Vakantiehuis kopen in Kroatië als particulier

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Istrië en Dalmatië populair voor aanschaf tweede woning

Bij het kopen van een vakantiehuis of tweede woning denken veel mensen al gauw aan een land als Frankrijk of Spanje. Maar er zijn meer landen die zich uitstekend lenen voor het kopen van een tweede woning. Kroatië bijvoorbeeld. Dit land is minstens zo mooi, de huizenprijzen zijn laag en het klimaat is fantastisch. En het mooie is dat inwoners uit EU-lidstaten dezelfde rechten hebben als de Kroatische burgers met betrekking tot het kopen van onroerend goed. Als het meezit kun je al binnen een zeer korte tijd de trotste bezitter zijn van een mooie vakantiewoning in zonnig Kroatië. De regio's Istrië en Dalmatië ligging goed in de markt bij Nederlanders die overwegen om recreatief vastgoed aan te gaan schaffen.

Twee manieren om een tweede huis te kopen in Kroatië

Uiteraard moet je eerst flink wat vooronderzoek doen. Kroatië is en blijft een ander land met andere regels en wetten, ook wanneer het gaat om de aankoop van een huis. Zo zijn er twee mogelijkheden om als buitenlander een huis te kopen in Kroatië. Je kunt het 2de huis gewoon kopen als particulier, maar je kunt ook eerst een bedrijf oprichten en vanuit dit bedrijf de aankoop doen. Voor beide opties zijn goede argumenten. Wij bespreken ze hieronder.

Een recreatiewoning in Kroatië kopen als particulier

De eerste en meest voor de hand liggende manier om een huis te kopen is als particulier. Om dit te kunnen doen is het van belang dat je eerst een advocaat inschakelt. Die weet alles over de regelgeving en de juridisch kant van het koopproces. Hij of zij kan jou hierin begeleiden en ervoor zorgen dat alle benodigde documenten opgestuurd worden naar het ministerie van justitie. Het opsturen van de documenten gebeurd na de werkelijke aankoop. Het ministerie zal vervolgens officieel toestemming verlenen. Dit is in feite niet meer dan een formaliteit want je mag in de tussentijd gewoon in het recreatiehuis. Na het verlenen van de toestemming mag je de tweede woning in kroatië op jouw naam laten zetten bij het kadaster.

Argumenten voor het kopen als particulier:

Het belangrijkste argument voor het kopen van een huis als particulier is dat het goedkoop is. Met het oprichten van een bedrijf zijn immers kosten gemoeid. Ook heb je minder rompslomp wanneer je het huis als particulier koopt. Je hoeft immers geen boekhouding bij te houden en te bewijzen dat je inkomsten genereert uit het huis.

Een vakantiehuis kopen in Kroatië via een eigen bedrijf

De tweede manier om een huis in Kroatië te kopen is door het oprichten van een eigen bedrijf in Kroatië. Vervolgens koop je de woning via jouw bedrijf. Deze manier is met name handig wanneer je de woning wil verhuren. Je kunt dan immers BTW terugvragen. We noemden eerder al dat het kopen via het bedrijf ook nadelen heeft. Je moet een administratie bijhouden en een boekhouder inschakelen om alles te controleren. Ook ben je verplicht om inkomsten te genereren. En dit moet je uiteraard aan kunnen tonen. Dit alles kost uiteraard geld. Maar als je het huis echt intensief verhuurd is het aantonen van deze inkomsten geen probleem en zullen de kosten van het ‘bedrijf’ al snel niet meer opwegen tegen het grote BTW voordeel.

Argumenten voor kopen via eigen bedrijf :

Het voornaamste argument voor het kopen van een huis via een bedrijf is dat je bepaalde plannen hebt met het huis. Wil je de woning bijvoorbeeld gaan verhuren? Dan kan dit alleen wanneer de woning eigendom is van een ‘bedrijf’. Bovendien het dan mogelijk om in een later stadium BTW terug te vragen. Een bijkomend voordeel van het kopen via een eigen bedrijf is dat je geen toestemming hoeft te vragen aan ministerie van justitie. Het huis kan dus meteen op jouw naam gezet worden. 

Advocaat bij aankoop tweede huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een tweede huis kopen in Denemarken is lastig

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen