Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Talloze Nederlanders hebben een recreatiewoning in België en vele anderen denken erover om bij onze zuiderburen een recreatiewoning aan te schaffen. Maar weet wel dat de procedures van het aanschaffen van (recreatief) onroerend goed bij de Belgen anders in zijn werk gaat dan in ons eigen land. Het is dan ook verstandig om je eerst goed te verdiepen in hoe de markt op te gaan. Verstandig is om je zaken te laten behartigen door iemand die kennis heeft van de Belgische (tweede) huizenmarkt. Het aankopen van een 2de woning in België is goed te doen mits je een aantal zaken goed in de peiling houdt.
Als je een te koop staande recreatiewoning in België hebt gevonden die financieel haalbaar is en bovendien aanspreekt bij je wensen moet je in onderhandeling met de verkopende partij. Bij succesvolle onderhandelingen zal dit uiteindelijk leidden tot het tekenen van een koopovereenkomst. Let wel; dit is een juridisch document wat je wettelijk verbindt aan aankoop van een tweede huis in België. Wel is het mogelijk om er (net zoals in eigen land) ontbindende voorwaarden in op te laten nemen, zoals het niet rondkomen van een financiering. Want het is natuurlijk allerminst zeker dat een vakantiehuis kopen ook daadwerkelijk haalbaar is.
Het aankopen van een recreatiehuis zal uiteindelijk uitmonden in het ondertekenen van een verkoopakte deze heeft een wettelijk karakter en dient te passeren bij een notaris in België. Deze zal hier registratiekosten voor in rekening brengen.
Bij onze zuiderburen is het zo dat er op regionaal niveau nogal eens verschillende eisten worden gesteld, hier moet je goed rekening mee houden als je een tweede woning in België wilt aanschaffen. De koopovereenkomst die je moet ondertekenen is een verplichting op nationaal niveau. Maar het kan goed zijn dat je ook specifieke documenten dient te ondertekenen. Bij aankoop van een bouwperceel waarop je een vakantiehuis mag bouwen of een zomerhuis op eigen grond kan het zijn dat je bodemonderzoek moet laten doen naar de staat van de grond.
Koop je bijvoorbeeld bij een projectontwikkelaar een (nog te bouwen) tweede huis op Belgisch grondgebied dan kan het zijn dat deze partij aanvullende contracten heeft die specifiek voor dit project gelden. Laat een onafhankelijk iemand met kennis van zaken hierna kijken. Kortom wees je bewust welke documenten je moet ondertekenen en wat deze precies inhouden. Dit kan veel onbegrip en ergernis achteraf schelen. De doelstelling moet zijn om optimaal te genieten van je eigen recreatiewoning in België.
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie