Vakantie op Bonaire een prachtig avontuur!

geplaatst op 17-10-2016
 Zomervakantie 
alt

Bonaire, ook wel Boneiru, is een tropisch eiland in de Caraïbische Zee. Het eiland behoort officieel tot het Koninkrijk der Nederlanden en de officiële landstaal is daarmee ook Nederlands. Toch spreekt men vooral Papiaments in dit bijzondere stukje Nederland. Het eiland is vooral populair onder duikers, maar ook strandgangers kunnen terecht op dit tropische eiland. Er is zeer veel te doen op dit eiland: van bezienswaardigheden tot leuke activiteiten tot lekker niks doen! Een fijne vakantie in Bonaire? Gegarandeerd!

Klimaat op Bonaire

De temperaturen op het eiland Bonaire zijn vrij constant. Vrijwel het gehele jaar door is het rond de 30-32 graden Celsius. In de avonduren bereikt de temperatuur een ondergrens van zo’n 24 graden Celsius. Warm is het op dit tropische eiland dus wel. Temperaturen onder de 20 graden Celsius komen vrijwel niet voor. Echt koel wordt het dus ook nooit op het eiland. Winterse omstandigheden kent men hier niet.

In de maanden oktober tot en met december valt er meer regen dan in de overige maanden. Echter valt dat relatief mee en is dat nog niet eens te vergelijken met Nederland. De maanden februari tot en met juni zijn het droogste.

Vanaf juni tot begin december is er een verhoogde kans op orkanen en tropische stormen. Bonaire ligt echter wel op een plek waar dit vrijwel nooit voorkomt. Mocht dit wel voorkomen is het verstandig om de orders op te volgen van de lokale autoriteiten.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Bonaire is januari tot en met april. Je hebt dan vrijwel geen regen en het weer is gewoon goed. Je kunt lekker zonnen, lekker duiken en de bezienswaardigheden bekijken. Wel zijn er wel veel Amerikanen op vakantie tijdens deze periode. Alhoewel men liever naar buurland Aruba gaat, komen ook steeds meer Amerikanen naar Bonaire. Vooral onder de actieve vakantieganger is Bonaire een mooie vakantiebestemming. Je kunt hier namelijk prachtig duiken.

Bezienswaardigheden op Bonaire

Alhoewel Bonaire een relatief klein eiland is, is er vooralsnog voldoende te beleven. Er zijn verschillende leuke bezienswaardigheden die kunt bekijken op het Caribische eiland.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Het Washing Slagbaai Nationaal Park is een prachtig natuurreservaat dat ongeveer verspreid is over 5643 hectare grond. Je vindt het in het noordwesten van het eiland. Je kunt er onder andere educatieve activiteiten doen, maar ook recreatieve activiteiten. Zo kun je per een tour boeken per auto of mountainbike, kajakken, duiken, snorkelen en vogels spotten. Het park heeft verschillende mooie rotsformaties die stuk voor stuk prachtig zijn om te bekijken. De flora en fauna zijn ook erg bijzonder te noemen.

Lac een natuurgebied onder water

Lac is een relatief grote, ondiepe lagune. Hier wonen enkele zeeschildpadden, karko’s en andere diersoorten. Op de bodem groeit een grote hoeveelheid zeegras. De stranden nabij Lac hebben allemaal een eigen imago. De jongeren komen graag naar Sorobon Beach en de lokale bevolking trekt graag naar Cai. Enkele zones nabij Lac zijn afgeschermd voor zowel toeristen als locals, zodat de dieren daar kunnen leven.

Gotomeer

Het Gotomeer is een woongebied van de watervogels. Je vindt er bijvoorbeeld prachtige flamingo’s. Het Gotomeer is gratis toegankelijk.

Bonaire Museum mag niet ontbreken

In de hoofdstad, Kralendijk, vind je het Bonaire Museum. In dit museum kom je alles te weten of de culturele historie van het land. Het pand waar het museum in gevestigd is al een oudje: uit 1885 komt het gebouw. Het heeft nog de traditionele, typische bouwstijl van vroeger.

Klein Bonaire

Klein Bonaire is een eiland voor de kust van land. Het is ongeveer 6 vierkante kilometer groot. Je vindt er verschillende plantsoorten, waaronder de cactus. Het is inmiddels beschermd gebied en het is onderdeel van het Bonaire National Marine Park. Er worden met enige regelmaat tours geboekt naar het eiland. Er wonen enkele zeepaardjes en zeeschildpadden die je daar kunt bewonderen.

Saliñas

Saliñas zijn de zoutmeren van Bonaire. In het noorden van het land vind je de grotere varianten, maar ook in het zuiden zijn enkele zoutmeren aanwezig. Bonaire is ook een zeer belangrijke zoutleverancier voor omringende landen, waaronder Curaçao.

Donkey’s Sanctuary

Ten zuiden van de luchthaven vind je een groot ezelopvanghuis, genaamd Donkey’s Sanctuary. Hier worden zieke ezels opgevangen door een aantal vrijwilligers. Je kunt een zakje ezelvoer kopen om de vrijwilligers te steunen. Je kunt met een auto door het park rijden, maar je kunt er ook voor kiezen om een stuk met de ezels te lopen. Naast ezels vind je er ook een gezellige park met leguanen en schildpadden. Je kunt zelfs nog flamingo’s zien vanaf het terras.

Duiken op Bonaire

Bonaire is een populair eiland onder duikers. De onderwaterwereld is namelijk prachtig, voornamelijk in het Bonaire National Marine Park. Ongeveer de helft van de toeristen die het eiland bezoekt komt voor het duiken. De koraalriffen zorgen voor een enorme diversiteit aan tropische vissen. Het eiland valt nét buiten de orkaanzone waardoor het koraal nog steeds van erg hoge kwaliteit is. Op enkele plekken kun je tot wel 90 meter onderwater kijken.

Op veel plekken waar eerder veel gedoken werd, vormde het zogenaamde ‘bleaching’-effect. Dat wil zeggen dat de koraal verkleurt door het opwarmen van de oceanen. Echter heeft het koraal bij Bonaire daar geen last van!

Duiken is over het algemeen prima te doen. Je kunt er ook voor kiezen om natuurlijk duiklessen te nemen op het eiland. Je kunt in principe op elke willekeurige plek het water instappen om te gaan duiken. Vanaf het strand zit vrijwel direct in het koraalrif. Dat maakt het duiken op dit eiland zoveel anders dan op andere duikplekken.

Men speelt er hier bovendien handig op in. Je hebt ‘drive thru fill stations’. Dat zijn speciale stations voor sportduikers waar je je lege fles kunt omruilen tegen een nieuwe, volle fles. Zo kun je snel weer naar je volgende duikbestemming.

De lokale overheid heeft duikhandschoenen verboden om te voorkomen dat duikers overal aan zitten onder water.

Officiële duiklocaties

Alhoewel je overal wel het water in kan duiken, hebben de autoriteiten wel plekken aangewezen. Gelukkig zijn dat er heel veel: maar liefst 86 officiële duiklocaties. 51 Hiervan zijn kantduikplekken. Vooral aan de westkust zijn voldoende duikplekken, namelijk 60 stuks. Je kunt de duikplekken gemakkelijk herkennen aan de speciale gele stenen in combinatie met de gele boeien.

Boot huren

Indien je een boot huurt, moet je er rekening mee houden dat je geen anker uit het bootje mag gooien. Men wil het koraal namelijk beschermen van eventuele schade. De handigste manier om te duiken is daarom gewoonweg kantduiken. Het aanbod aan kantduikplekken is ontzettend groot en daarom is het eiland ook zo’n populaire duikbestemming.

Enkele plekken zijn alleen per boot te bereiken. Sommige koraalriffen, soms in combinatie met wrakstukken, liggen iets verder in zee. Vaak duurt zo’n boottochtje ongeveer een kwartiertje.

Koraalriffen

Probeer de koraalriffen zoveel mogelijk intact te houden. De lokale autoriteiten doen er alles aan om het zo mooi mogelijk te houden. Je mag ook geen koraal of schelp meenemen als souvenir. Daar staan hoge boete’s op.

Houd rekening met decompressie- of caissonziekte

Duiken is ontzettend leuk, maar houd wel rekening met decompressie- of caissonziekte. Deze ziekte kan voorkomen indien een duiker te snel naar de oppervlakte stijgt. Indien je last hebt van jeuk, braken, duizeligheid, verlies van bewustzijn of andere hevige pijn kun je het beste langs de dokter gaan. Je kan dan behandeld worden in een druktank.

In de hoofdstad, Kralendijk, vind je zo’n druktank. Hier werken verschillende ervaren verpleegkundigen en artsen. Men wil uiteraard geen imagoschade oplopen voor duikers, dus wat dat betreft ben je hier altijd in goede handen. Ook het opstijgen met het vliegtuig telt mee! Houd er rekening mee dat je laatste 24 uur niet meer mag duiken voordat je het vliegtuig in stapt, anders word je mogelijk onwel in het vliegtuig.

Onderwaterfotografie

Natuurlijk is het leuk om voldoende foto’s te maken. Daarvoor kun je het beste een GoPro meenemen. Deze camera’s zijn relatief klein, gemakkelijk te besturen en bovendien kunnen ze (indien er een geschikt hoesje om heen zit) onder water. Het koraal is erg mooi om te fotograferen. Natuurlijk kun je ook een local vragen om mee te gaan duiken. Enkele professionele shops hebben camera’s waarmee ze prachtige foto’s kunnen schieten. Indien je het toch zelf wilt doen, maar geen GoPro hebt, kun je deze eventueel ook huren op het eiland.

Duikboeken en –gidsen

Je kunt verschillende duikboeken en/of duikgidsen van te voren aanschaffen. Zo krijg je alvast een idee van het onderwaterleven. Er zijn honderden verschillende boeken uitgebracht! Keuze genoeg dus.

Vervoer op Bonaire

Alhoewel Bonaire een relatief klein eiland is, blijven de afstanden toch nét te groot om het allemaal te voet te doen. Een auto is daarom wel zo handig. Net als in Nederland wordt er op Bonaire aan de rechterkant van de weg gereden. De verkeersregels zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is 40 kilometer per uur en daarbuiten is het 60 kilometer per uur. Een enkele keer worden er andere snelheidslimieten aangegeven.

Alhoewel de regels vrijwel hetzelfde zijn, is de rijstijl wel anders. Men rijdt hier, in vergelijking tot Nederland, iets asocialer en ruiger. Bovendien moet je rekening houden met overstekende dieren, zoals ezels, geiten, honden, katten en zelfs varkens. Vooral in de nacht moet je goed opletten. De dieren kunnen snel verblind raken door de lampen, waardoor ze zomaar ergens heenlopen. Probeer dan ook snelheid te minderen, zodat je ze niet raakt. Een autoverzekering is wat dat betreft ook niet overbodig.

Scooter huren

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een scooter te huren. Het is lekker warm op het eiland, dus met een scootertje rondploffen is ook altijd lekker. Je kunt op diverse plekken scooters, bromfietsen of motoren huren waaronder op het vliegveld.

Aquaplaning

Houd rekening met gladde wegen als het geregend heeft. Vooral de niet-geasfalteerde wegen behoeven nog onderhoud en zijn daarom ook erg glad. De lokale autoriteiten zijn momenteel bezig met verharden van de meeste wegen.

Tankstations

Houd er rekening mee dat er weinig tankstations zijn. In de hoofdstad zijn het er drie, in Rincon is het slechts één. Bij de meeste tankstations wordt er voor je getankt door de medewerkers.

Taxi’s

Indien je zelf liever niet rijdt, heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om een taxi te pakken. De taxistandplaatsen staan op het vliegveld en ook de grotere hotels hebben doorgaans wel taxistandplaatsen. Men rijdt hier niet op de meter, maar werkt met een vast tarief. Het kan daarom wel lastig zijn om een goed tarief af te spreken. Op het vliegveld heb je een bord met de tarieven waar ze zich ook aan moeten houden. Maak er daarom een foto van: dat scheelt met onderhandelingen. Houd er rekening mee dat taxichauffeurs op feestdagen een hoger tarief vragen. Datzelfde geldt voor de zondag. Je herkent de taxi’s aan de letters ‘TX’ op hun kentekenplaat.

Enkele taxichauffeurs kun je ook, tegen een afgesproken bedrag, huren voor meerdere uren. De chauffeur brengt je dan naar de mooie plekken van het eiland en hij kan je ook nog wat vertellen over het eiland.

Openbaar vervoer

Het kleine eilandje heeft ook openbaar vervoer, dat bestaat uit de bus. Het busnetwerk is echter niet zo geregeld als in Nederland. Je dient ze namelijk te bellen, anders rijden ze niet.

Eten en drinken op Bonaire

Op het eiland Bonaire heb je veel verschillende restaurants. Je kunt er zowel lokale gerechten bestellen als internationale gerechten. Een aanrader is de boulevard in Kralendijk. Je kunt hier uitgebreid eten bij één van vele restaurants. Je hebt er een tapasrestaurant die zeker aan te raden is.

Natuurlijk kun je ook gewoon bij je vakantiehuis, hotel of resort eten. Over het algemeen is dat ook goed, maar het is natuurlijk verstandig om van te voren de recensies te bekijken. Dan kun je kiezen of je all-inclusive boekt of dat je toch liever buiten de deur eet.

Evenementen op Bonaire

Op het eiland worden met enige regelmaat leuke evenementen georganiseerd. Zo wordt er jaarlijks een lang weekend de Bonaire Heineken Jazz Festival georganiseerd en ieder jaar in oktober wordt het Bonaire Regatta gevierd. Laatstgenoemde is een groot zeilevent dat staat voor dagenlang genieten. Ook de Carnaval liefhebbers kunnen terecht op het eiland. Ieder jaar wordt dit namelijk uitbundig het gefeest op het Caraïbische eiland.