Waarom uitsluitingsclausule nuttig kan zijn

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Het nu van een uitsluitingsclausule als u een recreatiewoning bezit

Afgelopen zomer werd de Europese Erfrechtverordening ingesteld, waardoor het Nederlandse erfrecht ook van toepassing is op de vererving van een recreatiewoning elders binnen Europa. Let wel, u dient in dit geval zelf nog in Nederland te wonen. Door deze nieuwe regeling bepaalt de wet bij uw overlijden wie uw erfgenamen zijn, tenzij u een eigen testament heeft laten maken. Dit kan riskant zijn, omdat uw bezittingen in gemeenschap van goederen vallen als uw erfgenamen ook in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Iets wat u wellicht helemaal niet wilt na uw overlijden? Gelukkig bestaan er mogelijkheden om dit te voorkomen. 

Maak gebruik van een uitsluitingsclausule

Wellicht wilt u voorkomen dat uw bezittingen, waaronder uw recreatiewoning, in het gemeenschap van goederen komen van uw erfgenamen. Hiervoor kunt u een speciale uitsluitingsclausule in uw testament laten opnemen. Zo’n clausule, wat men ook wel een privéclausule noemt, maakt het mogelijk om uw recreatiewoning tot het privé vermogen van een erfgenaam te laten behoren. De recreatiewoning zal daardoor niet langer in een gemeenschap van goederen terechtkomen.

Een dergelijke clausule kunt u eenvoudig door een notaris in uw testament laten opnemen, waarbij u zelf bepaalt wie uw erfgenamen worden na uw overlijden. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw recreatiewoning aan een van uw kinderen te geven, of om de recreatiewoning te verkopen en de opbrengst daarvan te verdelen.

Zo’n uitsluitingsclausule is bijvoorbeeld erg fijn, als uw kinderen nog geen vaste of betrouwbare partner hebben. Zeker in wankele relaties wilt u voorkomen dat een schoonzoon of –dochter, straks een deel van uw bezit in handen krijgt en een relatie vervolgens verbreekt. Een privéclausule biedt in zo’n geval een perfecte oplossing! U kunt uw kinderen als erfgenamen laten optekenen, zodat alleen zij de eigenaar worden van uw recreatiewoning, wanneer u zou overlijden. 

Goede verzekering recreatiewoning essentieel

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Welk rendement met recreatiewoning behalen?

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen