Gedeeltelijke emigratie in opkomst

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Resideren in twee landen is het beste van beide ervaren

In dit artikel gaan we het hebben over de Semigrant. Dit woord is een afgeleidde van het woord Emigrant.  Er zijn dan ook gelijkenissen en verschillen tussen deze beide groepen. In dit eerste artikel over de Semigrant beschrijf ik vooral wat deze term inhoudt en wat de motieven zijn van deze doelgroep.

De semigrant een opkomende doelgroep

In een tweede artikel zal ik u de nodige informatie geven over de belastingtechnische en juridische kant waar de semigrant mee te maken krijgt.
Als u vragen heeft of aanvullende informatie kunt geven dan kunt u dit doen door uw reactie te plaatsen op het digitale formulier wat direct onder dit artikel staat.

Wat is een semigrant nu eigenlijk ?

Dit zijn mensen die feitelijk besluiten hun leven te verdelen over twee landen. Vaak blijft Nederland de thuisbasis op het juridisch vlak maar verder kan het best zo zijn dat er net zo veel tijd (en misschien nog wel meer) in het tweede thuisland wordt doorgebracht.
De semigrant was vroeger bijna zonder uitzondering iemand die de pensioen gerechtigde leeftijd had bereikt en vooral lekker wou genieten van een land met een warmer klimaat. Deze groep staat bekend als de overwinteraars. Ook heden ten dage is dat nog steeds zo maar wel gaat de gemiddelde leeftijd van de semigrant omlaag. Ook steeds meer veertigplussers overwegen een dergelijke invulling aan hun leven te gaan ingeven.
Door het digitale tijdperk zijn de kansen steeds groter geworden om naast Nederland ook een nieuw leven op te bouwen in het buitenland. Door de mobiele telefoon en de e-mail die vanaf de gsm, tablet of laptop te verzenden en ontvangen is maakt het dat het in sommige branches steeds minder belangrijk wordt om lijfelijk aanwezig te zijn. Dit maakt het een nieuw leven als Semigrant natuurlijk wel een aantrekkelijk alternatief.

Semigrant zijn betekend het bezitten (of huren) van twee huizen

Veel mensen denken dat het voor hun niet is weggelegd om eigenaar van twee woningen te zijn. En ook het huren van twee huizen is natuurlijk niet goedkoop dus er zijn de nodige beren op de weg te verwachtten. Toch is het voor een groot deel van de Nederlanders best wel mogelijk om een dergelijke levenswijze te bekostigen.
Mensen die overwegen om semigrant te worden doen dit vaak als de kinderen uit huis zijn. Ze hebben ineens weer meer vrije tijd en de financiële verplichtingen nemen uiteraard af.
Opeens blijkt het huis ook wel erg groot te zijn voor twee personen en een logisch gevolg is om over te gaan op verkoop van de woning en een kleiner huis (of appartement) aan te schaffen. In de meeste gevallen blijft er hierdoor een geldbedrag over wat natuurlijk geïnvesteerd kan worden in een tweede woning in het buitenland.
Afhankelijk van in welk land u een huisje wilt aanschaffen is het mogelijk om uw financiële lasten aardig onder controle te houden.
Daarnaast kunt u natuurlijk ook extra geld genereren door de huizen wanneer u er niet woont in de verhuur te zetten. Dit zou u dus zowel bij het huis in Nederland als uw 2e woning in het buitenland kunnen doen.
Wellicht is het dan ook een goed idee om de woning die u in het buitenland wilt aanschaffen te zoeken op een vakantiepark. Hierdoor is het mogelijk een goed huurrendement te halen, dit zou de verhurende partij op dit recreatiepark kunnen bewerkstelligen. Zodoende heeft u hier weinig werk mee.
Als u zelf een object in het buitenland wilt aanschaffen en de eventuele verhuur zelf wilt regelen, doet u er goed aan om na te denken over de ligging en regio van uw 2de woning.
Belangrijk is dat het in een streek ligt welke populair is bij toeristen. De aanwezigheid van een vliegveld in deze regio is dan ook vaak belangrijk. Ook moet u een goed businessplan hebben hoe u een goede verhuur wilt realiseren.
Als leidraad moet u nemen dat u een optimaal woongenot wilt hebben in uw beide huizen. Een deugdelijke financiële onderbouwing is dan ook onontbeerlijk.
Breng dus goed ik kaart wat u mogelijkheden (en onmogelijkheden) zijn betreffende de aanschaf en exploitatie van twee woningen.

Wat zoekt de semigrant in zijn tweede thuisland ?

Als u overweegt u leven te verdelen over twee landen dan is het natuurlijk wel erg belangrijk om goed inzichtelijk te hebben wat u in uw 2e land wilt vinden.
De boventoon voert toch het klimaat, semigranten zoeken een land met gemiddeld hogere temperaturen dan in Nederland. Om deze redenen zijn landen als Spanje, Italië en het zuiden van Frankrijk dan ook erg populair. Temeer dat deze landen uitstekend bereikbaar zijn per auto. Daarnaast zijn er hier ook prima vliegverbindingen, waardoor u frequent en vaak redelijk goedkoop af kunt reizen naar het land waar u tweede woning staat.
Daarnaast kan ook eventuele gezondheidsproblemen ten grondslag liggen voor een gedeeltelijk vertrek uit Nederland.
Voor Reumapatiënten is bijvoorbeeld de Costa Blanca een interessante regio om een nieuw leven op te bouwen.
Mensen die vooral meer frisse lucht willen zijn landen als Oostenrijk en Zwitserland erg interessant. De gezonde berglucht doet iedereen trouwens goed.

Wat kan de semigrant op het vlak van wetgeving, belasting , etc. verwachten

In een volgend artikel zal ik hier nadere informatie over verstrekken want er zijn wel talloze aspecten waar u rekening mee moet houden voordat u besluit daadwerkelijk een tweede huis aan te schaffen in het buitenland en hier bovendien meerdere maanden per jaar te verblijven.
Elk land heet zo weer zijn eigen regels en juridische bepalingen, belangrijk is dus sowieso om een specialist in de arm te nemen die bekend is met de regelgeving in het land van uw voorkeur.
Overweegt u een koop vakantiehuis dan zijn er echt zaken waar u weet van moet hebben. Dus neem de tijd om e.e.a. vorm te geven.

Een vakantiehuis huren in Gelderland

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Autoschade in Spanje, wat nu?

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen