Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal
U heeft een recreatiewoning gevonden die voldoet aan uw wensen en na een aantal bezichtigingen is het dan zo ver, u gaat over tot het kopen van het huis in Frankrijk als uw tweede woning. U krijgt vervolgens een koopovereenkomst voor uw neus die moeilijk te lezen is en waarvan u niet alles zomaar kunt ontcijferen.
'Compromis de Vente’ of ‘Promesse de Vente’
Allereerst zijn er in Frankrijk twee verschillende soorten koopovereenkomsten. Dit zijn de Compromis de Vente en de Promesse de Vente. De Compromis de Vente kan vergeleken worden met een soort voorlopige overeenkomst. Het grote verschil tussen beide overeenkomsten is dat een Compromis de Vente zowel koper als verkoper bindt. Een Promesse de Vente bindt alleen de verkoper en is een soort garantie voor de koper dat de verkoper de woning niet aan een andere partij verkoopt in de tussentijd. De koper kan dus nog onder een Promesse de Vente uit. Na ondertekening door beide partijen van de Compromis de Vente en na het verstrijken van tien dagen bedenktijd, kunnen de verkoper en de koper niet meer onder de overeenkomst uit. Vaak neemt men om die reden ontbindende voorwaarden in deze overeenkomst op, die bijvoorbeeld betrekking kunnen hebben op het verkrijgen van een lening door de koper. Wil één van beide partijen toch nog onder de overeenkomst uit, dan moeten ze naar de rechter om dit voor elkaar te krijgen en het geschil op te lossen.
Bescherming van koper en verkoper bij het kooprecht in Frankrijk
Het Franse kooprecht beschermt voornamelijk de partij die koopt. Dat is dan ook de reden dat de verkoper van de woning ontzettend zijn of haar best doet om ook bescherming te krijgen, middels het koopcontract. In Frankrijk is het zo dat een notaris en een makelaar beiden zelf contracten op kunnen maken. Er zijn een aantal punten waar u zelf, als koper, op dient te letten bij de overeenkomst. Voorbeelden hiervan zijn een mogelijk financieringsvoorbehoud, een garantie dat er geen asbest, houtrot of termieten in de woning aanwezig zijn en eventueel een bouwvergunning, mocht u plannen hebben om nog te gaan (ver)bouwen.
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning