Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Zwitserland is één van de mooiste landen in Europa en een geliefde vakantiebestemming onder veel Nederlands. Geen wonder dat veel mensen zich afvragen of ze wellicht ook een vakantiewoning in dit land kunnen kopen. In theorie is dit inderdaad mogelijk, maar in de praktijk blijkt het zeker niet eenvoudig. Dit heeft alles te maken met de regels die worden gesteld aan het kopen van een huis door buitenlanders. Wij leggen je uit wat deze regels precies zijn.
Om te beginnen heb je als buitenlander een vergunning nodig om een woning te kunnen kopen in Zwitserland. En zo’n vergunning krijg je niet zomaar. Jaarlijks worden er slechts 1500 vergunningen gegeven, en dat is niet veel. Het aantal vergunningen wordt gelijk verdeeld over de kantons. En binnen de kantons bepaalt men voor welke gemeentes en in welke gedeeltes van de gemeentes een vergunning afgegeven wordt. Daar komt nog eens bij dat er heel veel toeristen zijn die er één willen hebben. De kans dat jij er één krijgt is dus niet zo heel groot. Het is vooral een kwestie van heel veel geluk hebben. Er is trouwens wel een uitzondering voor de buitenlandervergunning. Als jij een tweede huis in Zwitserland koopt van een andere buitenlander heb je geen vergunning nodig. Je neemt dan als het ware de vergunning over van de andere buitenlander. De realiteit is echter dat bijna alle huizen eigendom zijn van Zwitsers ingezetenen, waardoor je dan toch een vergunning aan moet vragen.
Naast het feit dat je een vergunning nodig hebt moet je er ook rekening mee houden dat er huizen zijn waar je per definitie geen vergunning voor kán krijgen. Dit komt omdat de Zwitserse overheid regels stelt aan het type woning wat jij als toerist mag kopen. Het grondoppervlak van het perceel mag bijvoorbeeld niet groter zijn dan 1000m2 en het woonoppervlak maximaal 200m2. Ook is het niet toegestaan om als buitenlands persoon meer dan één woning in Zwitserland te bezitten.
Een vakantiewoning moet als vakantiewoning worden gebruikt. Als eigenaar ben je verplicht om minstens drie weken per jaar zelf in de woningen te verblijven. In de periode waarin je zelf niet aanwezig bent dien je de woning te verhuren aan andere vakantiegangers. Hier geldt echter ook weer een maximum. De woning mag niet langer dan 11 maanden per jaar verhuurd zijn. Dit uiteraard om te voorkomen dat de woning permanent wordt bewoond.
Is het je gelukt om een woning in Zwitserland te kopen? Dan mag je deze niet zomaar weer verkopen. In alle kantons geldt dat je het huis zeker een aantal jaar in je bezit moet hebben alvorens je het op de markt brengt. Meestal varieert deze termijn tussen de vijf en tien jaar. Deze regel heeft uiteraard als doel om te voorkomen dat men gaat speculeren. Het gevolg is echter wel dat je voor langere tijd aan het huis vast zit. In de tijd waarin het huis van jou is ben je in de meeste kantons verplicht om het huis te verhuren. Dit om leegstand te voorkomen. Doe je dit niet? Dan kun je een extra belasting verwachten.
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning