Op vakantie in het Sloveense Portoroz

geplaatst op 25-02-2017
 Zomervakantie 
alt

Portoroz is gelegen in het westen van Slovenië. De Sloveense kustplaats is één van de drukstbezochte steden van het land. Jaarlijks komen er duizenden toeristen naar de stad. Vooral in de zomermaanden is het ontzettend druk in de stad. De prijzen gaan dan ook erg omhoog en de hotels zitten vrijwel allemaal vol. De Sloveense stad heeft verschillende leuke restaurants, bars en ook kun je er leuke bezienswaardigheden bekijken. Op de stranden kun je, in de zomermaanden, genieten van prachtig weer. Je kunt er lekker bruinbakken en dat maakt de stad ook erg populair.
Het aanbod van vakantiehuizen in Portoroz is kleinschalig, je treft hier vooral particuliere accommodaties.

Klimaat in regio Portoroz

De stad kent een mediterraan klimaat met een duidelijk onderscheid in vier seizoenen. De gemiddelde temperatuur ligt tegen verwachting in iets lager dan het omliggende gebied. Dit komt voornamelijk doordat de wind sterke invloed heeft op het klimaat. In de wintermaanden kan het kwik dan ook dalen tot onder het vriespunt. In de maanden september tot en met oktober valt er het meeste regen in het jaar. In de zomermaanden kunnen de temperaturen gemakkelijk oplopen tot zo’n 30 graden Celsius. De watertemperatuur ligt doorgaans rond de 25 graden Celsius in deze maanden.

Bezienswaardigheden in Portoroz

Je kunt meerdere leuke bezienswaardigheden bekijken in de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden van Portoroz zijn het Secovlje Salina Natuurpark, de zoutmagazijnen en de Kerk van St. Bernardin.

Kerk van St. Bernardin

De St. Bernadin Kerk werd gebouwd in de vijftiende eeuw. Het zijn slechts nog een aantal ruïnes. De ruïnes van de klokkentoren zijn voornamelijk mooi gebleven. Tegenwoordig zijn er verscheidene resorts gebouwd om de toren heen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de kerk.

Secovlje Salina Natuurpark

Het Secovlje Salina Natuurpark beslaat maar liefst 6,5 km² en is zeker een aanrader om te bekijken tijdens je vakantie naar de Sloveense badplaats. In het park wordt zout gewonnen, maar ook leven hier verscheidene dier-, boom- en plantsoorten. Het park staat echter het meest bekend om de zoutwinning.

Zoutmagazijnen

Als je nog niet voldoende zout hebt gezien tijdens je tripje naar het natuurpark, kun je ook nog een kijkje nemen bij de zoutmagazijnen. De zoutmagazijnen van Grando, Montfort en Magazen zijn cultureel en historisch erfgoed. Er wordt hier geen zout meer gewonnen, maar de magazijnen worden alleen nog als galerie gebruikt. Napoleon liet de zoutmagazijnen aanleggen tussen 1820 en 1845.

Vervoer

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om met de auto te reizen naar de Sloveense badplaats. Je kunt echter ook vanaf Amsterdam naar Slovenië vliegen. Je kunt op de luchthaven gemakkelijk een huurauto huren om zo de stad te verkennen. Er zijn alleen betaalde parkeerplekken in de stad en mede daardoor zijn er vaak veel vrije parkeerplekken. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om met de taxi te reizen. Het is raadzaam om van te voren een prijs af te spreken of om de meter aan te laten zetten. Je kunt ook op verschillende plekken fietsen of scooters huren. Dan kun je de stad gemakkelijk verkennen. In de zomermaanden is dat zeker een aanrader. Op de scooter kun je namelijk dan direct genieten van een verfrissend windje.