Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis
In een tijd waarin de rente op uw spaargeld historisch laag is, kunt u het investeren in een recreatiewoning als nooit tevoren overwegen. Door regelingen van de Europese Centrale Bank, wordt het voor banken makkelijker om kredieten te gaan verstrekken, waardoor geld relatief gezien goedkoper zal worden. De rente op spaargeld zal echter dalen, wat in de afgelopen periode een duidelijk zichtbare trend is geweest bij banken. Reden genoeg om te kijken naar andere mogelijkheden om meer rendement met uw spaargeld te behalen. Risicoloze manieren om spaargeld te investeren en rendement te behalen zijn er vrijwel niet. Denk aan mogelijkheden als het investeren in beleggingsfondsen, aandelen of obligaties. Mede hierdoor zal er volgens het NVRM de komende jaren steeds meer vraag komen naar recreatiewoningen.
Niet alleen het kopen van een recreatiewoning wordt interessant. Ook het feit dat er steeds meer ouderen in Nederland komen, zorgt voor een toenemende populariteit van recreatiewoningen. Zo kunt u deze steeds makkelijker verhuren in en buiten het hoofdseizoen om.
Het merendeel van de mensen wat momenteel geïnteresseerd is in de koop van een nieuwe recreatiewoning, richt zich op de verhuur van de recreatiewoning. De verkoop van recreatiewoningen voor eigen gebruik is hierdoor vrijwel gestagneerd in de afgelopen periode. Ook de combinatie van eigen gebruik en verhuur is momenteel populair onder kopers. Vanzelfsprekend is het lastig om precies aan te geven, welk rendement u met de aankoop van een nieuwe recreatiewoning zou kunnen behalen. Dit is te afhankelijk van verschillende aspecten als de verkoopprijs, de plek waar uw recreatiewoning gebouwd is, de leeftijd van de recreatiewoning, enzovoorts.
U zou het rendement van een recreatiewoning kunnen berekenen door alle kosten welke het park en/of de verhuurorganisatie voor een recreatiewoning rekent af te trekken van de behaalde verhuuropbrengsten. Deze uitkomst deelt u vervolgens door uw totale investering, waarmee u het netto rendement bepaalt.
Er bestaat geregeld verwarring over de termen variabel en gegarandeerd verhuurrendement. Bij een variabel rendement maakt de verkoper maandelijks het daadwerkelijke rendement van een vakantiewoning over. Hierbij worden alle vaste kosten van de verhuurprijs afgetrokken, evenals een bepaalde provisie voor de verkoper. Hierbij wordt dus geen vast bedrag afgesproken, wat maandelijks naar u wordt overgemaakt. Doordat de verhuuropbrengsten sterk kunnen verschillen per maand, spreken we in dit geval van een variabel rendement. Wanneer u wel een vaste prijsafspraak met de verkoper heeft, spreken we van een gegarandeerd rendement.
Het is niet altijd gunstig om te kiezen voor een variabel rendement, omdat u in de zomer wellicht veel meer inkomsten heeft dan in andere seizoenen. Hierdoor bent u in de rest van het jaar afhankelijk van het behaalde rendement in de zomer.
Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning