Koopcontracten bij een tweede huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een (tweede) woning aanschaffen in Spanje? Hoe ziet het koopcontract eruit

Na een tijdje oriënteren en zoeken is het dan zo ver, u heeft een geschikte recreatiewoning gevonden en u gaat een tweede huis in Spanje kopen. Op zo’n moment is het goed om te weten dat er in Spanje gewerkt wordt met verschillende soorten koopcontracten, die we in Nederland niet zo kennen. De taal maakt het vaak lastig om alles gemakkelijk te lezen en te ontraadselen.

Verschillende typen koopcontracten in Spanje

Zoals gezegd maakt men in Spanje gebruik van verschillende typen koopcontracten, die elk net wat anders inhouden. Ten eerste is er het daadwerkelijke, ‘echte’ koopcontract. Dit heet in Spanje ‘contrato de compraventa’, na ondertekening van dit contract wordt het onroerend goed, ofwel de woning, werkelijk verkocht. Daarnaast is er nog een soort van voorlopig koopcontract, hierin wordt beloofd dat het onroerend goed verkocht zal worden. Dit type koopcontract heet ‘promesa de compraventa’. Daarnaast is er nog een contract waarmee het onroerend goed gereserveerd kan worden, genaamd ‘contrato de reserva’. Als laatste is er nog het zogenaamde ‘contrato de arras’. Bij een ‘contrato de arras’ wordt er door beide partijen een belofte uitgesproken. Die belofte houdt in dat er op een bepaalde datum een overeenkomst wordt gesloten van koop en verkoop.

Bij alle typen koopcontracten wordt er in de meeste gevallen een aanbetaling gedaan. Deze aanbetaling bedraagt veelal tien procent van de koopsom. Denk daaraan als u gaat voor vakantiehuisje Spanje kopen. Komt de koper zijn verplichting niet na, dan is hij dit bedrag kwijt. Komt de verkoper zijn verplichting niet na, dan moet de aanbetaling terugbetaald worden aan de koper en moet de verkoper daarnaast nog een boete van tien procent betalen. Eventueel, afhankelijk van de inhoud van het contract moet er nog wel in gebreke worden gesteld en kan er nog een termijn worden gesteld, waarin de verplichting alsnog nagekomen kan worden.

Tips voor een goede verhuur van je huisje

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Tweede woning Tsjechië en betalen belasting

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

0 reacties

Reactie plaatsen