Vertrek naar buitenland, eigen huis verhuren

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Langdurig in een ander land, verhuur je huis voor een stukje veiligheid en rendement

Bij verhuizing naar het buitenland kan verhuur van uw huis in Nederland aantrekkelijk zijn. U hebt een extra bron van inkomsten, de woning is beter beveiligd tegen diefstal, en schade wordt eerder opgemerkt. Belangrijk is wel om een aantal zaken in de gaten te houden. Een goede voorbereiding maakt de stap aanzienlijk eenvoudiger en zorgt voor een betere nachtrust.

Vooraf

  • Neem vooraf contact op met de belastingdienst of belastingadviseur. Door de verhuur van uw huis vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Neem vooraf contact op met de hypotheekverstrekker. Niet iedere hypotheekvertrekker geeft toestemming voor verhuur.
  • Neem vooraf ook contact op met de verzekeringsmaatschappij. Door de verhuur verandert het risicoprofiel van uw woning.
  • Neem een rechtsbijstandverzekering. Wie vanuit het buitenland een conflict krijgt met zijn huurder, wil iemand hebben die vanuit Nederland juridische bijstand levert.

 

Verhuur

  • Schakel een erkende makelaar in, bij voorkeur een die lid is van een vastgoedorganisatie.
  • Maak met die makelaar afspraken over welke dienstverlening hij biedt en over welke maatregelen hij neemt om de huurder te screenen. Vraag de makelaar deze documenten te tonen.
  • Stel een huurovereenkomst op voor een bepaalde periode. Neem hier geen mogelijkheid tot verlenging in op. In de wet staat namelijk dat wanneer een huurovereenkomst eenmaal is verlengd, deze automatisch voor een onbepaalde periode doorloopt.
  • Leg vast dat u voor een bepaalde periode naar het buitenland vertrekt en na terugkomst de woning weer voor zelfbewoning gaat gebruiken, de diplomatenclausule.
  • Vraag minimaal twee maanden borg maar bij voorkeur meer.

 

Opzegprocedure
Stemt de huurder niet in met de opzegging en wordt het appartement niet tijdig ontruimd, dan zult u in alle gevallen naar de rechter moeten stappen. Uw vordering tot beëindiging van de huur en ontruiming zal met beroep op de diplomatenclausule veelal slagen. Het is mogelijk om wegens geen goed huurderschap of dringend eigen gebruik het contract te ontbinden. Deze gronden moeten wel worden aangegeven als ze zich voordoen. In spoedeisende gevallen kunt u ontruiming bewerkstellingen in een voorlopige voorzieningprocedure, beter bekend als ontruimings-kort-geding.

Beheer
Stel een beheerder aan, spreek af dat deze regelmatig het huis in kan en leg dit vast. Of verhuur de woning met een huishoudelijke hulp bij de huur inbegrepen, dat bevordert de sociale controle.


Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

2de huizenmarkt, sentiments gevoelig

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Faq bij vertrek naar Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen