(Huis) schade in Spanje – gedekt of niet?

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Schade aan je tweede woning in Spanje, hoe gaat de verzekering te werk?

Niemand zit te wachten op schade, maar het kan iedereen, op elk moment, overkomen. Wanneer wordt schade niet vergoed? Is schade gedekt als de premie niet (op tijd) betaald is? Wie vergoedt schade bij een natuurramp? In dit stukje beantwoorden wij de meestgestelde vragen over dit onderwerp. 
Vakantiewoning Spanje kopen in de toekomst? Ook dan kunt u hier alvast rekening mee houden!

Hoe zit het met de dekking van uw verzekering als u niet betaald heeft?
Als bij schade blijkt dat uw polis niet actief is omdat de betaling langer dan 30 dagen openstaat, dan biedt de verzekering geen dekking. U bent dan niet verzekerd en alle kosten die voortvloeien uit de schade komen voor uw eigen rekening. Bij iets kleins zoals een gesprongen waterleiding of parkeerschade vallen de kosten misschien wel mee, maar als uw woning afbrandt of u veroorzaakt een verkeersongeluk met letselschade dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien. En zoals u weet, zit een ongeluk in een klein hoekje.

In welke situaties wordt schade niet vergoed?
Een verzekering kan beschouwd worden als een contract en daarom dienen alle gegevens in de polis correct te zijn. Als bij een schadeclaim blijkt dat u onjuiste informatie heeft doorgegeven, dan heeft de verzekeraar het recht om (een deel van) de vergoeding niet uit te keren. Let er bijvoorbeeld goed op dat u het juiste type auto en kenteken verzekert en dat de oppervlakte en bouwjaar van uw (vakantie)woning klopt met de werkelijkheid.

Elke verzekeringsmaatschappij heeft algemene voorwaarden opgesteld. Krijgt u onverhoopt schade dan onderzoekt de verzekeraar of er geen sprake is van een uitsluiting. Hierbij kunt u denken aan een auto-ongeluk terwijl u rijdt zonder geldig rijbewijs, of u verhuurt uw (vakantie)woning zonder de maatschappij hiervan op de hoogte te stellen. Wat er exact op uw verzekeringspolis van toepassing is, kunt u navragen bij de verzekeringsmaatschappij of uw tussenpersoon.

Vergoedt uw verzekering altijd schade aan derden?
Schade die u aan derden veroorzaakt, wordt altijd vergoed. Ongeacht of u wel of niet aan de voorwaarden van uw verzekering voldoet. Slachtoffers genieten een goede bescherming en hun schade wordt verhaald op uw polis. De schade die u zelf heeft, is niet gedekt. In sommige gevallen zal de verzekeringsmaatschappij de schade aan het slachtoffer op u verhalen. Dit geldt voor zowel auto- als huisverzekeringen.

Vergoedt uw verzekering schade door een catastrofe?
Schade die ontstaat als gevolg van een catastrofe zoals een natuurramp, is niet verzekerd via uw eigen verzekering. In Spanje worden natuurrampen gedekt door het “Consorcio de Compensación de los Seguros”. Dit is een noodrampenfonds waar automatisch een deel van de premie aan wordt afgedragen. De verzekeringsmaatschappij of uw tussenpersoon kan u begeleiden bij het indienen van uw claim bij dit fonds.

Kort samengevat kunnen we stellen dat het belangrijk is dat u zorgt voor een tijdige betaling van de premie en dat u op de hoogte bent van de voorwaarden van uw verzekeringspolis. Als u uw rechten en plichten kent, dan weet u wat u in geval van schade kunt verwachten.

Vragen? Neem contact op met Hypotienda via info@hypotienda.com 

In landelijk Italië een agriturismo starten

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Consument blijft op vakantie gaan

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen