Vakantie doorbrengen in Salzburg en omgeving

geplaatst op 16-02-2017
 Zomervakantie 
 Wintersport 
 Citytrip 
alt

Salzburg is gelegen in het noorden van Oostenrijk. Het is de hoofdstad van het gelijknamige gebied. Het wordt drukbezocht door toeristen, want de gehele binnenstad staat genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook is dit de geboortestad van Mozart. In de stad kun je verder meerdere leuke bezienswaardigheden bekijken.

Klimaat Salzburgerland

Het Salzburgerland heeft een landklimaat. Dat is vooral te merken aan de zachte winters. Ook de zomers zijn aangenaam. In de periode mei tot en met augustus regent het redelijk veel. In de maanden november tot en met maart kan het erg koud zijn in Salzburg. De beste reisperiode voor de Oostenrijkse stad valt dan ook in de maanden april, september en oktober. De temperaturen zijn dan redelijk goed en bovendien valt er weinig regen.

Bezienswaardigheden in Salzburg

Je kunt verschillende leuke bezienswaardigheden in de stad bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het geboortehuis van Mozart, de Salzburger Dom, het Stiegl Brauwelt museum en tot slot is het ook leuk om de lokale markt te bekijken.

Het geboortehuis van Mozart

Het geboortehuis van Mozart is een echte toeristentrekpleister. Op 27 januari 1756 werd Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Het geboortehuis is nog steeds in originele staat. In het gebouw is tegenwoordig een museum gevestigd, waar je verschillende muziekinstrumenten en portretten van hem terugvindt.

Salzburger Dom

De Salzburger Dom is een prachtige dom op het centrale plein. De dom werd herbouwd in 1614 toen de voormalige dom was afgebrand. In 1665 werd de dom pas echt voltooid. Vooral de voorgevel is echt mooi. De details zijn prachtig.

Stiegl Brauwelt museum

Het Stiegl Brauwelt museum is de grootste privé-brouwerij van Oostenrijk. Dagelijks worden er leuke rondleidingen gegeven in de brouwerij. In de winkel die bij het pand zit, kun je het originele Stiegl bier kopen. Dat is zeker een aanrader.

De lokale markt

In Salzburg worden er regelmatig gezellige markten georganiseerd. Er worden allerlei streekproducten verkocht, maar ook worden er levensmiddelen verkocht. Iedere dag vindt er onder andere een markt plaats op Wiener Philharmoniker Gasse. Op donderdag kun je terecht bij het plein van de Sint Andreas-kerk.

Vervoer

De luchthaven van Salzburg is gelegen op ongeveer 20 minuten afstand van het stadscentrum. Vanaf Amsterdam zijn er rechtstreekse vluchten beschikbaar naar de Oostenrijkse stad. Vanaf Brussel kun je helaas (nog) niet rechtstreeks naar de stad vliegen. Als je aankomt op de luchthaven kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer. Er rijden regelmatig lijnbussen. Ook kun je ervoor kiezen om met de trein te reizen. In de binnenstad reist men veelal met de bus. Als je van plan bent om veel met de bus te reizen, kun je het beste een weekkaart kopen. Deze kost € 11,40 en dan kan je onbeperkt reizen met de bus. De bus brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Een weekkaart kopen is dus wel een aanrader. Als je maar een dagje verblijft in de stad kun je ook een dagkaart kopen voor € 4,20. Losse tickets kosten € 1,80 per stuk.

Met de auto reizen

Oostenrijk is niet erg ver van Nederland verwijderd en daarom kiezen ook veel mensen ervoor om met de auto te reizen. Vanaf Amsterdam bedraagt de afstand ongeveer 1000 kilometer. Houd er wel rekening mee dat je dan een autovignet nodig hebt.
Als je met de auto afreist naar je vakantiehuis in het Salzburgerland is het verstandig om wel op zijn minst twee pauzes in te gelasten. Ook het afwisselen met een eventuele bijrijder is aan te raden.