Advocaat bij aankoop tweede huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tweede woning in Spanje kopen? Vergeet de advocaat niet!

Hartstikke leuk dat je een tweede huis gaat kopen in Spanje. Je hebt vast al een heleboel zaken uitgezocht en veel dingen voorbereid. Maar hoe zorg je er nou voor dat het koopproces zelf op een veilige en eerlijke manier verloopt? In Nederland hebben we daar een notaris voor. In Spanje ligt dit een beetje anders. Uiteraard is daar ook een notaris. Maar in Spanje ziet deze notaris er alleen op toe dat de belastingen worden afgedragen en het belang van de overheid wordt gediend. De notaris er dus niet echt in jóuw belang. Daarvoor is de advocaat. Die huur jij in om jouw persoonlijke belangen te behartigen. Ook begeleid hij jou bij het koopproces. Zijn taken zijn als volgt:

  • Het geven van financieel advies.
  • Het controleren van vergunningen.
  • Het controleren van het koopcontract.
  • Erop toezien dat de transactie goed verloopt.
  • Het controleren van de eigendomsoverdracht.

Het geven van financieel advies

Als je er over denkt om een tweede huis in Spanje te kopen, moet je natuurlijk weten waar je het geld vandaan gaat halen. Als je in Spanje een huis koopt zijn hiervoor meerdere mogelijkheden. Je kunt een Spaanse hypotheek afsluiten, een 2e hypotheek nemen, een bedrijf oprichten of het hele bedrag betalen met geld wat je al hebt. Een advocaat kan jou informeren over de mogelijkheden en adviseren over de optie die in jouw geval het voordeligste is.

Het controleren van vergunningen in Spanje

Heb je een huis in Spanje op het oog? Ga niet ondoordacht te werk. Als het huis langere tijd leeg staat of erg vervallen is, kan hier een reden voor zijn. Het kan zijn dat het huis niet meer bewoonbaar is, afgebroken moet worden en opnieuw opgebouwd. En wellicht heeft iemand hiervoor ooit een bouwvergunning aangevraagd maar niet gekregen. Als jij dit huis koopt zit je natuurlijk met hetzelfde probleem. Je kunt er niet wonen en je kunt er ook niet iets nieuws bouwen. Kortom, de aankoop is waardeloos. Een advocaat kan de historie van het huis na gaan en controleren of er zaken lopen met betrekking tot bouwvergunningen die niet zijn toegekend.

Het controleren van het Spaanse koopcontract

Als je een Spaanse woning koopt, waar dan ook, moet er een koopcontract worden opgesteld. En het is natuurlijk heel erg belangrijk dat je dit koopcontract goed doorleest. Het kan immers altijd voorkomen dat er een addertje onder het gras zit. Daarom is het verstandig om het contract na te laten kijken door een advocaat, en bij voorkeur één die ook Nederlands spreekt. De advocaat heeft inzicht in de juridische kant van zaken en kan deze in het Nederlands met jou bespreken. Ook kan hij bepalen of de gestelde voorwaarden redelijk zijn en je tot de koop over kunt gaan.

Erop toezien dat de transactie goed verloopt

Heb je de financiering rond, zijn de vergunningen gecontroleerd en is het koopcontract in orde? Dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat de verkopende partij het geld voor het huis ontvangt. Ook hiervoor is een advocaat heel handig. Hij kan ervoor zorgen dat het geld vanaf jouw buitenlandse bank wordt overgemaakt naar de Spaanse bank van de verkopende partij. Hij ziet er bovendien op toe dat dit transactieproces goed, snel en veilig verloopt.

Het controleren van de eigendomsoverdracht

Ten slotte heb je de advocaat nodig om er voor te zorgen dat de eigendomsoverdracht goed verloopt en de overdrachtskosten worden betaald. De advocaat zorgt er tevens voor dat het eigendom op jouw naam wordt gezet bij het kadaster. Als bewijs hiervan regelt hij een ‘Escitura’, een eigendomsbewijs. 

Kopen en verhuren van tweede huis in de USA

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vakantiehuis kopen in Kroatië als particulier

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen