Wijn, cultuur en avontuur in Portugal

geplaatst op 25-08-2017
 Zomervakantie 
alt

Ondanks het feit dat Portugal als vakantieland altijd een beetje in de schaduw heeft gestaan van andere Europese toppers moet het gezegd dat ze haar bezoekers toch heel wat moois te bieden heeft. Portugal is dan ook een land waar je heerlijke wijnen kan proeven, heel wat cultuur kan opsnuiven en ook nog eens avontuurlijke activiteiten kan ondernemen. Wij hebben alvast enkele niet te missen highlights voor jou op een rijtje gezet.

Portugal, land van wijnen en portwijnen

Wanneer we het hebben over zuiderse wijnen uit Europa denken we veelal meteen aan landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Portugese wijnen zijn op dit vlak nog een stuk minder ingeburgerd en dat is jammer. Net zoals eerder genoemde landen leent ook Portugal zich bijvoorbeeld uitstekend om een trip te maken doorheen verschillende wijnstreken. Zo is er de in eigen land zeer bekende 'Vinho Verde' regio. Dit is een wijnstreek die is terug te vinden in het Noorden van Portugal. De populariteit van deze regio is niet alleen te danken aan de heerlijke wijnen die er worden gemaakt, daarnaast zijn ook steden als Braga en Porto hier in de omgeving terug te vinden. De naam Porto brengt ons meteen bij de gelijknamige, sterke wijn die exclusief in deze streek wordt gemaakt. Het is vooral de Douro regio in het noordoosten van Portugal die op dit vlak doorheen de jaren een bepaalde reputatie heeft opgebouwd. Liefhebbers van deze wijn mogen deze omgeving dan ook zeker niet over het hoofd zien. De populariteit van de bovenvermelde, Portugese wijnstreken zorgt er voor dat ze een beetje aan authenticiteit hebben ingeboet. Dat geldt slechts in veel mindere mate voor de zogenaamde Dão wijnregio. Deze is terug te vinden in het binnenland van Portugal onder de zogenaamde Dourovallei. De wijnen die in deze streek worden geproduceerd zijn goedkoop, maar kenmerken zich veelal ook door een lage kwaliteit. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Met name de Quinta dos Roques is een wijn die op vlak van prijs-kwaliteit werkelijk uitstekend te noemen is. Bovendien heeft de reputatie van minder goede wijnen de lokale boeren stevig aan het werk gezet. Er is de voorbije jaren dan ook erg veel geïnvesteerd om de kwaliteit van het eindproduct naar een hoger niveau te tillen. Een vrij nieuwe wijnregio is terug te vinden net ten oosten van de Portugese hoofdstad Lissabon. De D.O. Palmela wordt algemeen bestempeld als één van de nieuwste, kwaliteitsstreken van het land. De rode wijnen die hier worden gemaakt worden geproduceerd op basis van de Castelãodruif. Heb je tijdens de zomer een vakantie naar Portugal geboekt? In dat geval is het in deze regio absoluut een aanrader om de plaatselijke rosé te proeven. Ze biedt je een lekker zoete toets met een toch vrij stevige afdronk. Bijzonder geschikt om op één van de vele mooie terrassen van te genieten onder een sprankelende zon!

Cultuur opsnuiven in prachtige steden

Laat je het proeven van wijn even achterwege en zou je graag een vleugje cultuur willen opsnuiven? Ook op dit vlak heeft Portugal heel wat te bieden. Twee steden spreken wat dit betreft dan ook tot de verbeelding. We hebben het dan uiteraard niet alleen over de hoofdstad Lissabon, maar ook over het minsten even toeristische Porto. In de hoofdstad moet je bijvoorbeeld zeker een bezoekje brengen aan het Mosteiro dos Jeronimos, mag je de Torre de Belém niet vergeten en ook het Castelo de São Jorge is een locatie die je niet snel zal vergeten. Wil je tijdens je vakantie niet alleen de hoofdstad bezoeken, maar trek je verder naar het noorden? In dat geval kan je een bezoekje brengen aan de uitnodigende stad Porto, maar ook het nabijgelegen Braga is een aanrader. In Porto bezoek je vooral de Torre dos Clérigos, het Casa de Música, de Sé Kathedraal evenals het museum voor moderne kunst 'Serralves' in het prachtige park 'Parque de Serralves'. Porto en Lissabon zijn misschien wel de twee steden die vaak in één adem worden vernoemd met het land Portugal. Dat is logisch, want beide steden zijn erg bezienswaardig, maar ze zijn zeker niet de enige. Een pareltje van formaat is bijvoorbeeld de bruisende studentenstad Braga. Verspreid over deze stad zijn een groot aantal prachtige kerken terug te vinden. Daarnaast kenmerkt Braga zich ook door heel wat groene plaatsen waar het heerlijk vertoeven is. Andere bezienswaardige steden die je met stip kan aanduiden op je verlanglijstje voor Portugal zijn Faro (met de internationale luchthaven), Coimbra, Evora, Guimarães en Lagos.

Avontuurlijk Portugal

Niet alleen voor de wijn- en cultuurliefhebber is Portugal een uitstekend vakantieland. Ook voor wie op zoek is naar een vleugje avontuur komt hier goed aan zijn of haar trekken. Op verschillende plaatsen in het land kunnen bijvoorbeeld prachtige mountainbiketochten worden ondernomen. Deze voeren je door prachtige bergen en diepe dalen waar de natuur een overweldigende indruk op je maakt. Bergbeklimmen doe je uiteraard bij de Pico do Arieiro in de buurt van Funchal of in het prachtige natuurpark van de Pico Ruivo op het eiland Madeira. Veel toeristen kiezen er tot slot voor om niet zozeer het binnenland, maar wel de kustregio van Portugal te bezoeken. Deze is dan ook een absolute aanrader. Met name de Algarve is bijvoorbeeld het ontdekken meer dan waard. Kom je naar Portugal om te surfen of andere watersporten te beleven? In dat geval lenen de plaatsen Peniche, Nazaré en Ericeira zich daar perfect voor. Je kan echter ook uitstekend surfen in de buurt van de hoofdstad Lissabon. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, ook voor de avontuurlijke reiziger heeft Portugal heel wat moois in petto!