Genieten + geld genereren uit uw tweede huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vakantie en rendement kan wel degelijk samen gaan

Ondanks dat het huidige economisch klimaat niet erg gunstig is, denken er toch steeds meer mensen over na om in de (nabije) toekomst een tweede huis aan te schaffen. In Nederland is deze tendens merkbaar en de verwachting is dat het bezit van een eigen vakantiewoning de komende jaren gestaag zal gaan groeien.

Het belang van een eigen tweede huis voor de Nederlanders

Waarom hebben Nederlanders een stijgende belangstelling voor het aankopen van recreatief onroerend goed en welke type recreatiewoningen zijn het populairst onder de potentiële kopers. In dit artikel tracht ik hier wat meer inzicht in te geven, want de redenen voor het investeren in recreatief onroerend goed zijn zeer divers.

reden 1: mensen willen het drukke dagelijkse leven even ontvluchtten

Doordat de stressfactor de laatste jaren een steeds belangrijkere rol is gaan spelen, komt het steeds vaker voor dat de weekeinden in het teken van rust en tijd voor elkaar is komen te staan. Het hectische leven van alledag heeft zijn weerslag in een relatie. Vooral omdat werkdagen gemiddeld steeds langer worden en de werkdruk meer en meer is toegenomen. Door de week hebben mensen steeds minder tijd om met elkaar door te brengen.
Het weekend wordt in toenemende mate belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken en staan dan ook in het teken van samen genieten. Vooral mensen uit het midden van Nederland en de Randstad willen vaak ontsnappen uit hun dagelijks beslommeringen.
Om het vaste patroon te doorbreken is het kopen van een vakantiehuis steeds meer in trek gekomen. Vooral de tweeverdieners die beiden een goede baan hebben en financiële ruimte hebben zijn een belangrijke doelgroep.
Mensen die er over denken een tweede woning aan te schaffen, gaan vooral voor de regio,s welk centraal gelegen zijn en een reistijd van minder dan negentig minuten hebben.
Een erg populaire vakantieregio voor de aanschaf van een 2e huis is bijvoorbeeld is de provincie Gelderland en dan met name het prachtige natuurgebied de Veluwe. Maar ook Overijssel mag zich op een toenemende belangstelling verheugen van potentiële kopers van een eigen vakantiehuis.
Mensen die iets zuidelijker wonen in Nederland die willen nog wel eens gaan voor de aankoop van een recreatiehuis in België. Met name de prachtige regio de Ardennen is zeer populair.
Vooral belangrijk is dat de streek rond het vakantiepark veel rust en ruimte uitstraalt. Vooral bossen en heidevelden zijn erg populair.
Gezinnen met kinderen die overgaan voor de aankoop van bijvoorbeeld een chalet op een bungalowpark hebben wat meer eisen wat betreft de voorzieningen op een park. Een (overdekt) zwembad en een (indoor) speeltuin worden zeer gewaardeerd.
Er zijn ook steeds meer vakantieparken die goed inspelen op de wens van de doelgroep tussen de 30 en 50 jaar.  De tijd dat alleen gepensioneerden de aankoop van een tweede woning overwegen ligt definitief achter ons.

reden 2: een tweede huis kan bijdragen aan een evenwichtige vermogensopbouw

Tweeverdieners die een bovengemiddeld inkomen genieten kijken tegenwoordig steeds kritischer hoe met het vermogen om te gaan. Vroeger zette men standaard het geld wat men niet direct nodig had op de bank om zodoende te kunnen sparen, dit vooral uit een lange termijnvisie. Maar dit is tegenwoordig toch iets anders komen te liggen. Enerzijds natuurlijk omdat sparen te weinig oplevert en de banksector heeft natuurlijk ook te maken met een imagoprobleem.
Beleggen op de beurzen wordt ook steeds minder populair. Veel particuliere beleggers zijn er op harde wijze achtergekomen dat het beleggen in aandelen wel degelijk grote risico’s met zich meebrengt.
Als je op een evenwichtige manier je geld wilt investeren kan een serieuze optie zijn om het te investeren in een tweede huis. Dit zie je dan de laatste jaren ook steeds meer gebeuren, mensen kopen een vakantiehuis waar ze behalve er zelf gebruik van te maken er ook voor kiezen om deze woning deels in de verhuur te doen. Er zijn ook diverse vakantieparken welke de mogelijkheid bieden om een vakantiewoning aan te kopen inclusief een gegarandeerd verhuurrendement. Voordat u serieus overweegt geld te gaan steken in een tweede woning met verhuurrendement is het wel belangrijk om van de makelaar die de recreatiewoning in de verkoop heeft precies te weten welke rechten en plichten u heeft als tweede huis bezitter.
Het kopen van recreatief onroerend goed met een rendementsgarantie kan in alle prijsklassen.
In Nederland zijn er bijvoorbeeld al chalets te koop voor een bedrag van enkele tienduizenden euro’s. Maar u kunt ook een recreatievilla kopen van enkele tonnen. Ook is het goed uit te zoeken wat de gevolgen voor uw gegarandeerd verhuurrendement zal zijn als u overweegt zelf een bepaald aantal dagen per jaar gebruik te maken van uw vakantiehuisje.
Als u overweegt een 2e woning te kopen op een nieuwbouwproject dan is het vaak zo dat u via de ontwikkelaar een financiering kunt regelen. Bijkomend voordeel van een nieuwbouwhuis op een vakantiepark is dat u de eerste jaren geen (of erg weinig) onderhoud heeft aan uw recreatieobject dit komt natuurlijk weer ten goede aan uw nettorendement.
Kijk dus ook goed wat de locatie is van een project, dit vooral met het oog op de lange termijn. Want wat is er mooier dan behalve een vast verhuurrendement te genereren ook nog te profiteren van een waardestijging van uw tweede huis.

Toekomstverwachting en eindconclusie van aankoop recreatief vastgoed

De tendens is dat er de komende jaren meer vraag naar tweede huizen zal zijn uit de doelgroep van met name de tweeverdieners tussen de 30 en 50 jaar. Er zullen ook meer vakantieparken zijn die hierop gaan inspelen. Vooral als de economie de komende jaren weer langzaamaan uit het dal kruipt en de AEX weer naar boven gaat zal er meer geld worden vrijgemaakt om te investeren in de aankoop van een 2e woning.
Als u ook overweegt om uw geld te investeren in de combinatie recreatief onroerend goed en de daarbij behorende kwaliteitsverbetering van uw vrije tijd is het goed u goed te gaan verdiepen in de materie. Want als u en zelf heerlijk wilt recreëren en een gezond rendement wilt behalen op het investeringsbedrag zult u zich goed moeten oriënteren waar het tweede huis van uw dromen staat.
Veel succes !

(on-)Portugese efficiëntie: tijden veranderen

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Geld genereren uit de verhuur van uw 2e huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen