Lage rente brengt recreatiewoning dichtbij

geplaatst op 05-04-2018
 Tweede woning 
alt

Hoewel de maximale hypotheekverstrekking van woningen gedaald is, blijven de rentes in 2018 nog steeds laag. Er wordt zelfs al jaren geroepen dat de rentes van hypotheken en leningen opvallend laag staan; ook al weten we niet precies wat de rente uiteindelijk in 2018 gaat doen, voor nu is het een goed moment om te investeren in je woning of bijvoorbeeld het aanschaffen van een recreatiewoning. Het zou natuurlijk het beste zijn als je hier het nodige geld voor hebt gespaard, hoewel de meeste Nederlanders niet zomaar een recreatiewoning kunnen aanschaffen wanneer zij dat willen. Daarom is een recreatiewoning financieren met lening helemaal nog niet zo’n gek idee. Waar je op moet letten? Dat lees je in dit artikel.

Consumptief krediet aantrekkelijker dan ooit

De laatste jaren kiezen Nederlanders er vaker voor om een consumptief krediet af te sluiten door middel van een lening dan te kiezen voor rood staan of gebruik te maken van kredieten van een creditcard. GfK heeft onderzocht dat ongeveer 18% van de Nederlanders momenteel een consumptief krediet heeft lopen ter verbetering of in stand houden van hun leefstijl. Omdat de voorwaarden interessanter zijn dan ooit tevoren investeren steeds meer mensen in hun huis, een tweede woning, een nieuwe auto, een caravan en ga zo maar door. Een recreatiewoning of tweede huis is niet alleen een verbetering van eigen status (en zo dus een psychologische verbetering) maar ook een goede investering wanneer je de komende jaren wat extra geld wilt bijverdienen.

Groeiende economie in Nederland

Het gaat goed met de economie in Nederland: de rentes liggen laag van zowel hypotheken als leningen. Het is dan ook niet heel vreemd dat men in 2017 maar liefst een kwart meer heeft geleend dan het jaar ervoor. Marktonderzoekinstituut GfK verwacht voor dit jaar zelfs dat dit aantal nog hoger gaat worden. Het is namelijk hét moment om een lening af te sluiten, niet alleen door de lage rentes maar ook juist door andere aantrekkelijke voorwaarden. Veel kredietverstrekkers bieden tegenwoordig een langere looptijd aan, wat betekent dat je per maand in verhouding minder geld hoeft terug te betalen. Hierdoor dalen je maandelijkse lasten aanzienlijk, wat weer prettiger leven is. Het is dan ook zeker niet een gek idee om juist dit jaar te gaan investeren in een recreatiewoning. Dit kan zowel voor jou als voor de geldverstrekker meer dan interessant zijn. Hierbij is het handig om te weten welke verschillende leningen er bestaan en welke je moet kiezen wanneer je een recreatiewoning wilt financiëren.

Verschillende soorten leningen

Een recreatiewoning koop je over het algemeen natuurlijk niet zomaar. Wanneer je niet de financiële middelen hiervoor hebt sluit je een tweede hypotheek af of kies je voor een lening. Voor een recreatiewoning is de beste leenvorm een persoonlijke lening. Hierbij leen je een vast bedrag voor een bepaalde tijd waarin de rente altijd vaststaat. Dat betekent dat je precies weet wanneer je wat terug betaald moet hebben, omdat je deze afspraken zwart op wit vastlegt met je geldverstrekker. Je kunt online altijd verschillende geldverstrekkers met elkaar vergelijken om te bekijken welke aanbieder het beste bij jouw wensen past. Het fijne van een persoonlijke lening is dat je de looptijd kunt rekken, waardoor je kosten per maand dus lager zijn. Let er altijd wel op dat dit niet in alle gevallen betekent dat je uiteindelijk in totaal minder geld kwijt bent. Maak daarom altijd duidelijke afspraken met jouw geldverstrekker.

Recreatiewoning goede investering

Wanneer je van plan bent om een recreatiewoning aan te schaffen moet je een onderscheid maken tussen of je het puur voor eigen genot koopt of wanneer je juist een handige investering wilt maken en geld leent uit beleggingsoogpunt. Jouw hypotheekverstrekker of geldverstrekker maakt namelijk onderscheid in het investeren in een recreatiewoning met verschillende doeleinden. Wanneer je je vakantiewoning wilt gaan verhuren is het voor een geldverstrekker heel interessant om jou een lening aan te bieden. De verstrekker weet op die manier vrijwel zeker dat je het geld binnen een aanzienlijke tijd terug kunt betalen. Ook voor jezelf is dit een hele goede investering. Wil je dit moment in de economie juist gebruiken om een tweede woning aan te schaffen voor je eigen geluk? Dan zullen de maandelijkse kosten hoger worden en zal de verstrekker kritischer kijken naar jouw vermogen. Zet altijd voor jezelf goed op een rij waarom je een recreatiewoning wilt aanschaffen met behulp van een lening om op die manier een zo goed mogelijke investering te kunnen maken met de juiste voorwaarden.