Tips: 2de huis in ander land & integratie

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een tweede thuisland door aanschaf van een tweede huis. Probeer het integratieproces te versnellen om je snel thuis te voelen in je tweede land.

Veel mensen die een tweede huis in het buitenland hebben gekocht komen op een punt waar ze de beslissing nemen om meer tijd het hun 2e woning door te brengen.
Mensen die deze overweging maken zullen vaak ook de insteek hebben voor een integratie in de lokale samenleving. Op zich is dit ook een logische keus maar in de praktijk lijkt het vaak toch wel eens lastiger dan oorspronkelijk gedacht.

Het integratieproces in je "tweede" thuisland versnellen

Hier een vijftal tips waar je rekening mee kunt houden en die handig zijn als je meer tijd doorbrengt in je buitenlands vakantiehuis. Deze tips kunnen de aanpassing in het buitenland wellicht versnellen. Dus lees dit artikel een rustig door en zeef de waardevolle informatie eruit. Ook als je in de toekomst een tweede huisje kopen gaat is het raadzaam onderstaande in u op te nemen.

tip 1: krijg de lokale taal onder de knie

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Leer de taal van de inwoners kennen. Het vloeiend spreken is niet eens nodig maar je moet je wel kunnen uitdrukken.
Speel je met het idee om meer tijd door te brengen in je 2de woning dan is het verstandig hier bijtijds op in te springen en te starten met een taalcursus. Er zijn in Nederland voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld een cursus Spaans, Italiaans of Frans te volgen.
Natuurlijk kun je ook voor een thuiscursus gaan maar gericht lessen volgen werkt over het algemeen toch beter. De beste optie is om in het desbetreffende land een interne cursus van enkele weken te volgen.

tip 2: durf contact te maken met je omgeving

Of u nu een tweede woning in Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, enz. heeft. Als stelregel kun je nemen dat je zelf de integratie met je omgeving moet opstarten. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je de lokale taal voldoende beheerst. (zie tip 1)
Leg contact met de buren en nodig ze eens uit voor een feest of Barbecue. Als je boodschappen moet doen is het verstandig om dit lokaal te doen, want ook hier ontmoet je de gemeenschap. Moet er bijvoorbeeld een verbouwing worden uitgevoerd aan je tweede huis dan is het verstandig om een lokaal bouw- of klussenbedrijf in de hand te nemen.
Met andere woorden maak je kenbaar bij de inwoners van de plaats.

tip 3: in het begin zit je op elkaars lip

Als je voor de eerste keer voor langere tijd in je eigen buitenlandse vakantiewoning verblijft heb je waarschijnlijk in de regio nog geen (of weinig) contacten. Je bent dan op elkaar aangewezen. Meestal betekent dat je intensiever contact met je partner hebt en dit kan van invloed op je relatie zijn. Het is dan belangrijk om wel het nodige vertier te hebben tijdens je verblijf in het buitenland. Als je langzaamaan een kennissenkring begint op te bouwen zul je merken dat het allemaal een stuk makkelijker gaat worden.

tip 4: pas je aan je tweede thuisland aan

Wij Nederlanders zijn van het efficiënte, en lange wachttijden kennen wij niet. De term “afspraak is afspraak” is ook iets wat ons typeert. In het land waar u  een tweede accommodatie bezit hoeft dit niet zo te zijn. De structuur is over het algemeen een stuk minder en dit zult u zeker merken als u allerlei dingen wilt regelen. Ook kan het zo zijn dat door het warmere klimaat een siësta in de middag het lokale leven enkele uren tot stilstand lijkt te brengen. Het is zaak om hier snel aan te wennen, dit is natuurlijk voor de één makkelijker dan voor de ander.

tip 5: zorg dat je degelijk vervoer hebt

Als je in het verleden je vakantiewoning in het buitenland vooral gebruikte voor het maken van een korte vakantie en binnen een week weer afreisde naar het eigen land, was het hebben van een vervoersmiddel wellicht geen topprioriteit. Misschien had je een huurauto of scooter, of wellicht helemaal geen vervoersmiddel behalve de benenwagen.
Als je langer verblijft in je 2de woning in het buitenland is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Wellicht is het openbaar vervoer goed geregeld maar het kan ook zo zijn dat u er niet aan ontkomt om een hiervoor een auto aan te schaffen. Bij integratie hoor mobiliteit en vergroot bovendien uw wereld in uw favoriete vakantieland.

Vakantiehuis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

In landelijk Italië een agriturismo starten

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen