Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal
Het kopen van een tweede woning is voor veel mensen een droom.
Mocht u deze droom om willen zetten naar werkelijkheid dan is het zaak om goed uw huiswerk te doen voordat u overgaat tot daadwerkelijke aankoop!
In dit artikel is informatie te vinden over de fiscale zaken waar u rekening dient mee te houden als u uw zoektocht naar uw eigen recreatiewoning start.
Anders dan bij aankoop van een reguliere woning zal je als je een recreatiewoning wilt aanschaffen zelf de beschikking moeten hebben over eigen kapitaal. Het komt erop neer dat je toch al gauw de helft van het aankoopbedrag tot je eigen beschikking hebt. Het kan zijn dat je een hypotheekverstrekker treft die meer wil financieren maar je hebt ook nog geld nodig voor de inrichting, eventuele tuinaanleg, etc.
Het is dus verstandig om defensief geld te lenen. Hoe hoger je eigen inbreng hoe relaxter je (financiële) leefsituatie na aankoop van je recreatiehuis.
Goed om te weten is dat je geen renteaftrek kunt vorderen bij de belastingdienst. De rente die je betaald over het geleende geldbedrag kun je dus niet aftrekken. Des te verstandiger is het zoals hierboven ook reeds aangegeven om het vreemde kapitaal wat in de recreatiewoning gaat zitten zo laag mogelijk te houden.
Voor de belastingdienst word het bezit van een recreatiewoning gezien als een vorm van vermogen wat gespaard is. Daarom moet u dit aangeven in box 3 en moet je over de eigen inbreng vermogensbelasting betalen.
Voor meer informatie hierover kun je het beste contact met de belastingdienst opnemen of informatie inwinnen bij financiële vertrouwenspersoon.
Waarom ben je overgegaan tot aankoop van een tweede huis. Ook dit is van belang op al dan niet af te dragen belastingen. Verblijf je bijvoorbeeld 90 dagen of meer in je tweede huis, (ervan uitgaande dat deze in Nederland is gelegen) dan dien je forensenbelasting te betalen. Je kunt hierover meer informatie inwinnen bij de gemeente waar de recreatiewoning gelegen is.
Wat je sowieso moet betalen is de onroerendezaakbelasting, ook hierover kun je meer bij de desbetreffende gemeente te weten komen. Tarieven kunnen verschillen!
Doe jij de aankoop van een recreatiehuis vooral voor eigen gebruik of is het plan om een huurrendement te genereren. En zo ja…. Hoeveel dan ?
Fiscaal gezien is het belangrijk aan te geven wat het hoofddoel van je investering in recreatief onroerend goed is.
Als je zelf het vruchtgebruik op de recreatiewoning hebt dan hoef je over incidentele verhuur geen belasting te betalen. Doe je dit wel dan gelden er andere regels. Het kan zelfs als zakelijke investering gezien worden en als particulier belegger moet je dan de gang naar het Ondernemingshuis maken om je in de Kamer van Koophandel in te laten schrijven. Als je dit doet kan dit overigens ook voordelen hebben bij de aanschaf van een tweede woning.
De fiscale gevolgen van de aanschaf van een recreatiewoning zijn er altijd. Allen kan deze per situatie nogal verschillen. Voordat je daadwerkelijk gaat investeren in een tweede huis moet je in feite dan ook al het nodige voorwerk doen. Leg je vragen eens voor aan de belastingdienst, ga informatie inwinnen bij de gemeente waar je een recreatieobject wilt aankopen en wissel informatie uit met andere tweede woning eigenaren of mensen die in hetzelfde aanlooptraject zitten.
Het is zaak om alvorens daadwerkelijk de handtekening onder een koopcontract te zetten exact te weten van de fiscale gevolgen zijn van je aankoop.
Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis
Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis