Heeft de 2de huizen markt de bodem bereikt ?

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Worden recreatiewoningen nog goedkoper de komende jaren?

Het is al tijden kommer en kwel in de huizensector. Het aanbod is vele malen groter dan de vraag en de vraagprijzen blijven nog steeds dalen. Dit is al enkele jaren aan de gang en onduidelijk is wanneer de ommekeer zal komen.
Wat voor de traditionele woningmarkt geldt gaat natuurlijk ook op voor de verkoop van recreatiewoningen. Ook deze markt is niet goed, in Nederland staan de verkoopprijzen al langere tijd onder druk en in het buitenland is dit over het algemeen zeker niet beter en zijn er negatieve uitschieters in landen Griekenland en Spanje. Hier lijken de verkoopprijzen van de vakantiehuizen zelfs in een vrije val beland.
Toch lijkt het er voorzichtig op dat de bodem is bereikt en er wellicht weer iets betere tijden aan zullen breken. Hieronder een drietal argumenten om dit enigszins te onderbouwen.

Bezoek tweede huizen beurzen zit in de lift

Dit is een absoluut gegeven de laatste jaren zag je iedere beurs weer een aantal standhouders afhaken. Dikwijls uit financiële overweging en omdat er relatief weinig kopers in de markt waren. Ook zijn er diverse makelaars en ontwikkelaars die in de tweede woningmarkt actief waren opgehouden te bestaan.
Hierdoor is het zo dat het aanbod van vakantiehuizen die te koop worden aangeboden door minder partijen in de markt wordt gezet. De 2de huizenbeurzen zijn dus niet zo groot meer als enkele jaren geleden.
Maar het goede nieuws is dat de laatste edities in zowel Nederland als België aanzienlijk meer bezoekers heeft getrokken. Ook was de aanwezigheid van meer potentiële kopers opvallend te noemen. De meeste standhouders op deze beide beurzen zijn dan ook met een tevreden gevoel naar huis gegaan.
Nu is het natuurlijk afwachten hoe de zaken er over circa een half jaar voor staan, maar toch wil ik niet voorbijgaan aan deze positieve geluiden.

Stijging van het aantal  adverteerders die hun vakantiehuis te koop aanbieden op deze site

Het is opmerkelijk dat de laatste maanden er relatief meer partijen zijn die besluiten een tweede huis te koop aan te bieden op Recreatiewoning.nl. Je merkt dit vooral bij particulieren die een 2de woning bezitten en deze overwegen te verkopen. De stijging is verassend omdat er geen verdere aanwijzing is waarom er opeens meer vakantiewoning te koop worden gezet. Vooral het aanbod in Nederland is sterk stijgende. In het buitenland doet Duitsland en Italië het aardig. Voor Spanje gaat dit helaas nog niet op.
De makelaars blijven hier trouwens wel enigszins bij achter, maar als het sentiment enigszins aan het keren is verwacht ik ook hier een gestage stijging van het aantal advertenties de komende tijd.

Er komt meer respons op een advertentie welke te koop wordt aangeboden

Ik zie dat er meer contactformulieren binnenkomen op het aanbod van twee huizen die op de website van Recreatiewoning.nl te koop worden aangeboden. Ook dit is een ontwikkeling die sinds enige tijd een stijging laat zien en het is daarom natuurlijk nog wel redelijk prematuur. Maar het lijkt erop dat het aantal potentiële kopers van een vakantiewoning stijgende is. Hoever ze in dit koopproces zijn is niet bekend maar dat er meer aanvragen binnenkomen op advertenties die op de website van Recreatiewoning.nl staan is zeker een positieve ontwikkeling te noemen.

De drie bovengenoemde argumenten dragen bij aan een iets positiever sentiment en hoewel het allemaal erg prematuur is hoop ik en met mij velen anderen dat de bodem nu echt is bereikt en dat langzaam maar zeker het sentiment op de tweede woningmarkt weer iets positiever zal worden. De tijd zal het leren!

De rol van de notaris in Turkije

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Vakantie doorgebracht op Kustpark Texel

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

0 reacties

Reactie plaatsen