Geef energie aan je recreatiewoning met zonnepanelen

geplaatst op 18-12-2021
 Tweede woning 
Heb je een recreatiewoning of denk je erover om een recreatiewoning te gaan kopen? Denk dan meteen na over het opwekken van warmte en energie door middel van zonnepanelen. Nu de energiekosten zo aan het stijgen zijn, ben je goedkoper uit wanneer je kiest voor het gebruik van de zon. En dat hoeft niet eens alleen in zonnige landen wat op te leveren.
alt

Een grote investering

Het plaatsen van Masters in Solar zonnepanelen is vaak snel geregeld. Uiteraard is het even een investering. Vooral wanneer je meteen een warmtepomp en dergelijke laat aanleggen om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te kunnen halen. De investering echter heb je in het huidige energieklimaat er redelijk snel uit; binnen zes tot zeven jaar bij een gewone woning met een gemiddeld verbruik.  Het fijne aan zonnepanelen is dat je vaak meer energie opvangt en genereert dan je gebruikt. Je kan dan je ongebruikte kilowatts verkopen aan een energiemaatschappij, zodat deze weer bij andere recreatiewoningen en dergelijke gebruikt kunnen worden. Soms kun je zelfs al gebruik maken van een netwerk, omdat het installeren van zonnepanelen op heel veel vakantiewoningen gebeurd. Daarnaast zijn er gemeentes in Nederland waar je een subsidie kan krijgen voor het installeren van zonnepanelen.

 

Kijk goed naar je verbruik

Voor je tweede woning wil je natuurlijk goede zonnepanelen aanschaffen. Voordat je overgaat tot het uitzoeken van zonnepanelen, is het goed om enkele tips voor de aanschaf van zonnepanelen op te volgen. Kijk bijvoorbeeld goed naar het verbruik van je tweede woning. Wellicht heb je minder zonnepanelen nodig dan je denkt voor het opwekken van energie. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kilowatt/uur per jaar aan energie. En dat is bij een gemiddelde woning, waarbij je dagelijks gebruik van elektriciteit en warm water. Het jaarlijkse verbruik van je recreatiewoning kun je gemakkelijk opvragen via de energiemaatschappij. Het staat overigens ook op je jaarafrekening vermeld. Op basis daarvan ga je kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en natuurlijk welke soort.

 

Verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De blauwe polykristallijne panelen en de zwarte monokristallijne panelen. Beide leveren bijna evenveel energie en zijn van een vergelijkbare kwaliteit. De blauwe panelen zijn iets goedkoper dan de zwarte zonnepanelen. Dan zijn er nog panelen zonder frame die esthetisch het mooist zijn, maar wel een stukje prijziger. Laat je goed informeren voordat je zonnepanelen gaat kopen, zodat je zeker de juiste keuze maakt.

 

Schuin dak op het zuiden

Heeft je recreatiewoning een schuin dak dat op het zuiden ligt? Dan haal je het meeste rendement uit de zonnepanelen. Een hellingshoek van 35 graden is het meest ideaal. Is je dak platter of juist schuiner? Dat is geen probleem. Het rendement kan iets lager uitvallen, maar je ontvangt altijd voldoende licht om energie mee op te wekken voor de vakantiewoning. Soms kan hier zelfs een speciale constructie voor worden gemaakt, zodat de zonnepanelen alsnog op 35 graden komen te liggen.

 

Zonnepanelen in Nederland

Bij het opwekken van energie uit de zon, hoeft de zon niet duidelijk aanwezig te zijn. Natuurlijk helpt een strakblauwe lucht en duidelijk zichtbare zon voor het snel opwekken van energie. Het aantal zonuren op een dag bepaalt eigenlijk de opbrengst. Aan de kust en op de Waddeneilanden heb je meer zonuren dan in het oosten van het land. Dat wil echter niet zeggen dat je een recreatiewoning op bewolkte dagen niet kan verwarmen of elektriciteit van de zon kan voorzien. Integendeel. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt komt van indirect licht. Dit is zonlicht wat door de wolken wordt weerkaatst. Dus ook op grijze dagen vangen zonnepanelen licht op.

 

Duurzaam genieten van je vakantiewoning
Heb je een tweede woning en ga je die van duurzame zonnepanelen voorzien? Leg daarnaast meteen een warmtepomp en zonneboiler aan. De zonneboiler zorgt ervoor dat er water verwarmd wordt voor het water in huis. De zonneboiler werkt samen met een gewone ketel of boiler, voor als het bewolkt is en je toch warm wilt douchen. Als je toch bezig bent met het verduurzamen van je recreatiewoning, kijk dan meteen kritisch naar de rest van de woning. Wellicht zijn er nog meer zaken die je kan verduurzamen. Vervang houten kozijnen en deurposten voor onderhoudsvrije aluminium kozijnen. Ga voor dubbel- of tripleglas, isoleer de muren en leg een slijtvaste, warme vloer. Zo wordt het energieverbruik van de woning minder en geniet je nog meer van je verblijf in je duurzame recreatiewoning met zonnepanelen.

1 reactie

Peter op 15-04-2022 om 15:34
Dat is leuk maar mag dat zomaar? Mag je zomaar pv op je recreatiewoning leggen. Moeten park eigenaren daar toestemming voor geven, hoe zit het met de terug geleverde stroom. Moeten ze jouw daar in compenseren?
Reactie plaatsen