Aanbetaling voor een tweede huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Pas op met het doen van een aanbetaling op de Spaanse vastgoedmarkt

Na een tijdje oriënteren, gericht zoeken en rondkijken, heeft u het gevonden: het Spaanse tweede huis van uw dromen, wat te vinden is in het meestal zonnige Spanje. U heeft besloten dat u overgaat tot het tweede huis kopen in Spanje. Dat betekent dus dat het tijd wordt om de bijbehorende aankoopprocedure te doorlopen, zodat u over een tijdje de nieuwe eigenaar van de woning bent. Bij het kopen van een (tweede) huis, of dit nu in Nederland is of in het buitenland, is het over het algemeen gebruikelijk om een aanbetaling te doen. De hoogte van het bedrag dat wordt aanbetaald kan verschillen. In de meeste gevallen gaat het om een bedrag wat tien procent van de aankoopsom bedraagt of om een bedrag van 3000 euro. In Spanje is het over het algemeen gewoonlijk om een aanbetaling te doen die neer komt op een bedrag wat gelijk staat aan tien procent van de aankoopsom. Deze gebruikelijke aanbetaling moet u echter niet zomaar doen. Het is zeer aan te raden om hier voorzichtig mee te zijn, u niet direct te laten meeslepen in uw enthousiasme en niet zomaar geld over te maken. Dit omdat er misschien wel kapers op de kust kunnen zijn, waardoor u geld overmaakt zonder er ook maar iets voor terug te ontvangen. Met name bij het kopen van een tweede huis in het buitenland, waar u de taal, de wetgeving en de gang van zaken niet helemaal gewoon bent en/of beheerst, dient u voorzichtig met uw geld om te springen, zeker als het gaat om het doen van een aanbetaling. Mocht de koop toch niet doorgaan op het laatste moment, dan moet het wel zo zijn dat u uw, reeds gedane, aanbetaalde bedrag terug op uw rekening ziet verschijnen. Helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval.

De aankoopprocedure in Spanje

Het kopen van een (tweede) huis in Spanje is op zichzelf al anders dan het kopen van een (tweede) huis in Nederland. In grote lijnen verloopt de aankoopprocedure in Spanje hetzelfde als in Nederland en spelen daarbij ook dezelfde functionarissen een rol, maar hier en daar zijn er toch belangrijke verschillen aan te wijzen. Waar we in Nederland eigenlijk alleen te maken hebben met een makelaar (voor beide partijen) en een notaris, is er in Spanje nog een derde personage wat een rol speelt, en dat is een advocaat. Deze is vooral voor u als koper ook zeker van belang. Door zelf een onafhankelijke advocaat te zoeken, die u bijstaat, kunt u veel ellende voorkomen. De makelaar in Spanje is, anders dan in Nederland, een soort van tussenpersoon voor beide partijen. Deze makelaar wil dat u hem ook ziet als iemand die er voor zowel koper als verkoper is. Het hoofddoel van de Spaanse makelaar is het verkopen van het onroerend goed, voordat een andere makelaar dat doet. Het is in Spanje namelijk niet ongewoon dat een huis door meerdere makelaars te koop aangeboden wordt.

De rol en het belang van uw advocaat in Spanje

Vanwege het feit dat de Spaanse makelaar geen kant kiest, is het raadzaam om een, zelf gezochte, advocaat in de arm te nemen, die eventueel ook Nederlands of Engels spreekt. Zorg er in ieder geval voor dat u met elkaar kunt communiceren en dat u begrijpt waar het over gaat en wat u ondertekent, het gaat per slot van rekening wel om de aankoop van een tweede huis in het buitenland, en dat kan soms lastig en ingewikkeld zijn. Ga in ieder geval niet in zee met een advocaat die u door de verkopende partij wordt aangeraden, u wilt immers iemand die aan uw kant staat en uw belangen behartigt in plaats van die van de verkopende partij. Uw eigen advocaat doet onderzoek naar de eigendomsverhoudingen omtrent de woning en kijkt of er nog bijzonderheden zijn, zoals eventuele lasten die nog op het onroerend goed liggen. Het is heel belangrijk dat dit allemaal goed en tot op de bodem uitgezocht is, voordat er een aanbetaling gedaan wordt. Het komt namelijk weleens voor dat er meerdere eigenaren zijn aan de verkopende zijde, waarvan er bijvoorbeeld eentje niets van zich laat horen, waardoor een aankoop van de tweede woning niet door kan gaan, terwijl er wel al een aanbetaling gedaan is door de kopende partij. Dit moet uiteraard voorkomen worden. Uw advocaat is bovendien ook de persoon die overlegt met de dienstdoende notaris over wat er in de koopakte moet komen te staan. Het privé koopcontract wordt opgesteld door uw advocaat of nagekeken door hem. Wat de notaris verder nog doet aan het koopcontract is het publiek maken ervan, het privé-koopcontract wordt dankzij hem dus een publiek koopcontract, wat de Spanjaarden ook wel een ‘escritura publica’ noemen. Het privé koopcontract, wat ook wel ‘contrato privado’ genoemd wordt, is in Spanje erg van belang bij de aankoopprocedure van onroerend goed. De notaris of advocaat beschikt bovendien vrijwel altijd over een derdenrekening. Wanneer bijvoorbeeld het geld van een aanbetaling op een derdenrekening staat, is het niet in handen van één van beide partijen en is het dus in principe beschermd (in Nederland geeft dit een wettelijke garantie). Hier moet wel bij gezegd worden dat de wetgeving in het buitenland op dit gebied kan verschillen van de Nederlandse wetgeving, maar er zijn net zoals in Nederland, ook in Spanje derdenrekeningen waar men gebruik van maakt.

Oplettendheid is geboden

Wat u in uw achterhoofd moet houden voordat u een aanbetaling doet, is dat oplettendheid geboden is. Gaat er iets mis bij de overdracht van het eigendom en heeft u toch al aanbetaald, dan komen er vaak lange (rechts)procedures aan te pas, waarbij u er niet eens zeker van bent dat u het reeds overgemaakte geld wel terug krijgt. Door het zelf uitzoeken van een eigen advocaat, heeft u in ieder geval een stuk meer zekerheid dat u geen onverstandige keuzes maakt, al biedt dit geen honderd procent garantie. Vertrouwt u het niet, ben dan extra voorzichtig. Wat verstandig is om met uw advocaat af te spreken, om extra zekerheid te krijgen, is dat het aanbetaalde bedrag, voordat het koopcontract, de ‘escritura publica’, getekend is, niet naar de verkopende partij mag gaan. Daarnaast is het raadzaam om overeen te komen dat het (aanbetaalde) bedrag via een derdenrekening richting de verkoper gaat en dat dit niet via eigen rekeningen gaat. Ook is het prettig als u er als koper van een tweede huis in Spanje voor kunt zorgen, door dit af te spreken, dat er pas betaald wordt aan de verkopende partij als u de definitieve eigenaar van het huis wordt en het onroerend goed dus over wordt gedragen.

Kopen van een tweede huis op een vakantiepark

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

2de huis in Frankrijk is meer dan een woning

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen