In landelijk Italië een agriturismo starten

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

De Italiaanse droom! Duizenden Nederlanders dromen erover maar de volgende stap wordt zelden genomen. Waarom niet de uitdaging aangaan?

Veel mensen die erover nadenken in Italië een nieuwe toekomst op te bouwen komen al gauw op het idee om een bed & breakfast te beginnen of te starten met de verhuur van appartementen op het Italiaanse platteland. Hieraan wordt dan al snel de term “agriturismo” gekoppeld. Toch kunt u als eigenaar van één of meerdere vakantieaccommodaties op het Italiaanse platteland deze betiteling niet zomaar voeren.
Het verhuren van een vakantiewoning in de binnenlanden van Italië is dus niet automatisch een agriturismo uitspanning. Er zijn hier een aantal regels voor en in dit artikel enige aanvullende informatie aangaande dit onderwerp.

Agriturismo, alleen in combinatie met landbouwactiviteit

Als je erover denkt om te emigreren naar Italië en actief bezig wilt zijn met de verhuur van vakantiehuizen, is het goed te weten dat hier goede mogelijkheden voor zijn. Het land is populair bij vakantiegangers en wie kent niet de schitterende regio’s Toscane en Umbrië. Elk jaar weer brengen vele Nederlanders hier hun vakantie door. Ook het gebied rondom het Gardameer is erg populair.
Het landelijke Italië is dan ook populair onder de toeristen en dit is dan ook een prima plek om te beginnen met het verhuren van vakantiewoningen. Maar dit wil niet zeggen dat u de term agriturismo aan uw verhuurbedrijf mag hangen. De samenhang met het boerenbedrijf moet duidelijk waarneembaar zijn. Eigenlijk is het zo dat de hoofdactiviteit de boerderij is en dat er daarnaast mag worden gestart met het verhuren van vakantieaccommodaties.
Nu is het wel zo dat de diverse Italiaanse regio’s verschillende regels en beleid voeren over dit onderwerp. Een emigratie is een tijdrovende klus en is vaak een jarenlang proces.

Waar moet een agriturismo minimaal aan voldoen

Om als verhuurder van vakantiehuizen een nieuwe leven op te starten in Italië en het bedrijf onder de noemer “agriturismo” te laten vallen zijn er enkele minimale eisen.

 • de accommodatie moet gelegen zijn in een landelijk gebied
 • de bouwstijl van de woning(en) moet traditioneel zijn
 • de verhuurder is tevens eigenaar en woont zelf ook op de agriturismo
 • huurder (eigenaar) is aanspreekpunt van de gasten. (huurders)
 • agriturismo moet tevens actief zijn als boerenbedrijf

Voordelen bestieren van een agriturismo

Als u uw leven in Italië wilt voortzetten en uiteindelijk de keuze maakt om een agriturismo op te starten, is het goed te weten dat er enkele voordelen aan deze term zitten.

 • een agriturismo spreekt potentiële huurders aan (beschermde titel)
 • je mag meerdere accommodaties op je land verhuren
 • je mag extra diensten aanbieden (ontbijt, lunch, diner, excursies)
 • je mag streekproducten verkopen. (groenten, olijfolie, etc.)

Nadelen voor het beheren van een agriturismo

Helaas brengt een verhuurbedrijf onder de noemer “agriturismo” ook wat nadelen met zich mee. Hieronder enkele punten waar u rekening mee dient te houden als ondernemer.

 • de agrarische werkzaamheden kosten veel tijd
 • strenge controle op de voorzieningen van je agriturismo
 • aanvragen van vergunningen en dergelijke is een zaak van de lange adem


Alles bij elkaar is het dus niet zo dat het makkelijk is als buitenlander op korte termijn een agriturismo op te starten. Het is dan ook verstandig om eerst eens een vakantiehuis te huren in Italië en van daaruit eens op onderzoek uit gaan.
Het koopaanbod van huizen op het Italiaanse platteland is zeer divers en er zitten dan ook talrijke accommodaties bij die zouden kunnen dienen als agriturismo bedrijf.
Als u serieus overweegt om een vakantieverhuurbedrijf te starten in Italië, is het verstandig om een specialist in de arm te nemen die van de hoed en de rand weet.

Tips: 2de huis in ander land & integratie

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

(Huis) schade in Spanje – gedekt of niet?

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen