote tuin met bloemen, struiken of heggen, dan zal je regelmatig moeten snoeien. Ook het gras maaien of dorre bladeren verwijderen zijn van die klussen waardoor jouw vakantiewoning er een stuk beter en verzorgd uitziet. Let ook op dat je in de herfst regelmatig het mos en bladeren uit de dakgoten verwijdert. Wanneer dit er te lang blijft liggen kunnen er eventueel opstoppingen ontstaan. Heb je zelf geen groene vingers of wil je je liever bezighouden met promotie van jouw vakantiewoning? Huur dan een tuinman in voor regulier onderhoud. Zo blijft jouw vakantiewoning te allen tijde een plaatje!