Gehuwd zijn in Spanje een 'moetje'

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Woon je in Spanje met je wederhelft? Kies dan voor het huwelijk!

Woon je in Spanje en ben je niet gehuwd? Of  overweeg je een vakantiehuisje in Spanje te kopen? In veel autonome regio´s worden ongehuwde partners fors benadeeld wanneer zij een erfenis ontvangen. De financiële gevolgen kunnen groot zijn.

Ongehuwden & de Spaanse rechtsregels

Ongehuwden in Spanje worden conform de Spaanse erfrechtregels in nagenoeg alle autonome regio´s beschouwd als derden in de zin van de Spaanse successiebelasting. Dit komt er op neer dat de langstlevende partner geen enkele recht heeft op de nalatenschap van zijn overleden partner. Wanneer ongehuwden toch een bedrag nalaten aan hun partner doordat zij dit in een testament vastgelegd hebben dan hangt hier in Spanje een flink prijskaartje aan vast.

Hieronder een voorbeeld
Piet en Els, een Nederlands ongehuwd paar dat al meer dan 10 jaar in Madrid woont, hebben vóór hun vertrek naar Spanje een testament naar Nederlands erfrecht op laten stellen waarin ze hebben opgenomen dat de langstlevende partner als enig erfgenaam wordt beschouwd. Piet en Els hebben een gezamenlijk netto vermogen van € 300.000 (waaronder een eigen woning). Daarnaast heeft Piet een eigen vermogen van € 90.000 en Els een eigen vermogen van € 60.000.

Wat gebeurt er als Piet sterft?
De helft van het gezamenlijke vermogen (€ 150.000) en het volledige eigen vermogen van Piet (€ 90.000) vererft naar Els zoals beschreven in het testament. Els dient, omdat ze in Spanje woont, Spaanse successierechten te betalen over de nalatenschap van € 240.000. Aangezien een samenwonende partner in de Comunidad Madrid in tariefgroep IV (derden) valt, heeft Els geen recht op vrijstelling van erfbelasting en zal de erfbelasting ook nog eens vermenigvuldigd worden met factor 2. Els betaalt conform de Spaanse heffingsgrondslagen een niet mis te verstane € 80.333 aan erfbelasting.                                                                                                                                           

Conclusie
Ongehuwde partners in Spanje die elkaar niet met financiële problemen willen opzadelen, hebben vaak slechts één keuze: trouwen.

Wil je meer weten? Vision in Finance is specialist in het Spaanse en Nederlandse schenk- en erfrecht en adviseert en begeleidt je bij het nemen van beschermende en belastingbesparende maatregelen.

Een tweede huis kopen en renoveren

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Zomerperikelen in de Algarve

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen