Op zoek naar een tweede woning in Spanje

geplaatst op 19-04-2017
 Zomervakantie 
 Tweede woning 
alt

Voor velen is Spanje een aantrekkelijk (vakantie)land. Vooral het mediterrane tot subtropische klimaat in Spanje is iets wat ons als inwoners van West-Europa, die een wat koeler klimaat gewend zijn, aanspreekt. Spanje heeft uiteraard nog veel meer te bieden dan alleen een aangenaam klimaat en warme zonnestralen gedurende een groot gedeelte van het jaar. Behalve dat het zonovergoten is, heeft het prachtige, historische steden om te bezoeken, mooie stranden, lekker eten en drinken en nog veel meer. Voor (toekomstige) tweede huizenbezitters is Spanje gegarandeerd een land wat veel mogelijkheden biedt en wat erg veelzijdig is. Gaat u graag naar Spanje op vakantie, dan is het wellicht helemaal niet zo’n slecht idee om een tweede huis in Spanje te kopen en er een (klein) gedeelte van het jaar door te brengen. Zo bespaart u uzelf de jaarlijkse zoektocht naar een vakantiewoning en heeft u zekerheid als het gaat om uw verblijf in Spanje. Eventueel kunt u er voor kiezen om, als extra inkomstenbron, uw eigen tweede huis te verhuren aan derden in de periodes dat u er zelf niet verblijft. Een tweede huis in Spanje kopen, kan betekenen u zelf binden aan een andere leefwijze, waarin u mee draait in de Spaanse cultuur en proeft van het leven en wonen in Spanje.

Natuurschoon en klimaat in Spanje

Spanje is behoort tot landen met het meeste berglandschap van Europa. Daarnaast is het landschap er erg afwisselend. Spanje wordt bijvoorbeeld ook voor een groot deel omgeven door water, wat gezorgd heeft voor uitgestrekte stranden en verschillende Costa’s, waarvan de Costa Brava een hele bekende is. Een bekend en populair gebied onder mensen die een tweede huis bezitten in Spanje is Andalusië in Zuid-Spanje, dit is een klassieke streek binnen Spanje. Voor wat het klimaat betreft kan er gesteld worden dat Spanje over het geheel bekeken een land is waar een mediterraan klimaat heerst, al varieert het wel per deel van het land. Dit betekent over het algemeen dat de zomers heet zijn en de winters, vergeleken met de strenge winters die in Nederland nog weleens kunnen voorkomen, er erg mild zijn. Veel Nederlanders pakken dan ook graag in het najaar hun koffers om de winter bijvoorbeeld in het aangenaam warme Spanje door te brengen. Een ding wat zeker is, is dat Spanje absoluut geschikt is om een heerlijke zonvakantie door te brengen, dus voor wie daar van houdt, is Spanje het land om een tweede huis te kopen bij uitstek. Dit betekent natuurlijk niet dat een zonvakantie het enige is waar men voor in Spanje terecht kan. Genieten en ontstressen in het binnenland van Spanje is, waar het landschap afwisselend is, voor velen ook een droom. Rustiek wonen in een tweede huis op het platteland of in het berglandschap van Spanje is behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Het berglandschap in Spanje, maakt het land bovendien aantrekkelijk voor wie van bergsporten, zoals wandelen en bergbeklimmen, houdt.

De Spaanse cultuur en gastronomie

Om te beginnen doen sommige Spanjaarden, zoals u wellicht weet, aan de siësta. De siësta op zich, wat gewoon een middagdutje is, duurt in principe niet langer dan een kwartier tot een half uurtje. De reden dat veel winkels van plusminus twee uur ‘s middags tot ongeveer vijf á zes uur ’s avonds gesloten zijn is dan ook niet dit middagdutje, maar dat er in Spanje door de mensen uitgebreid (warm) geluncht wordt rond die tijd. ’s Avonds eten de Spanjaarden relatief laat en licht vergeleken met ons, Nederlanders. Pas vanaf half negen wordt er gedineerd. Meestal bestaat het diner uit tapas (kleine gerechtjes) of een ander soort lichte maaltijd. Iedere streek in Spanje staat bekend om eigen traditionele gerechten en specialiteiten, verder is de keuken behoorlijk divers te noemen. Voorbeelden van klassieke Spaanse gerechten zijn paella en gazpacho. Voor wie van de Mediterrane keuken houdt is Spanje wellicht een optie als het gaat om landen om een tweede huis te kopen. In de grote, levendige en bekende steden in Spanje, waar Madrid en Barcelona voorbeelden van zijn, kan men overigens ook goede restaurants vinden waar culinaire hoogstandjes te proeven zijn en geserveerd worden. Daarnaast zijn de genoemde steden ook een aanrader voor wie van kunst, cultuur en architectuur houdt. Beroemde bouwwerken van Gaudi zijn bijvoorbeeld te bewonderen in Barcelona.