Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Portugal is onder Nederlanders een populair land voor de aankoop van een tweede huis. Met name de Algarve is bijzonder populair. De streek de Algarve is zeer gunstig gelegen en straalt rust uit. De zee is binnen handbereik en de Algarve biedt dan ook vele watersportmogelijkheden. Daarnaast kan men er ook prachtig golfen en zijn er nog veel meer mogelijkheden op het gebied van sport. Portugal wordt ook wel het ‘Californië van Europa’ genoemd. Een ander voordeel wat Portugal in zijn geheel biedt, is dat het een veilig land is. Portugal heeft namelijk één van de laagste criminaliteitscijfers van Europa.
Bij de aankoop van een tweede huis in Portugal, moet u echter wel rekening houden met een aantal bijkomende kostenposten. Dit is in Nederland (zoals u weet) ook zo geregeld, maar in Portugal is dit weer net op een andere manier georganiseerd. Als buitenlander is het verstandig om u goed in deze kosten te verdiepen en de juiste personen in de arm te nemen die u kunnen bijstaan als dat nodig is. Hierdoor komt u niet voor nare verassingen te staan en bent u goed voorbereid. De belangrijkste bijkomende kosten vindt u hieronder.
In Portugal moet u gemiddeld zo’n zes tot elf procent van het aankoopbedrag van uw tweede huis rekenen voor wat u moet betalen voor de kosten koper. Het hangt van uw situatie af hoeveel u precies kwijt zult zijn. Het bedrag waaruit de kosten koper bestaat, bevat voor een deel de overdrachtsbelasting, die in Portugal de IMT heet, en registratiekosten (zo’n 1,8 procent). Verder heeft men te maken met notaris- en makelaarskosten. Als u er voor kiest om hulp in te schakelen op juridisch gebied, dan komen hier vanzelfsprekend ook nog extra kosten bij om de hoek kijken, dit zijn dan advocaatkosten. Spreekt u geen Portugees, dan kan het verstandig zijn om een adviseur in te schakelen die de taal wel spreekt. Deze kan u dan helpen bij het aankoopproces en het opstellen van een voorlopig koopcontract, maar dat is logischerwijs ook niet gratis. Samengevat komt het erop neer dat de kosten koper per aankoop behoorlijk kan verschillen.
Doorgaans neemt u, als nieuwe eigenaar van de woning, het leveringscontract van gas, water en elektra over van de voormalige eigenaar. In Portugal kan het echter voorkomen dat de woning die u koopt nog geen aansluitingen voor gas, water en/of elektra heeft. Het is belangrijk om dit van te voren uit te zoeken en te kijken hoeveel het laten aansluiten van uw woning op het netwerk u zal gaan kosten. Daarnaast is het ook verstandig om navraag te doen over hoelang het zal duren voordat de woning aangesloten is op het netwerk. Raadzaam is het om afspraken hierover op papier vast te laten leggen. Eventueel kunt u hierbij iemand inschakelen die u kan helpen, zoals een makelaar of advocaat.
In Portugal sluit men gewoonlijk een 3-in-1 huishoudverzekering af. Deze 3-in-1 verzekering bevat een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Dit wordt ook wel een ‘seguro multi-riscos’ genoemd. Verstandig is het om te kiezen voor een verzekering die een extra dekking biedt, dit om alle mogelijke risico’s uit te kunnen sluiten. Waar men op moet letten bij het afsluiten van de 3-in-1 huishoudverzekering, zijn de dekking en de voorwaarden. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is het zo dat er allerlei beveiligingsmaatregelen genomen moeten zijn, zoals een hekwerk rondom de woning, bepaalde sloten en/of alarmsystemen. Daarnaast zijn er maatschappijen die bij een langere afwezigheid niet alle kosten dekken. In veel gevallen zijn de kosten voor een recreatiewoning in Portugal hoger dan voor een woning die het hele jaar door bewoond wordt.
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis