2e huis kopen in Spanje, neem makelaar mee

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Aankoopmakelaar in Spanje kan van absolute meerwaarde zijn

“Problemen bij de aankoop van een Spaanse woning…” Kranten en televisieproducenten smullen ervan, maar het zal ú maar overkomen. Naast het financiële verlies is meestal ook het vertrouwen in de gehele Spaanse vastgoed sector beschadigd, terwijl u zoveel leed bespaard kan blijven door de juiste wegen te bewandelen. Neem om te beginnen een goede lokale makelaar in de arm, die u aan de hand meeneemt ‘Onderweg naar Spanje’.

Met mij hebben velen al eerder over dit zelfde onderwerp geschreven en ook dit blog zal zeker niet de laatste waarschuwing c.q. advies zijn om een professional in te schakelen waar het gaat om grote investeringen met daarbij evenzo grote risico’s. Telkens als ik weer een verhaal hoor van mensen met problemen bij de aankoop van een woning onder de Spaanse zon, krab ik me achter mijn oren en verbaas ik me over zoveel naïviteit. Hoe kan men, in een tijd waarin de foute voorbeelden via de media en het Internet bijna letterlijk op straat liggen, tóch in dezelfde kuil vallen?
Ik heb hier echt al heel vaak over nagedacht en met anderen over gesproken, maar er is werkelijk waar geen enkel argument voor te bedenken.

auto en brood
Het zal u zeker niet onbekend voorkomen, dat, als iemand een tweedehands auto wil kopen van een particulier, men dan een familielid, vriend ofwel ‘mannetje’ meeneemt om de kwaliteit van het voertuig te beoordelen. Niet zelden blijft deze keuring door dat ‘mannetje’ beperkt tot een oppervlakkige inspectie, waarna men, bij blijvende interesse in de auto, het plaatselijke garagebedrijf verzoekt om een nader onderzoek naar onderhoud, motor, etc. Kortom: bij de aankoop van een auto gaat u naar een professional.

Iedereen koopt elke dag brood, terwijl er behoorlijk wat argumenten te bedenken zijn om dit zelf te bakken: Recepten zijn er via boeken en online genoeg te vinden, het is goedkoper en u weet welke ingrediënten u gebruikt. Het risico dat u loopt als uw brood zwart geblakerd uit de oven komt en u zodoende alsnog naar de bakker moet, bedraagt een paar euro’s. Tóch gaat u naar een professional voor uw dagelijkse brood.

Spaanse woning kopen, voorkom problemen
Nu wilt u een Spaans huis kopen en heeft u, ter voorbereiding, al vele uurtjes doorgebracht op het Internet om via diverse fora antwoorden en (goedbedoelde) adviezen te krijgen van ‘ervaringsdeskundigen’. Gewapend met de bundel ‘Wonen en Kopen in Spanje’ en niet te vergeten een woordenboek gaat u vervolgens vol goede moed naar Spanje.

Via de telefoonnummers op de ‘Se Vende’-bordjes kunt u enkele woningen gaan bekijken en, hoewel u de taal niet spreekt en niet op de hoogte bent van regels, wetgeving en procedures, laat u zich verleiden om een koopovereenkomst te sluiten. Over de eventuele risico’s denkt u op dat moment, verdwaasd door uw Spaanse droom, helemaal niet na. Dat komt later pas, als de problemen zich al zover hebben opgestapeld, dat er ook geen uitweg meer in zicht is. Dan wilt u familie, vrienden en iedereen die het verder maar horen wil,  behoeden voor de gevaren bij de aankoop van een Spaanse woning, waarbij u uiteraard niet vertelt waardoor uw problemen zijn veroorzaakt: u deed het zelf.

maatwerk
Als u bovenstaande voorbeelden en verschillen tussen de aankoop van een auto, een brood of een Spaanse woning leest, begrijpt u dan mijn verbazing over het gemak waarmee mensen grote risico’s nemen, terwijl ze voor andere, veel onschuldiger, zaken voor zekerheid kiezen?

Een huis kopen in Spanje is maatwerk. Uw persoonlijke situatie is anders dan die van uw (toekomstige) buurman om over uw woonwensen nog maar te zwijgen. Dit vraagt derhalve om een individuele aanpak, afgestemd op uw behoeften. Het is een totaalpakket van financiële, juridische en bouwkundige aspecten verweven met uw persoonlijke voorkeuren, wensen en eisen.

Vakantie in Zeeland op vakantiepark Aquadelta

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Permanent verblijven in uw woning in Zweden

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen