Checklist tweede huis kopen in het buitenland

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Recreatiewoning in ander land kopen, zet alles eerst op een rijtje

Als u overweegt een tweede woning in een ander land te kopen dan zult u bemerken dat er meer zaken zijn waar u rekening mee moet houden. Elk land heeft weer een andere structuur op het gebied van woningen & wetgeving, eigen gebruiken, etc.
Via onderstaande checklist hoopt Recreatiewoning.nl bepaalde zaken onder het voetlicht te brengen zodat u deze mee kunt nemen in uw overweging bij de aankoop van een tweede huis in het buitenland. Uiteraard kunt u deze lijst aanvullen met punten die voor u zelf van belang zijn. U moet deze puntenlijst dan ook vooral zien als een extra hulpmiddel, een geheugensteuntje zoals u wilt.

land en regio waar u een recreatiewoning wilt kopen

Het maakt natuurlijk nogal een verschil of u een huisje kopen wilt in een land als Duitsland of laten we zeggen Spanje. Het zelfs zo zijn dat u een tweede woning buiten Europa overweegt dat maakt het natuurlijk alleen maar gecompliceerder. Er zijn diverse zaken welke belangrijk zijn op verschillende vlakken. 
Hieronder benoemen we alvast enkele punten:

 • wat is de voertaal in het land
 • is het een stabiel en veilig land
 • hoe is het politieke klimaat in het land
 • wat is het weerbeeld & klimaat gedurende de seizoenen
 • is het land in het laagseizoen ook leuk om te bezoeken
 • hoe is de hygiëne in het land en loop uw gezondheid een verhoogt risico
 • uit welke landen komen de mensen dier een recreatiewoning kopen

 

de bereikbaarheid van de locatie waar u een tweede woning wilt aankopen

Als u vanuit Nederland naar uw woning in het buitenland wilt afreizen dan brengt dit kosten met zich mee en natuurlijk zijn er ook praktische zaken waar u rekening mee moet houden. Als u frequent uw eigen vakantiehuis wilt bezoeken is het belangrijk om te weten of er problemen en ongemakken op de loer liggen.
Denk dan aan zaken als:

 • kunt u  met de auto uw tweede huis bereiken
 • vliegen? denk dan aan zaken als goede en frequente verbindingen
 • hoe is het openbaar vervoer ter plaatse en wat zijn de kosten
 • is het te overwegen om een auto aan te schaffen en deze te stallen bij uw recreatiewoninghoe staat het met de lokale woningmarkt gesteld

Als u serieus overweegt een tweede woning aan te schaffen dan is het te verwachten dat diverse zaken per land nogal verschillen. Denk alleen maar eens aan de vraagprijs van een woning.
Een appartement aan de Costa del Sol is misschien wel duurder dan een villa in de binnenlanden van Thailand om maar een voorbeeld te noemen en zo zijn er nog wel meerdere punten waar u rekening mee dient te houden voordat u daadwerkelijk de knoop doorhakt en een recreatiewoning aanschaft.
We helpen u alvast een beetje op weg:

 • wat zijn de gangbare huizenprijzen in het land en desbetreffende regio
 • hoe is de verhouding tussen nieuwbouw en bestaande bouw in de tweede woning markt
 • staan er veel vakantiehuizen te koop in het gebied en zo ja, waarom
 • regelgeving juridische aard omtrent aankoop tweede woning onderzoeken
 • onderzoeken wie de juridische eigenaar van het huis waarin u interesse hebt
 • wie is de belangenbehartiger van de verkopende partij en welke reputatie heeft deze

 

We hopen dat we u met bovenstaande opsommingen uw voordeel kunt doen. Het is in ieder geval belangrijk om de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland serieus te nemen. Laat u goed informeren over allerlei zaken en stel uw vragen niet alleen aan de verkopers van het onroerend goed.
Teken ook nooit een akte of andersoortige overeenkomst voordat alles voor u klip en klaar is. Laat u niet onder druk zetten door makelaars en  juristen. Als u uw belangen door een zaakwaarnemer laat behartigen check dan eerst of deze goed bekend staat en vraag naar referenties van eerdere cliënten waarvoor hij de zaken heeft moeten behartigen.

Veel succes met de eventuele aankoop van een tweede huis in het buitenland en heeft u aanvullingen op deze checklist dan stellen wij het uiteraard op prijs als u deze wilt aangeven middels een reactie direct onder dit artikel.

Laat uw recreatiewoning taxeren voor verkoop

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vernieuwen oversluiten hypotheek tweede huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen