Een tweede huis voor wintersportvakanties

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een eigen recreatiewoning in skigebied doorgaans solide belegging

Als u fan bent van wintersporten en graag in de winter gaat skiën of snowboarden, dan is het wellicht een goed idee om een eigen wintersportaccommodatie te kopen. Op die manier kunt u veel geld besparen op vakantiekosten en kunt u daarnaast misschien nog wel wat vaker de piste betreden dan u normaal gesproken zou doen. Ook kan een wintersportaccommodatie als een investering worden gezien. Binnen Europa zijn er verschillende landen waar geskied of gesnowboard kan worden, denk hierbij aan Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland en Italië. Dit zijn de populairste wintersportlanden onder wintersportende Nederlanders binnen Europa. Naast deze zes bekende wintersportlanden kan er bijvoorbeeld ook nog genoten worden van de sneeuw in de Scandinavische landen, Polen, Slowakije, Bulgarije en zelfs in Spanje en Andorra. Uiteraard kan er ook buiten Europa volop geskied worden in verschillende landen en gebergten.

Op zoek naar een tweede huis voor wintersportvakanties

Wanneer u op zoek wilt gaan naar een tweede huis in een wintersportgebied, is het raadzaam om als eerste een land te kiezen waarbinnen u wilt gaan zoeken. Oostenrijk is een ontzettend populair land als het gaat om het kopen van tweede huizen in skigebieden. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om op zoek te gaan naar een tweede huis in een ander land, zoals Duitland, wat lekker dicht bij huis is, of Frankrijk, waar men bijvoorbeeld in het zuiden terecht kan om te skiën of te snowboarden in het ‘witte goud’. Op welk land de keuze ook is gevallen, na het kiezen van een land is het zaak om nog gerichter te gaan zoeken. Maak een lijstje van uw wensen, zodat u hier rekening mee kunt houden gedurende uw zoektocht. Daarnaast kunt u bekijken welke skigebieden u fraai lijken of waarvan u al weet dat deze voldoen aan uw eisen, bijvoorbeeld door een eerder bezoek aan het desbetreffende skigebied. Zo kunt u gericht gaan zoeken naar een specifiek type accommodatie in een aantal gebieden en op die manier houdt u het overzichtelijk voor uzelf. Uiteraard kunt u bijvoorbeeld ook de hulp van een (buitenlandse of Nederlandse) makelaar inroepen bij uw zoektocht naar de perfecte wintersportaccommodatie.

Aandachtspunten bij de aankoop van een tweede huis in de bergen

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als het gaat om de het kopen van een tweede huis in een wintersportgebied. Een voorbeeld van iets wat goed is om te weten is dat er bijvoorbeeld op vrijwel alle, in wintersportgebieden gelegen accommodaties, een verhuurverplichting rust. Deze verhuurverplichting is ingesteld om leegstand van huizen te voorkomen en om toeristen naar de skigebieden te trekken. Toerisme is een grote inkomstenbron voor Oostenrijk als land en het is dan ook niet gek dat men op dit gebied zo veel mogelijk binnen wil halen. Huizen in Oostenrijk kunnen een verschillende bestemming hebben, maar als het gaat om ‘Gewerbliche of touristische Nutzung’, dan gaat het om huizen die in principe verhuurd dienen te worden. Belangrijk is het wel om te weten dat de wet- en regelgeving op dit gebied erg kan verschillen per deelstaat of gemeente, dus het is verstandig om hier vooraf wat onderzoek naar te doen. Daarnaast kan het zoeken naar een sneeuwzeker gebied als plaats voor uw tweede huis lonen. In een sneeuwzeker gebied kan namelijk altijd geskied en gesnowboard worden, wat eventuele verhuurders aangenaam in de oren zal klinken. Een belangrijk punt voor uw tweede huis in een wintersportgebied is de verwarming. U zelf en uw eventuele gasten zullen erg in hun nopjes zijn met een goed werkende verwarming. Het is dan ook zaak om te kijken hoe u uw tweede woning warm zult gaan stoken. Dit kan op verschillende manieren en stookkosten zullen vaak een grote kostenpost zijn voor huizen die zich bevinden in een wintersportgebied, dus bekijk deze mogelijkheden vooraf.

Voordelen van een tweede woning in een wintersportgebied

Uiteraard heeft een tweede woning in een wintersportgebied veel voordelen. Ten eerste hoeft u zelf niet iedere winter op zoek te gaan naar een geschikte accommodatie om die winter in te verblijven tijdens uw skivakantie. Daarnaast weet u waar u aan toe bent en hoe uw accommodatie eruit ziet, deze is dan immers van u zelf. Nare verassingen zullen dan ook niet snel voorkomen. Ook heeft u zelf kunnen kiezen uit verschillende skigebieden en om die reden heeft u een keuze gemaakt voor een skigebied wat u naar alle waarschijnlijkheid zal bevallen. Ook kunt u er voor kiezen om uw wintersportgerei in of bij uw tweede woning in het buitenland op te slaan, zodat u niet telkens met die spullen op en neer hoeft te sjouwen en te reizen. Wanneer u zelf meerdere keren per jaar naar uw eigen accommodatie af gaat reizen of er voor langere tijd blijft, kan het voordelig zijn om een skipas aan te schaffen voor bijvoorbeeld het hele seizoen. Op die manier spaart u ook nog eens geld uit. Daarnaast kunt u nog meer financieel voordeel binnenhalen dankzij uw tweede woning. Natuurlijk is het een behoorlijke investering, zo’n tweede huis in een wintersport gebied, maar uiteindelijk kunt u vaak geld verdienen aan uw tweede woning, dankzij het verhuren ervan. Het verhuren van tweede huizen in wintersportgebieden is erg populair (en soms zelfs verplicht). U kunt er voor kiezen om uw tweede woning zelf te verhuren of om de woning te laten verhuren via een organisatie die zich hierin heeft gespecialiseerd. In ieder geval is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken bij het verhuren van uw woning aan derden.

De rol van notaris en makelaar in Frankrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Een tweede huis in Engeland kopen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen