Zwitserland: een belastingparadijs?

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Ook in Zwitserland moet je als resident rekening met de belastingdienst houden

Zwitserland fiscaal

De belastingen in Zwitserland zijn laag, dat is bekend. Maar algemeen bekend is niet dat de verschillen per kanton en per gemeente zo enorm groot zijn. Dit komt doordat ieder kanton en ieder gemeente de bevoegdheid heeft om zelf de tarieven voor de inkomsten- en vermogensbelasting te bepalen. Daarnaast betaalt u wel ook op het niveau van de Bund inkomstenbelasting, maar dat is in verhouding maar een klein deel van de totale belastingverplichting.

Een factor van betekenis?

Zelden is de belastingdruk voor iemand het allerbelangrijkste bij de keuze van een woonplaats, maar voor allen is het toch een punt van overweging. En begrijpelijk: het verschil tussen de duurste gemeente in het duurste kanton en de gunstigste gemeente in het gunstigste kanton is, afhankelijk van de hoogte van het inkomen en het vermogen, een verhouding van ongeveer 3 : 1. Dat wil globaal zeggen, in een belastingvriendelijke gemeente in een dito kanton betaalt u bijvoorbeeld CHF 10.000, terwijl u in het andere geval CHF 30.000 had moeten betalen.

Verhouding tot belastingplicht in Nederland

U kunt als vuistregel hanteren dat de belastingdruk in Zwitserland lager tot aanzienlijk lager is dan in Nederland.

Tip: u kunt per gemeente en per inkomen en vermogen gemakkelijk berekenen welk bedrag u aan de Zwitserse fiscus moet betalen, indien u in die gemeente zou wonen. Indien de belastingdruk voor u van belang is, adviseer ik u om van die mogelijkheid gebruik te maken. Zelfs indien u door uw werk gebonden bent aan een bepaalde streek, hebt u veelal een keuze. Bepalend is immers het kanton waar u daadwerkelijk woont, niet waar de werkgever is gevestigd.

Zwitserland en de (verblijfs)vergunningen

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Ondernemen in Zwitserland

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen