Laat uw recreatiewoning taxeren voor verkoop

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een taxatierapport voor tweede huis van groot belang

Bij het kopen of verkopen van een recreatiewoning komen verschillende belangen kijken. Een koper van een recreatiewoning zal deze voor een prijs onder de marktwaarde willen kopen, terwijl de verkoper juist hoopt op een prijs boven de marktwaarde. Het is niet altijd zo, dat de uitkomst van de onderhandeling over recreatiewoningen in het midden van deze belangen terechtkomt. Aan de basis hiervan ligt een uitspraak van Warren Buffet, namelijk: “price is what you pay, value is what you get”.

een taxatierapport voor je recreatiewoning kan duidelijkheid verschaffen

Het is voor zowel de koper, als ook voor de verkoper van belang om de waarde van een object te kennen ten tijde van de onderhandelingen. Wanneer een taxatie door de koper of verkoper zelf uitgevoerd zou worden, is de kans op een gelijke uitkomst minimaal. Beide partijen hebben immers tegenovergestelde belangen. Dit principe geldt ook voor een makelaar, die bij de aanschaf van een recreatiewoning wordt betrokken. Gelukkig bestaat een oplossing voor dit probleem, de hulp van een taxateur! Een taxateur heeft geen belangen tijdens de onderhandelingen en kan daardoor als onafhankelijk worden beschouwd.
Dus de koop vakantiehuis goed afronden betekent ook goed je thuiswerk doen voordat je de markt opgaat.

meer dan een taxatiewaarde 

De taxatiewaarde van een recreatiewoning is echter niet de enige factor tijdens de onderhandelingen met een koper of verkoper. Ook emoties spelen hierbij een grote rol! Wanneer iemand per se uit zijn of haar recreatiewoning wil, bijvoorbeeld omdat hij of zij te oud wordt, kan de uiteindelijke prijs van de woning onder de taxatiewaarde liggen. Andersom willen sommige kopers soms meer betalen voor een uniek plekje, dan dat de woning eigenlijk waard is. Zo zijn er logischerwijs nog tal van voorbeelden te bedenken, die op dit principe aansluiten.

In ieder geval is het sterk aan te bevelen, om bij de koop of verkoop van een recreatiewoning altijd de hulp van een taxateur in te schakelen. Zo weet u zeker, dat u in ieder geval niet meer dan noodzakelijk betaalt als u geen emoties heeft bij een woning of plekje. 

Wel en niet doen tijdens de bezichtigingsreis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Checklist tweede huis kopen in het buitenland

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen