Denk eens aan een nieuw 2e huis in Oostenrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

De tweede huizenmarkt in Oostenrijk is niet goedkoop maar wel stabiel

Een nieuwbouwhuis in Oostenrijk, geen gek idee
Oostenrijk is met Duitsland en Zwitserland één van de positieve uitzonderingen waar de animo naar tweede woning blijft toenemen. Dit zijn stabiele landen waar ook de waardeontwikkelingen van vastgoed minder onderhevig zijn aan pieken en dalen. Oostenrijk heeft een uitstekende naam als het gaat om een stabiele economie, de waardevastheid van het onroerend goed en de rechtszekerheid bij de bouw en aankoop van een tweede huis is groot.

Oostenrijk wordt door vooraanstaande economen vaak in één adem genoemd met Duitsland en Nederland als het gaat om een stevige economie. De groei wordt geschraagd door een lage werkeloosheid, lage inflatie en een acceptabele staatsschuld. Hoewel de aankoop van een tweede woning vaak een emotionele beslissing is willen eigenaren wel een waardevaste investering.
Zeker in deze tijden zijn investeerders op zoek naar een veilige haven voor hun spaargeld. De aandelenbeurzen bieden weinig zekerheid en de inflatie in combinatie met de lage rente hebben een negatief effect op het gespaarde kapitaal.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de vakantie tot de primaire levensbehoeften is gaan behoren en men altijd op vakantie zal blijven gaan. Oostenrijk is gemakkelijk bereikbaar en ongekend populair bij toeristen uit Nederland, Duitsland, Engeland en de Scandinavische landen. Door een toenemend welvarende middenklasse uit de omringende landen ontdekken ook steeds meer vakantiegangers uit deze hoek Oostenrijk als het ideale vakantieland. Toerisme is een nog altijd groeiende inkomstenbron en een belangrijke economische factor.

Prijzen onroerend goed in de bekende vakantiegebieden
Tot niet zo lang geleden waren de toeristische hot spots een aantal grote steden en met name de skigebieden in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland. Traditioneel verbleef de vakantiegast in een pension, hotel of appartement. De populaire plaatsen zijn dan ook veelal volgebouwd en de prijzen van onroerend goed zijn tot een recordhoogte gestegen. Projecten op premium locaties zullen altijd een goede investering blijven en hoge huurinkomsten genereren en daardoor waardevast zijn. Maar al te vaak echter worden er tegenwoordig toch nog projecten op een dertien uit een dozijn plek aangeboden. Met een veel te hoge vraagprijs en een onrealistische rendementsverwachting

Trends in Oostenrijks toeristisch onroerend goed
Steeds meer vakantiegangers geven er de voorkeur aan om te verblijven in een vakantiehuis in plaats van een appartement of hotel. Het gevoel van vrijheid, de ruimte en het lekker kunnen verblijven in je eigen huis spreekt veel mensen aan. Dat verklaart ook het enorme aantal parken met vakantiehuizen in Nederland, België, Frankrijk of Duitsland.

Oostenrijk kende tot voor een paar jaar eigenlijk alleen maar projecten met appartementen en weinig met vrijstaande vakantiehuizen. In de bekende plaatsen is daar ook geen plaats voor; de beschikbare ruimte (met vergunning) om vrijstaande huizen te bouwen is er niet of is anders onbetaalbaar. Echter de laatste jaren heeft er in de wat minder bekende gebieden een gigantische inhaalslag plaatsgevonden en is er zwaar geïnvesteerd in toeristische infrastructuur. Veel skigebieden bouwen nieuwe liften, breiden de pistes uit en er worden golfbanen, zwemmeren en meer van dergelijke voorzieningen aangelegd. De dorpen waar dit heeft plaatsgevonden hebben nu alles in huis om zich te ontwikkelen tot een eerste klas vakantie gebied.

De grondprijzen zijn nog relatief laag waardoor het aantrekkelijk wordt om in plaats van een appartement een mooi en ruim vrijstaand huis op eigen grond te bouwen. Voor de prijs van een klein appartementje in een bekend gebied kun je in deze nieuw ontwikkelde vakantiegebieden een royale vrijstaande villa kopen met meerdere slaapkamers, sauna, luxe badkamers en grote zonneterrassen. De ontwerpen zijn naar keuze traditioneel of met een moderne architectuur en vaak is er een grote keuze en flexibiliteit in design en meerwerk. Deze ontwikkeling is al een paar jaar gaande en grote touroperators zoals Belvilla, HappyHome of Interhome hebben deze Oostenrijkse accommodaties inmiddels ontdekt. Het blijkt dat er grote vraag is naar een leuke vakantiewoning met twee of drie slaapkamers. Maar nog veel meer in trek zijn de luxe en ruime chalets en villa’s met vier of meer slaapkamers, badkamers, in-house wellness, fraaie keukens etc. De verhuuropbrengsten van deze huizen welke in de verhuur zijn, zijn inmiddels op het niveau van de bekende topgebieden.

Projecten
Er worden in Oostenrijk diverse projecten met vrijstaande en luxe woningen aangeboden. Traditionele bergdorpjes met een eigen skigebied, toeristische infrastructuur en vaak gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving worden opnieuw op de kaart gezet als er in het centrum of aan de skipiste een aantal luxe vakantievilla’s worden bijgebouwd.  De charme van dit soort projecten is dat de kleinschaligheid het authentieke karakter intact laat en de lokale middenstand er volop van profiteert. De bakker verkoopt meer brood, restaurants vergroten hun terras en nieuwe winkeltjes worden geopend. Men is blij met de ontwikkeling en de eigenaar wordt vaak al snel opgenomen in de lokale gemeenschap en vindt er zijn tweede thuis.

Verhuur of geen verhuur
De kleinschalige projecten, tien tot 50 woningen, hebben meestal geen verhuurverplichting en zelfs een vergunning om er te wonen (Zweitwohnsitz of tweede woning vergunning). U bent vrij om te allen tijde zelf over de woning te beschikken, zelf verhuur te organiseren of dit uit handen te geven. De wat grotere projecten, vanaf 50 woningen, beschikken vaak over een centrale receptie en algemene faciliteiten. Bij deze projecten is er een recreatieve bestemming en de verhuur wordt georganiseerd door een bij het park behorende managementorganisatie. Eigen gebruik mogelijkheden worden echter ruim aangeboden en zijn zeer flexibel. Indien er besloten wordt te gaan verhuren is er meestal de mogelijkheid om de omzetbelasting over de koopsom te verrekenen. De accountant van het project komt dan met de belastingdienst een verleggingregeling overeen zodat de koper deze omzetbelasting niet eerst hoeft voor te financieren.

Door de uitstekend gebleken verhuurbaarheid in combinatie met een redelijke aankoopprijs biedt het bezit van dit soort woningen een aantrekkelijk rendement. En een zekerheid in de huidige tijd. Daarnaast is het bezit en gebruik van de eigen vakantiewoning iets waaraan ook veel plezier kan worden beleefd.

Financiering
De Oostenrijkse banken bieden prima hypotheekmogelijkheden. De bank financiert 50 tot 60 procent van de koopsom en de kosten koper. De looptijd is afhankelijk van de financiële instelling en varieert van 20 tot 25 jaar (leeftijd max.75 jaar) en is op basis van annuïteiten. Er kan gekozen worden uit een vaste en variabele rente. De variabele rente is een vaste opslag tussen 1,75 en 2 procent op de 3-maands Euribor.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Jeroen van der Werff, directeur van NextHome B.V.

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

De aanschaf van een 2de huis in Oceanië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Vakantierecensie: Corfu

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen