2de huizenmarkt, sentiments gevoelig

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Verkooprijzen tweede woningen kunnen schommelen

Afgelopen week ben ik bezig geweest met het opruimen van het archief, stapels beursmateriaal, tweede woningmagazines, correspondentie, vakmagazines en nog veel meer kom je dan weer tegen. Verreweg het meeste van deze materialen mogen met het oud papier mee en worden dan ook klakkeloos afgevoerd.

Het verloop van bedrijven in de recreatieve vastgoedmarkt

Af en toe zie je iets aan je voorbijgekomen wat toch je aandacht trekt, één van die dingen was een magazine wat ging over het aankopen van een tweede woning in het buitenland. Het blad was afkomstig uit 2006 maar trok toch mijn aandacht omdat het inmiddels al ter ziele was gegaan. Maar nog geen vijf jaar geleden was dit een bekend blad waar je een abonnement op kon nemen en bovendien was het ook los in de lectuurhandel te koop.
Naast het 2e woning blad was er ook nog een gelijknamig programma te zien op een commerciële televisie zender. Door al deze exposure was dit tweede huizen magazine één van de toonaangevende recreatief onroerend goed bladen in Nederland en België geworden.

Doordat mijn interesse gewekt was heb ik het blad niet weggegooid maar ervoor gekozen het mee naar huis te nemen. Het weekend erna had ik tijd om er eens even in te duiken.
Het magazine bestond enerzijds uit sfeerreportages van vakantieparken waar het mogelijk was een tweede huis aan te schaffen. Maar ook stonden enkele landen centraal welke in opkomst waren bij vakantiegangers en hierdoor aantrekkelijk werden bevonden om geld te investeren in recreatief vastgoed.
Anderzijds stond het blad vol met advertenties van bedrijven die in connectie stonden met de tweede woningmarkt in het buitenland. Je moet dan denken aan makelaars, ontwikkelaars, notarissen en advocaten die in een bepaald land hun diensten aan Nederlanders en Belgen aanbieden, verhuurbedrijven, financiële instellingen die een lening of hypotheek in het buitenland konden verstrekken, en zo zijn er nog wel meer partijen die in het desbetreffende magazine hun producten of diensten aanboden.
Met name deze adverteerders wekten mijn interesse want hieraan kun je aflezen wat voor vluchtige en oppertune wereld de tweede woning markt eigenlijk is.

Ondanks dat het twee huizen magazine nog maar amper vijf jaar oud was, had ik bij het doorbladeren ervan een gevoel of ik terug in de tijd ging. Diverse adverteerders waren enkele jaren geleden grote spelers (of wouden dit in ieder geval uitstralen naar de markt toe) en moeten het nu doen met een marginale rol in de recreatieve vastgoedmarkt, of nog erger zijn simpelweg (om wat voor reden dan ook) ophouden te bestaan. Er stond onder andere een grote advertentie in van een bedrijf waar je kon investeren in buitenlands onroerend goed door middel van een rendementsprogramma. Deze partij was in 2005 een ogenschijnlijk florerend bedrijf welke geroemd werd om zijn klantvriendelijkheid en hoogwaardige producten. Ze waren een grote speler in Nederland en adverteerden frequent in de landelijke dagbladen en niet te vergeten de verscheidene twee huizenbeurzen in Nederland en België.
Nu ik dit bedrijf weer tegenkom denk ik direct aan de waarheid die boven is gekomen. Honderden beleggers zijn hun zuurverdiende centen kwijtgeraakt aan deze partij, dit doordat zij hun prachtige “garanties” niet waar konden maken. Wellicht hebben ze met de beste bedoelingen het bedrijf opgericht maar zijn ze de regie stukje bij beetje kwijtgeraakt met als uitkomst dat er vooral particuliere investeerders naar hun centen konden fluiten.

Verder bladerend door het magazine zijn er talloze aanbieders van tweede huizen die het klaarblijkelijk niet veel beter vergaan is. Ik schat voorzichtig in dan bijna de helft van de adverteerders in het desbetreffende blad inmiddels opgehouden is te bestaan.
Dit maakt toch weer eens pijnlijk duidelijk wat voor sentimentgevoelige markt de 2de woning markt is. Enkele jaren geleden leken de bergen tot in de hemel te groeien op de recreatieve vastgoedmarkt. Dit als gevolg hebbende dat er talloze vastgoedcowboys ten tonele verschenen met allemaal dezelfde insteek. Het snel geld verdienen in een sector welke min of meer parallel loopt met het sentiment op de financiële markten. Velen kwamen snel op en verdwenen vervolgens nog veel sneller. Nu in economische tijden speelt dit veel minder maar op een gegeven moment zal het sentiment beter worden en herhaald de geschiedenis zich.

Slotconclusie:
Als u serieus overweegt een tweede woning aan te schaffen in het buitenland dan is het misschien helemaal geen gek idee om ook eens een oud 2e huizenmagazine op te duikelen of wellicht kunt u op het internet nog wel oude uitzendingen terugkijken van tweede woning programma,s.
Let eens goed op welke bedrijven van die tijd nog steeds bestaan en bovendien een betrouwbare reputatie hebben. Dit kunnen wel eens de ondernemingen zijn die voor u interessant zijn om in de hand te nemen. Check dus eerst altijd een bedrijf zijn “track record” voordat u besluit om met deze partij in zee te gaan. Ook kun je op het internet dikwijls informatie vinden van mensen die reeds hebben gekocht bij het desbetreffende bedrijf.
Investeer nooit impulsief in buitenlands onroerend goed voordat u van de hoed en de rand weet.

Notariskosten Frankrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vertrek naar buitenland, eigen huis verhuren

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen