Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Onder Nederlanders is Oostenrijk een zeer geliefd vakantieland. Veel wintersporters trekken er steevast iedere winter naartoe om te genieten van de sneeuw en de bergen. Daarnaast is Oostenrijk ook in de zomer populair. In de zomermaanden kan men in Oostenrijk bijvoorbeeld heerlijk golfen, wandelen en daarnaast genieten van de natuur. Kiest u ervoor om een tweede huis in Oostenrijk te kopen, dan kunt u dus genieten van uw recreatiewoning in zomer en winter. Het landschap in Oostenrijk is zeer divers en biedt veel mogelijkheden.
Eventueel kunt u uw recreatiewoning ook verhuren, dit is iets wat bij een recreatiewoning in Oostenrijk vrij gemakkelijk zal gaan. Het investeren in een tweede woning in Oostenrijk kan dan ook gezien worden als het doen van een investering voor zowel op de korte, als op de lange termijn. Met name huizen aan de piste (in Tirol) zijn ontzettend populair. Andere populaire gebieden voor recreatiewoningen zijn het Salzburgerland en het Burgenland.
In Oostenrijk is het meestal zo dat er één advocaat is, die de belangen van beide partijen, de verkopende en de kopende partij, behartigt. Hier kan, indien gewenst, een uitzondering op gemaakt worden. Wanneer u een huis heeft gevonden wat aan uw eisen voldoet en naar wens is, is het zaak dat u mondelinge overeenkomst bereikt over de verkoopprijs. Wanneer dit is gebeurd is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent van de verkoopprijs aan te betalen. Deze aanbetaling doet u op het moment dat de koopovereenkomst opgesteld wordt. Mocht het gebeuren dat één van de partijen zich terugtrekt, dan is dit aanbetaalde bedrag bedoeld voor het dekken van eventuele kosten van één of beide partijen.
De verkopende partij krijgt de tijd om te voldoen aan alle contractuele bepalingen, totdat de koopovereenkomst klaar is. De overeenkomst is klaar op een afgesproken datum. De kopende partij heeft in de tijd dat de overeenkomst gereed wordt gemaakt, tijd om de financiering te regelen. Als de overeenkomst vervolgens getekend is, moet de kopende partij het resterende bedrag betalen. Is de betaling gedaan, dan wordt het eigendom van het Oostenrijkse huis door het Oostenrijkse recht overgedragen aan de koper. Wel moet de koper van het nieuwe eigendom zich nog inschrijven bij het Oostenrijkse kadaster. Al met al kan de volledige registratie van de aangekochte woning zo’n drie tot vier maanden in beslag nemen. Daarnaast is het zaak dat u voorbereid bent op eventuele bijkomende kosten die horen bij het aankopen van een huis in Oostenrijk.
Naast het aankoopbedrag wat u vanzelfsprekend dient te betalen bij aankoop van een huis in Oostenrijk, zijn er ook nog een aantal andere (jaarlijkse) kostenposten waar u rekening mee moet houden. Het is raadzaam om hier goed naar te informeren bij uw makelaar en desbetreffende gemeente. Per provincie kunnen bepaalde kosten verschillen.
Waar men in ieder geval rekening mee moet houden zijn registratierechten bij het kadaster, deze bedragen 1,1 procent van de verkoopprijs. Ook advocaat-/notariskosten moet men betalen, deze bedragen vaak zo’n één á twee procent van de verkoopprijs (exclusief BTW). Verder moet men ook overdrachtsbelasting betalen, welke 3,5 procent van de verkoopprijs bedraagt. Als laatste moet men nog makelaarskosten betalen, deze verschillen per makelaar, maar liggen veelal op ongeveer drie procent van de aankoopprijs (exclusief BTW).
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning