Faq bij vertrek naar Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Er is zoveel te weten als je gaat verhuizen richting Spanje

Als  u  in Spanje wilt gaan wonen, werken of er voor langere tijd verblijven dan moet er het een en ander geregeld worden. Allerlei vragen komen op u af en de antwoorden hierop zijn soms moeilijk te vinden. Onderstaand een opsomming van veel vragen en antwoorden die ik door de jaren heen voorbij heb zien komen. Doe er uw voordeel mee en als u vragen heeft, laat het dan gerust weten. Ik kan u, naast het Spaanse woningaanbod, ook op diverse andere vlakken van dienst zijn en mocht ik een antwoord niet weten, dan ken ik wel weer specialisten aan wie ik u kan doorverwijzen.

Moet ik mij voor vertrek uit laten schrijven uit het bevolkingsregister?
Alleen als u langer dan negen maanden weggaat. U kunt dan geen beroep meer doen op de bijstand, huursubsidie of studiefinanciering voor uw kinderen.

Ik ga in Spanje werken. Waar betaal ik inkomstenbelasting?
Als u langer dan een half jaar in Spanje gaat werken, bent u in principe belastingplichtig in Spanje. Alleen over eventuele huurinkomsten van uw Nederlandse/Belgische woning betaalt u belasting in Nederland/België.

Is het verstandig om een Spaanse bankrekening te openen?
Dat is zeker handig voor maandelijks terugkomende uitgaven en inkomsten zoals huur en salaris. Anders moeten de betalingen via Nederland/België lopen, wat vertraging op kan leveren. Bovendien zou er elke keer spraken zijn van een buitenlandse overboeking waar extra kosten aan verbonden zijn.

Kan ik mijn basisverzekering aanhouden of moet ik me in Spanje verzekeren?
- Gaat u overwinteren? Dan mag u maximaal drie maanden aaneengesloten doorbrengen in Spanje. U heeft recht op dekking die basisverzekerden in Spanje hebben. Bijverzekeren is soms nodig. Woont u langer dan drie maanden in Spanje, dan zijn aan voortzetting van de verzekering voorwaarden verbonden. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
- Gaat u voor een Spaans bedrijf werken? Dan eindigt uw basisverzekering op het moment dat u daar aan het werk gaat. U zult zich dus in Spanje moeten verzekeren.

Dekt mijn ‘aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren’ ook over de grens?
In principe heeft u werelddekking, maar check voor alle zekerheid uw polis.

En mijn rechtsbijstandsverzekering?
Dat verschilt per verzekeraar en gekozen dekking. De meeste maatschappijen hebben de dekking op bepaalde onderdelen uitgebreid met bijvoorbeeld de BENELUX, Europa of landen rond de Middellandse Zee. Soms geldt ook een werelddekking. Check dit bij uw verzekeraar en vraag dan ook of de buitenlanddekking voor een bepaalde maximum periode geldt. Als u in Spanje zit, kunt u geen rechtsbijstandsverzekering in Nederland of België afsluiten.

Ik heb een hypotheek op mijn huis in Nederland. Kan ik de rente blijven aftrekken?
Ja. Ook als u in het buitenland belasting betaalt. Als u in Nederland geen inkomsten hebt, kunt u natuurlijk ook niets aftrekken. Wel is een inhaalslag mogelijk op het moment dat u weer inkomsten krijgt in Nederland.

Kan ik het huis in Nederland zomaar onderverhuren?
In bijna alle hypotheekaktes staat, dat u toestemming nodig heeft van de hypotheekverstrekker. Die zal een aantal voorwaarden stellen. Soms krijgt u ook een renteopslag. Om problemen te voorkomen: vermeld in het huurcontract de verhuur-periode en opzegtermijn (maximaal drie maanden). Eventueel kunt u het contract laten opstellen door een professioneel verhuurbedrijf. Daar kunt u ook de administratieve rompslomp aan overlaten.

Stel ik laat mijn Nederlandse/Belgische woning onbewoond achter.
Wat zijn de consequenties voor mijn verzekering?
Dit kan gevolgen hebben voor de woonhuis- en inboedelverzekering. Breng de verzekeraar vooraf altijd op de hoogte van uw plannen. Het kan zijn, dat u een premieopslag krijgt, of minder dekking.

Betaal ik belasting over de huurinkomsten van mijn Nederlandse huis?
Ja. Dit gebeurt in Nederland ook als u belasting betaalt in het buitenland. Een kwart van de huurinkomsten is vrijgesteld, de rest wordt belast in box I.

Ik laat mijn auto in Nederland achter. Moet ik wegenbelasting betalen?
Alleen als u korter dan 3 maanden wegblijft. Bij een langer verblijf kunt u de heffing ontlopen door het kentekenbewijs te schorsen. Dit kan tegen betaling op het postkantoor. U hoeft uw auto dan ook niet APK te laten keuren. De wagen mag dan niet op de openbare weg geparkeerd staan, maar binnen of op de eigen oprit.

Heeft een baan in Spanje nog gevolgen voor de AOW?
Jazeker. U heeft alleen recht op het volledige AOW-bedrag als u tussen uw 15e en 65e aan een stuk door in Nederland heeft gewoond. Voor elk jaar dat u in het buitenland woont, wordt u 2% gekort op de uitkering. Alleen als u in dienst blijft van een Nederlandse werkgever wordt u niet gekort.

Ik wil overwinteren in Spanje. Blijf ik mijn AOW ontvangen?
Ja. Als u binnen de EU blijft of een van de landen waarmee Nederland een verdrag op het gebied van sociale zekerheid heeft. Gaat u langer dan drie maanden naar een ander land, dan zijn er wel gevolgen voor de uitkering. Getrouwde en samenwonende koppels waarvan er een jonger is dan 65 jaar krijgen geen partnertoeslag.

Stel ik werk in Spanje en word arbeidsongeschikt. Heb ik vanuit Nederland recht op WAO?
Alleen als u gedetacheerd bent door een Nederlandse werkgever en onder bepaalde voorwaarden:
- uw salaris moet door een Nederlandse werkgever worden uitbetaald;
- het gaat NIET om vervanging van een eerder uitgezonden collega;
- u wordt niet aan een derde bedrijf (een ander dan het bedrijf waar u gedetacheerd bent) uitgeleend;
- de detachering is voor maximaal vijf jaar.
Werkt u in Spanje voor een lokale werkgever, dan valt u onder de sociale zekerheidswetten van Spanje.

TIP: Bereid u goed voor!
Of het nu gaat om het zoeken van een Spaanse woning, de planning van een bezichtiging of een langer verblijf in Spanje; voor alles geldt dat een goede voorbereiding zeer belangrijk is. Zorg dat alles u duidelijk is voor u verdere stappen onderneemt en laat u goed voorlichten. Vooral zaken als hypotheken, verzekeringen en belastingen zijn in Spanje anders dan in Nederland of België.

Vertrek naar buitenland, eigen huis verhuren

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Kopen & wonen in Duitsland

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen