Recreatiewoning financieren

geplaatst op 24-12-2019
 Tweede woning 
alt

Het is een droom voor velen: het bezit van een recreatiewoning. Of het nu in Spanje is of dichter bij huis in de Nederlandse natuur; een recreatiewoning kan een fijne manier zijn om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Daarnaast kan een recreatiewoning ook een goede investering zijn. Zeker als de woning ook wordt verhuurd aan gasten kan dat een interessante inkomstenbron zijn. Maar niet iedereen heeft het geld op de plank liggen om een recreatiewoning te kopen. Wat zijn dan mogelijkheden om een recreatiewoning te kunnen financieren en hoeveel kunt u daar eventueel voor lenen?

Tweede hypotheek bij recreatiewoning in Nederland

Een mogelijkheid om een recreatiewoning te kunnen kopen is door het afsluiten van een tweede hypotheek. Ook zijn er bij sommige hypotheekverstrekkers speciale hypotheken voor recreatiewoningen verkrijgbaar. Een tweede hypotheek of een recreatiewoninghypotheek is anders dan een 'normale' hypotheek. Het grootste verschil is de renteaftrek. Bij een tweede hypotheek mag de rente niet worden afgetrokken. U betaalt dus netto meer rente. Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek voor een recreatiewoning, zoals dat de woning niet permanent bewoond mag worden, niet verplaatsbaar is en voorzien is van een eigen cv, toilet, badkamer en keuken. De voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker.

Hypotheek bij recreatiewoning in het buitenland

Wanneer u een recreatiewoning in het buitenland op het oog heeft, dan heeft u de keuze om een hypotheek af te sluiten in Nederland of in het land waar u de woning wilt kopen. Bij het afsluiten van een hypotheek in het buitenland wordt aangeraden om een adviseur in te schakelen. Een adviseur is goed op de hoogte van de financiële regels van het land. Tevens is het interessant om uit te zoeken of het land waar u een hypotheek wilt afsluiten een belastingverdrag heeft met Nederland. Wanneer dat niet zo is, dan bestaat er de kans dat u in beide landen vermogensbelasting en inkomstenbelasting (bij verhuur van de woning) moet betalen.

Persoonlijke lening

Het kan zijn dat het niet mogelijk is om een hypotheek af te sluiten omdat u niet aan de voorwaarden voldoet. Dan kan een persoonlijke lening afsluiten een optie

zijn. Hoeveel kan ik lenen? Dat is afhankelijk van de hoogte van uw inkomsten. Hoe meer u maandelijks binnenkrijgt, des te hoger de lening kan zijn. Bij een persoonlijke lening leent u een vast bedrag met elke maand een vaste aflossing. De rente van een persoonlijke lening ligt wel een stuk hoger dan de rente van een hypotheek. Dit komt omdat de woning niet als onderpand voor de bank geldt.

Houd er wel rekening mee dat, of u nu een tweede hypotheek of een persoonlijke lening afsluit om uw recreatiewoning te financieren, u vaak ook een deel vanuit eigen vermogen moet betalen. Wat spaargeld kan dus zeker geen kwaad.