Aanschaf tweede huis Frankrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Checken of het reeds een recreatiewoning is of een regulier Frans huis

Aankoop of overname?
Veel Nederlanders die de aanschaf van een recreatiewoning overwegen in Frankrijk, komen voor de vraag te staan of ze beter een bestaande pand kunnen kopen en dat vervolgens bestemmen als recreatiewoning of dat ze een bestaand pand wat al gebruikt wordt voor toeristische verhuur kunnen kopen. Natuurlijk is dat alles een kwestie van eigen voorkeur en beschikbaarheid van een pand in de gewenste prijsklasse op een aantrekkelijke plek. In Frankrijk hoef je echter niet terug te schrikken  om bij de aanschaf van onroerend goed ook de toeristische exploitatie over te nemen.

Indien het nadrukkelijk de bedoeling is om het aan te kopen pand voor toeristische verhuur te gebruiken, naast natuurlijk het eigen plezier, is het kopen van een bestaande toeristisch bedrijfje zeker het overwegen waard. Immers een bestaand bedrijfje heeft als voordeel dat er al naamsbekendheid is, vaak al een website en inschrijving op diverse marketingsites en natuurlijk een klantenbestand. En de gîtes zijn vaak al ingericht voor toeristische verhuur.

Volgens de Franse regelgeving koopt u in een dergelijk geval twee dingen: de murs + het fonds de commerce. Met murs wordt het onroerend goed zelf bedoeld, dus letterlijk de muren, inclusief de omliggende grond etc. De aankoopproces van het onroerend goed gedeelte van een bestaand bedrijf is precies hetzelfde als de aankoopproces van alleen onroerend goed. Bij de aankoop van een bedrijf koopt u echter tegelijkertijd de bedrijfsactiviteiten. In Frankrijk is een dergelijke overname (een ‘cession de fonds de commerce)’ strak gereguleerd. U dient een contract te tekenen bij de notaris, waarin de verkoper zich helemaal bloot moet geven. Die moet heel veel zaken opleveren, waaronder een geverifieerd accountantsrapport over de laatste drie jaren van exploitatie. Aan een Franse accountantsrapport kan, in combinatie met de vele beschikbare statistieken,  veel worden afgelezen over het succes van de verhuur. Is die winstgevend geweest? Wat was de bezettingsgraad. Wat was de gemiddelde prijs per week? Wat waren de diverse kostenposten? Is het aannemelijk dat een gedeelte van de omzet niet is gedeclareerd? Enz. enz. Kortom de koper van een toeristisch bedrijfje wordt dus zeer goed beschermd door de Franse wet.

Op www.compromisdevente.info vindt u alles terug over het aankoopproces van een bestaand bedrijfje. Voor u daar aan toe bent moet u natuurlijk eerst een object vinden. Dat kan via de gebruikelijke makelaars in Frankrijk of via bestaande gespecialiseerde websites waar kleine toeristische bedrijfjes worden aangeboden. 

Welness toevoeging aan uw 2e huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Een midweek op een bungalowpark in Limburg

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen