Aantrekkelijk maken vakantiehuis voor huurder

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Hoe het rendement op je vakantiehuis te vergroten

Wanneer u eenmaal het tweede huis van uw dromen gekocht heeft na maanden van speuren naar het juiste type woning op de juiste plek en na een tijdje onderhandelen, is het tijd om aan andere zaken te denken. Eén van die andere zaken kan bijvoorbeeld de verhuur van uw pas gekochte tweede woning zijn. Misschien had u het al tijden zo in uw hoofd: u was van plan om uw tweede woning zo snel mogelijk na de aanschaf te gaan verhuren om op die manier (een deel van de) kosten te dekken. Misschien was het überhaupt nog niet in u opgekomen om uw tweede woning te verhuren, doordat u veel te druk was met de aankoop van en het zoeken naar een tweede woning. Wat uw situatie ook is, indien u een tweede huis bezit kunt u natuurlijk er voor kiezen om dit tweede huis, voor een deel, te verhuren. Het verhuren van uw tweede woning kan een mooie, praktische (en in sommige gevallen relatief gemakkelijke) manier zijn om van uw tweede huis een belegging en investering voor de toekomst te maken. Nu geld op de bank toch vrijwel geen rente meer oplevert, gaan mensen op zoek naar andere manieren om hun geld relatief veilig opzij te zetten en geld te genereren, zoals dat mogelijk is met de aankoop van en het verhuren van vastgoed. De verhuur van uw tweede woning kunt u zelf regelen, maar u kunt dit ook voor een gedeelte uitbesteden aan een organisatie. Onthoudt hierbij wel altijd dat u zelf de baas bent en blijft over uw tweede woning en dat het raadzaam is om de afspraken die u maakt met de organisatie (bijvoorbeeld over huurinkomsten) zwart op wit te hebben. Dit zodat u altijd iets heeft om op terug te vallen, mocht dat nodig zijn.

De tweede woning gereed maken voor de verhuur

Het kan zo zijn dat de woning waarop u uw oog heeft laten vallen voor wat betreft indeling en inrichting al helemaal aan uw wensen voldoet en dat de woning dus direct bewoonbaar is. Dat is echter lang niet altijd het geval. U kent dit wel van de tv-programma’s over verhuizen naar het buitenland, waarin er eerst nog een tijdje geklust zal moeten worden voordat het huis volledig bewoonbaar is. Het kan ook bij het tweede huis van uw keuze zo zijn dat er eerst nog het een en ander verbouwd moet worden. In zo’n geval duurt het wat langer voordat u met de verhuur van uw tweede woning kunt gaan starten en voordat er inkomsten gegenereerd zullen worden uit de tweede woning. Houdt er rekening mee dat u bij een verbouwing meestal meer geld uitgeeft dan u eigenlijk van plan bent (bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden). Daarnaast is het goed om in uw achterhoofd te houden dat het even kan duren voordat een eventueel benodigde (ver)bouwvergunning binnen is en dus voordat uw verbouwing groen licht krijgt. Als uw tweede woning naar wens is en helemaal af zoals u dat wilt, dan kan er gedacht worden aan het zoeken van potentiële huurders. De eerste stap bij verhuren is dan ook logischerwijs er voor zorgen dat uw tweede woning gereed is voor de verhuur.

Het inrichten van uw tweede woning

In een huis zonder inrichting kan natuurlijk nog niet écht geleefd en ontspannen worden en daarom is stap twee het inrichten van de tweede woning. In sommige gevallen koopt u een woning die al gemeubileerd is. Als het meubilair naar uw smaak is en aan uw wensen voldoet, scheelt dit u zeker een hoop gedoe en een hoop werk. Mocht het nu zo zijn dat uw tweede woning nog niet gemeubileerd is, wat ook vaak voorkomt, dan kunt u kiezen voor zelf inrichten, voor deels zelf inrichten of voor laten inrichten. U kunt het inrichten van uw tweede woning namelijk ook uitbesteden aan een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is. Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld zorgen voor de plaatsing van de grote meubelstukken in uw tweede woning en waarbij (in overleg) u zelf alleen nog de accessoires in uw tweede woning hoeft te plaatsen. Wanneer u een tweede woning gekocht heeft, zou u op zoek kunnen gaan naar bedrijven in de buurt van uw tweede woning die deze service leveren en kunt u het met hen samen hebben over de mogelijkheden in uw situatie. Wat verder belangrijk is om te vernoemen, als het gaat om het inrichten van uw tweede woning, is dat de inrichting uiteraard huurders aan zal moeten spreken. Denk na over wat uw doelgroep is en wat deze wellicht prettig, mooi of fijn zou vinden. Eventueel kunt u inspelen op de huidige woontrends. Bedrijven die woningen inrichten kunnen u hier uiteraard ook over adviseren en bij helpen. Heeft u een woning in de bergen van Tirol en dichtbij de skipistes, dan spreekt het voor zich dat u hier bij het inrichten rekening mee kunt houden. Een plek om ski- en snowboardspullen te stallen en eventueel warm te houden zullen huurders zeker op prijs stellen. Daarnaast vinden veel mensen het ook prettig om na een lange dag op de piste even bij te kunnen komen in een zithoek. Bedenk wat u zelf fijn vindt of zou vinden en bedenk ook of dit overeen komt met wat andere mensen, potentiële huurders, zouden kunnen waarderen. Wat bovendien goed is om in gedachten te houden is dat u uw spullen achterlaat en dat u er verder geen controle op heeft als uw recreatiewoning verhuurd is. Er kan natuurlijk altijd schade ontstaan aan de inrichting door een ongelukje. Hierover dient u duidelijke afspraken te maken met uw huurders, zodat u zelf niet de schade hoeft te vergoeden of voor nare verassingen komt te staan. Zet deze afspraken ook op papier, zodat u hierop terug kunt vallen mocht het nodig zijn. Overweeg om kostbare, persoonlijke bezittingen niet in uw tweede woning te plaatsen of om deze, in de tijd dat uw tweede huis verhuurd wordt aan derden, tijdelijk ergens anders te stallen.

Overige mogelijkheden voor het aantrekkelijk maken van uw woning voor huurders

Naast een nette woning die voorzien is van een inrichting die uw huurders aanspreekt, zijn er nog andere zaken die u kunt regelen om uw woning aantrekkelijk te maken voor verhuur. Zo kunt u proberen om kortingen voor u gasten te regelen bij bepaalde faciliteiten. Om even terug te komen op het voorbeeld van de tweede woning in Tirol, mensen die op wintersport gaan beschikken niet allemaal over hun eigen materiaal, wat betekent dat ze dit zullen moeten huren op locatie. U kunt bij een verhuurbedrijf langsgaan en vragen of uw huurders tegen een speciaal tarief of met korting bij het desbetreffende bedrijf materiaal kunnen huren. In ruil daarvoor zorgt u ervoor dat u uw huurders door verwijst naar dat bedrijf (en niet naar de concurrent). Heeft u een woning in het zuiden van Frankrijk in plaats van in Tirol, dan kunt u wellicht zo’n zelfde deal sluiten met een bedrijf wat auto’s verhuurt, of een bedrijf wat kanotochten verzorgt. Wees creatief, huurders zullen het waarderen dat u uw best doet voor ze en wellicht houdt u hier een aantal terugkerende huurders aan over die meerdere jaren achtereen een tijdje gebruik zouden willen maken van uw tweede woning. Zo bent u ook nog eens verzekerd van inkomsten.

Tweede huis & fiscaliteiten

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

5 aandachtspunten kopen opknapper Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen