Ontwikkeling (tweede) huizenmarkt oostenrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Aanschaf tweede woning in Oostenrijk staat bij veel Nederlanders hoog op het lijstje.

De prijzen van Residentieel vastgoed zijn in Oostenrijk tussen 2007 en 2013 gemiddeld met 39% gestegen. Dit is de hoogste stijging in deze periode in de gehele EU.

In Wenen en in populaire toeristische gebieden waar buitenlandse kopers op zoek zijn naar een tweede huis waren de prijsstijgingen zelfs nog hoger.

In Wenen zijn de prijzen van onroerend goed vanaf 2005 tot nu toe bijna verdubbeld.

Deze cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van de Oostenrijkse nationale bank en de  Vienna University of Technology.

Volgens dit onderzoek zijn de prijzen in Wenen momenteel 22% overgewaardeerd, maar in de rest van het land zijn de prijzen nog 8% ondergewaardeerd.

In het eerste kwartaal van 2014 stegen de huizenprijzen in Wenen met 8,1 % (in het eerste kwartaal van 2013 was die stijging nog 11,4%)

Buiten Wenen waren de prijsstijgingen wat gematigder: 2,2 % in het eerste kwartaal 2014 tegenover een prijsstijging van 1,9% in het eerste kwartaal van 2013.
Alleen de hoofdsteden Londen en Dublin kenden in 2013 hogere prijsstijging. .

De Oostenrijkse nationale bank waarschuwt vooralsnog niet voor een onroerend goed bubble zoals we die in andere landen zagen (Nederland, Ierland, Spanje).


Volgens de Oostenrijkse nationale bank hebben de prijsstijgingen van Oostenrijks onroerend goed te maken met demografische factoren, de groeiende welvaart in Oostenrijk, vraag vanuit het buitenland, de lage hypotheekrente en de beschikbaarheid (schaarste) aan bouwgrond en onroerend goed.

Vergeleken met Spanje is er in Oostenrijk de laatste jaren niet te veel gebouwd, maar is er beheerst omgegaan met de beschikbare grond en het verstrekken van vergunningen.

De nationale bank van Oostenrijk vergeleek de prijzen in andere landen voordat de economische crisis in 2007/2008 begon. (zie hieronder)

Nederland : 26% overwaardering op de top van de markt. Na de top 18% in waarde gedaald
Spanje : 30% overwaardering op de top van de markt. Na de top 37% in waarde gedaald
Ierland : 45% overwaardering op de top van de markt. Na de top 46% in waarde gedaald

In Wenen worden de prijzen van onroerend goed opgedreven door voornamelijk Russische, Duitse en Arabische investeerders die voornamelijk luxe onroerend goed opkopen.

Volgens een studie van de Britse onroerend goed agent Frank Knight zullen er in 2013 483 superrijken in de Oostenrijkse hoofdstad wonen. Dat is een toename van 26%. (in de studie wordt van superrijk gesproken bij een vermogen van meer dan 22 miljoen)


Bronnen: Austrian Times, Immobilien.net, Oostenrijkse Centrale Bank 

Checklist koopovereenkomst tweede huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een tweede woning kopen in België

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen