Verhuurverplichting vakantiewoning Oostenrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Hauptwohnsitz, ja of nee? Een heet hangijzer!

Wanneer u een tweede huis, ofwel recreatiewoning, in Oostenrijk bezit kunt u te maken krijgen met een verhuurverplichting. Of men met deze verhuurverplichting te maken krijgt, hangt af van de bestemming van uw tweede huis. Deze kan verschillen per woning. Er dient bij de aanschaf van een tweede huis in Oostenrijk dan ook rekening met deze bestemming gehouden te worden, zodat u achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Redenen voor de verhuurverplichting

Eén van de redenen voor het instellen van een verhuurverplichting voor bepaalde recreatiewoningen is dat de Oostenrijkse regering de leegstand van panden tegen wil gaan. Het is dus niet de bedoeling dat u zelf vier weken per jaar in uw tweede huis doorbrengt en dat de rest van het jaar de recreatiewoning onbewoond blijft. Daarnaast is toerisme een belangrijke inkomstenbron voor Oostenrijk en is deze inkomstenbron goed voor wel meer dan vijftien procent van het BBP. Permanente bewoning draagt bij aan deze inkomstenbron en wordt daarom ook aangemoedigd. Dit aanmoedigen doet de Oostenrijkse regering door een interessant BTW voordeel te creëren. De verhuurverplichting levert Oostenrijk dus het gehele jaar klandizie op voor het bedrijfsleven, zorgt voor het voorkomen van spooksteden en levert bovendien extra toeristenbelasting op. Nederlandse kopers zijn in Oostenrijk dan ook zeer welkom, omdat wij het vaak geen probleem vinden om te verhuren.

Wetgeving omtrent de verhuurverplichting

Als het gaat om de huurverplichting zijn er drie hoofdcategorieën/bestemmingen te onderscheiden. Ten eerste is er de ‘Zweitwohnsitz’ of ‘Freizeitwohnsitz’. Op woningen met deze bestemming rust geen verhuurverplichting en om die reden zijn ze erg kostbaar (en schaars). Om leegstand van woningen te voorkomen wordt deze bestemming vrijwel niet meer aan nieuwe initiatieven gegeven. Dan is er de ‘Hauptwohnsitz’. In principe zijn woningen met deze bestemming bedoeld voor permanente bewoning. Permanent verhuren van deze woningen of permanent leeg laten staan mag ook. Het verhuren aan toeristen ligt in de meeste gevallen gevoelig, hoewel er op dit gebied uitzonderingen op de regel kunnen zijn. Als laatste is er nog de ‘Gewerbliche of touristische Nutzung’. Huizen die deze bestemming hebben gekregen, vindt men vooral in gebieden waar veel toerisme is en waar dit bevorderd wordt. Woningen die onder de gewerbliche of touristische Nutzung vallen dienen verhuurd te worden, maar men kan er als eigenaar onder bepaalde voorwaarden ook voor een bepaalde tijd in wonen. Belangrijk om op te merken hierbij is dat de wet- en regelgeving sterk per deelstaat en zelfs per gemeente kan verschillen.
Je ziet dat dit nogal eens wordt op nieuwbouwhuizen in Oostenrijk, ook met het ook op het verder bevorderen van lands toerisme.

De Franse koopovereenkomst bij koop 2de huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Trends (tweede) huis: duurzaamheid

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen