Tweede woning Tsjechië en betalen belasting

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Ook in Tsjechië kijkt de belastingdienst mee bij bezit eigen huis

Bij de aankoop en het bezitten van een (tweede) woning in Tsjechië hoort vanzelfsprekend ook het betalen van belastingen aan de overheid. Ook in Tsjechië zijn er een aantal typen belastingen waar u mee te maken zult krijgen wanneer u een tweede huis in dit land wilt gaan kopen of al gekocht heeft. U betaalt allereerste belasting bij de aankoop van een tweede woning in Tsjechië. Wanneer u een huis koopt in Tsjechië betaalt u net zoals in veel andere landen overdrachtsbelasting. Daarnaast krijgt men in Tsjechië ook te maken men belasting over het onroerend goed wat u bezit. In Nederland kennen we dit type belasting ook wel onder de naam OZB-belasting. Wilt u uw Tsjechische tweede woning verhuren aan andere mensen dan kan dit, maar houdt u er dan wel rekening mee dat het zo kan zijn dat u in veel gevallen ook belasting moet betalen over de huurinkomsten die u ontvangt. Verder is het nog goed om te weten dat er de afgelopen jaren zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in het Tsjechische belastingstelsel. Zo zijn een aantal percentages omhoog gegaan en zijn er nog wat andere wijzigingen gedaan.

Overdrachtsbelasting

Vanaf het jaar 2013 bedraagt de overdrachtsbelasting in Tsjechië vier procent (voorheen was dit drie). Daarnaast is er nog een wijziging doorgevoerd op het gebied van de overdrachtsbelasting. Voor 2014 werd deze altijd door de verkoper betaald, nu moet de overdrachtsbelasting door de koper betaald worden, tenzij men dit anders afspreekt en dit vastlegt in het koopcontract wat u beiden ondertekent. Uiteraard moet de overdrachtsbelasting betaald worden over een bepaald bedrag. Dat is in Tsjechië de koopsom die wordt vergeleken met de waarde van de woning (volgens de Belastingdienst, die in Tsjechië de naam ‘Financni Urad’ heeft). De waarde die de Financni Urad aan het onroerend goed geeft is afhankelijk van allerlei factoren, zoals prijzen van onroerend goed in dezelfde plaats, ligging ervan, staat van het onroerend goed, bouwjaar, soort en nog meer van dit soort dingen. In vroegere tijden was u als koper verplicht om een taxatierapport op te laten stellen, zodat de waarde van de woning bepaald kon worden, waarmee de Financni Urad dan kon rekenen. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. U kunt wel nog vrijwillig een taxatierapport laten opstellen als u denkt dat de waarde van het onroerend goed wat u koopt lager ligt dan de waarde die de Financni Urad hieraan heeft toegekend. Als dit voor u gunstig uitvalt en de taxatiewaarde ligt inderdaad lager dan de door de Financni Urad vastgestelde waarde, dan mag u hierover de belasting betalen. Het laten opstellen van een taxatierapport voor onroerend goed in Tsjechië is dus tegenwoordig niet meer verplicht zoals vroeger, maar het wordt wel aangeraden.

Onroerend goed belasting

Zoals gezegd kennen de Tsjechen ook de onroerende zaak belasting, die we in Nederland ook kennen en vaak afkorten tot OZB. In Tsjechië ligt deze belasting erg laag en zult u naar alle waarschijnlijkheid voor een gemiddeld huis voor een gezin met een tuin eromheen niet meer dan een paar tientjes per jaar hoeven te betalen. Waar u wel op moet letten bij het betalen van de OZB is dat dit uiterlijk 31 mei gebeurd moet zijn. Wanneer u te laat bent met het betalen van de belasting krijgt u direct een boete van de Financni Urad. Er worden niet eerst waarschuwingen en betalingsherinneringen uitgedeeld door de Tsjechische Belastingdienst. Daarnaast is er nog iets waar u rekening mee moet houden. Wanneer u Tsjechisch onroerend goed heeft gekocht, is het de bedoeling dat u zelf actie onderneemt en zelf aangifte doet voor de belasting. Dit doet u voor jaar volgend op het jaar van de aankoop en dit moet voor 31 januari gebeurd zijn.

Belasting betalen over eventuele huurinkomsten

Veel mensen die een tweede huis bezitten kiezen ervoor om hun tweede huis te verhuren. Dit doen zij om zo inkomsten te generen uit hun tweede huis en de kosten te kunnen dekken. Wanneer u uw tweede huis in Tsjechië ook wilt verhuren, moet u er rekening mee houden dat het goed mogelijk is dat u belasting moet betalen over de huurinkomsten die u ontvangt. Het tarief voor de huurinkomsten is gelijk aan het tarief voor de inkomstenbelasting. Dit komt neer op vijftien procent. U hoeft niet altijd inkomstenbelasting te betalen, alleen als het totaal van uw inkomsten boven de 15.000 Tsjechische kronen (wat neerkomt op zo’n 600 euro) uit komt. Wel is er nog een voordeel te behalen hierbij. Er geldt namelijk wel een algemene ‘korting’ op de belasting. Deze korting bedraagt omgerekend zo’n 1000 euro. Het kan zo zijn dat er naast deze algemene korting nog meer kortingen te regelen zijn, dit is afhankelijk van uw situatie.

Koopcontracten bij een tweede huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een tweede huis op Curaçao kopen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen