Riga de bruisende hoofdstad van Letland!

geplaatst op 06-02-2020
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Citytrip 
alt

Riga is de hoofdstad van Letland, en is met minder dan één miljoen inwoners vergeleken met andere Europese hoofdsteden een relatief kleine hoofdstad. Riga is één van de makkelijk bereikbare bestemmingen met low cost airlines als RyanAir en Wizz Air. Het is eerder regel dan uitzondering om een ticket te vinden van enkele tientjes retour. In Riga wordt net zoals in de rest van Letland betaald met de euro. Bijna de helft van de inwoners van Letland is etnisch Russisch. Een groot gedeelte van deze mensen spreekt ook enkel Russisch in het dagelijkse leven. Er wordt in de hoofdstad dus zowel Lets als Russisch gesproken. Vanwege de geschiedenis zijn veel Letten die wel Russisch kunnen spreken, echter onwillig om deze taal te spreken. In winkels, hotels kom je met het spreken van een woordje Russisch wel een heel eind.

Riga leuk voor een stedentrip

De kleine omvang van Riga maakt het een erg gemakkelijke en uitnodigende stad om alle bezienswaardigheden te voet te bekijken. Openbaar vervoer is eigenlijk niet nodig. De prijs voor een kaartje voor het openbaar vervoer binnen de stad is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Het netwerk van openbaar vervoer in Riga bestaat voornamelijk uit buslijnen. Voor een betaalbare stedentrip is deze parel van Estland dan ook wel een bezoekje waard. 

Unesco Erfgoed zet Letland op de culturele kaart

De grootste bezienswaardigheid van Riga is de oude binnenstad zelf. Het historische centrum is honderden jaren oud en geeft men een echt ‘middeleeuws gevoel’. Het oude centrum van Riga is zelfs opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. De architectuur van de gebouwen in Riga’s ‘old town’ is werkelijk adembenemend. Veel mensen komen speciaal naar Riga voor de enkele straten in de binnenstad die volstaan met gebouwen gemaakt in de ‘Art Nouveau’ (ook wel ‘Jugendstil’ genoemd) stijl. Meer dan achthonderd gebouwen in het centrum van de hoofdstad dragen deze stijl. Het is ook mogelijk om een museum over deze architectuurstijl te bezoeken, het museum ‘Musee Art Nouveau’ bevindt zich op de Alberta iela straat 12, en is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur en de geschiedenis van Riga zelf.

Culturele parel

Andere interessante musea die men kan bezoeken in Riga zijn het Zon museum, het internationale Wodka museum, het museum van de geschiedenis van Riga en navigatie, het Aldaris bier museum, de memorial van Zanis Lipke (een belangrijk figuur ten tijde van de Tweede Wereldoorlog – een Let die vele Joden heeft geholpen uit de handen van de Nazi’s) en het Nationale Kunstmuseum van Letland. Andere interessante plekken die men kan bezoeken zijn het KGB gebouw, het ‘House of Blackheads’, het plein in het midden van de oude binnenstad, de kathedraal van Riga en de erg modern uitziende bibliotheek van Riga.

Vakantie in Letland, ervaar het nachtleven van Riga

Het nachtleven in Riga is over het algemeen levendig, maar niet vergelijkbaar met steden als Boedapest en Berijn. Er zijn een aantal erg goede uitgaansgelegenheden te vinden zoals Rock Bar, Leningrad en ‘I love you’. De prijzen voor drankjes binnen bars en clubs in Riga zijn over het algemeen niet veel goedkoper dan in Nederland.